Firmandex

Türkiye’nin en büyük müzesi açılıyor

Adana’da 68 bin 400 metrekare hizmet alanıyla Türkiye’nin en büyük kompleksi olan Yeni Arkeoloji Müzesi tamamlanma aşamasına geldi. Mayıs ayında açılacak olan kompleksin içinde, Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi bulunacak.

Türkiye’nin en büyük müzesi açılıyor

Adana’da 1907 yılında kurulan ancak, son dönemde atıl durumdaki ‘Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine inşa edilen müze kompleksi içinde, Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi bulunacak. Ayrıca kompleksin içinde kafeterya, fuaye, satış birimleri, sinevizyon alanı ve açık alanı olacak. Türkiye’deki en modern ve geniş müzesi olacak olan komplekste sergileme alanı 36 bin 790 metrekareyi bulacak.

Mayıs ayında açılacak

Yeni Arkeoloji Müzesi’nde eserlerin teşhiri modern teknoloji kullanılarak yapılacak. Komplekste eserler, ziyaretçilerin geçmişi günümüzde yaşayabileceği şekilde sergilenecek. Tarım Müzesi’nde Adana’nın tarımsal süreci, Sanayi Müzesi’nde ise yine Türkiye’nin ilk sanayi yatırımları sergilenecek. Kent Müzesi’nde, kentin geçmişi aydınlatılacak, Etnografya Müzesi’nde de kentin kültürel birikimi gözler önüne serilecek. Çocuk Müzesi’nde de geçmişten günümüze oyuncaklar sergilenecek.

Avrupa Birliği Bakanı Milletvekili Ömer Çelik’in Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı dönemdeki girişimleriyle çalışmaları başlatılan müzenin, gelecek yıl Mayıs ayında açılması planlanıyor. Kentteki diğer müzelerin yeni müzeye taşınma çalışmaları sürerken, Bakan Ömer Çelik’in, “Yaşayan, yaşatan ve öğreten bir müzecilik anlayışıyla yapılıyor” dedi.

İstanbul müze şehri olacak

Yeni kültür sanat sezonunu Sultanahmet’teki İSMEK Sanat Sokağı ile açan Kültür A.Ş, İstanbul’un farklı yerlerinde yeni müzeler açmayı planlıyor. Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Kütük, şehrin müze açısından yetersiz olduğunu, yeni projeler için harekete geçtiklerini belirtti. Kütük, ilk etapta restorasyonu biten Çemberlitaş’taki Şerefiye Sarnıcı’nın müze olacağını söyledi. Müze, yılbaşında ziyarete açılacak. Edirnekapı’daki tarihi Tekfur Sarayı ise önümüzdeki yıl Çini Müzesi’ne dönüştürülecek. Bizans döneminin büyük saray komplekslerinden biri olan Anemas Zindanları ise Bizans İşkence Müzesi olacak. Restorasyonu biten proje 2017’de ziyarete açılacak. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Miniatürk’ün yeni versiyonu Miniaworld’te ise dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok tarihi eserin minyatür maketleri yer alacak. FESHANE TASAVVUF MEKANINA DÖNÜŞECEKKütük, yıl boyunca çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan Feshane’nin ‘Tasavvuf Kültürü Müzesi’ olarak yeniden dizayn edileceğini söyledi. Osmanlı Kıyafet Müzesi, Su Medeniyetleri Müzesi, Klasik Osmanlı El Sanatları Müzesi gibi projeler de planlar arasında. 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ UNUTULMADI15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde “Şehitler Müzesi”ni hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirten Kütük, “Kamyonetle Taksim’e çıkan Şerife Boz’un kamyonetini satın aldık. 5 tank tarafından ezilmiş araç aldık. Tankın önünde yatan arkadaşın o gün giydiği kıyafetleri aldık. Merhum Mustafa Cambaz’ın da kıyafetlerini temin edeceğiz” şeklinde konuştu.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ