‘Türkiye okumuyor’ diyenlere kızıyorum

‘İyi ki kitaplar var’ sloganıyla düzenlenen Üsküdar Kitap Fuarı, ilk iki günde 10 bin ziyaretçiyi ağırladı. Fuarın onur konuğu Rasim Özdenören, Türkiye’nin kitap okumada bir devrim yaşadığını, fuarlara olan ilginin de bunun kanıtı olduğunu söyledi.

‘Türkiye okumuyor’ diyenlere kızıyorum

‘İyi ki kitaplar var’ sloganıyla üç yıl önce başlayan Üsküdar Kitap Fuarı bu yıl üçüncü kez kapılarını kitapseverlere açtı. Üsküdar Belediyesi’nce düzenlenen fuara bu yıl 100’ün üzerinde yayınevi ve 140’tan fazla yazarın katıldığı fuar, ilk iki gününde 10 bin ziyaretçiyi ağırladı. Anadolu Yakası’nın en büyük kitap etkinliği olan fuar, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 19 Şubat’a dek sürecek. İlber Ortaylı, Leyla İpekçi, Beşir Ayvazoğlu, Selahattin Yusuf, Fatma Barbarosoğlu, Beşir Ayvazoğlu, Üstün İnanç, Cihan Aktaş, Hasan Aycın, Cemal Şakar, Ali Haydar Haksal, Necip Tosun A. Ali Ural ve Mete Yarar gibi önemli isimler fuarda yer alacak. Fuarın bu yılki onur konuğu ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, usta yazar Rasim Özdenören. Fuar hakkında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, onur yazarı Rasim Özdenören ve Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen ile konuştuk.

BANA SEVİNÇ VERİYOR

Üsküdar Kitap Fuarı’nın onur yazarı olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Rasim Özdenören, “Standların önünden geçerken epey zengin bir fuar olduğunu gördüm. 240 yazar davet edilmiş. Bu da gösteriyor ki bu fuar sadece kitap teşhirinden ibaret bir fuar değil. Kitap okutmaya ve yazarlarla okurları bir araya getirmeye yönelik bir fuar. Ben Türkiye’de kitap okuma oranın az gösterilmesinden rahatsızım. Okur sayısı o kadar az değil. Bu nedenle fuarlardan her zaman iftihar ediyorum. Fuarlar bana sürur, mutluluk veriyor. Türkiye okuma alanında bir devrim geçiriyor” diyor.

HER ÇİÇEKTEN BAL ALDIK

Fuarın ev sahibi Hilmi Türkmen, her kitabın bir yolculuk olduğunu, en güzel yolculukların da kitaba yapıldığını söylüyor ve ekliyor: “Fuarımız her yıl katlanarak büyüyor. İlk yıl 30 yayıneviyle yola çıkmıştık. Geçen sene de 70 yayınevi vardı. Bu yıl ise 100. Beklediğimiz ziyaretçi sayısı 100 binin üzerinde. Geçtiğimiz yıllara bakarak bu rakamı yakalayacağımıza inanıyorum. Biz burada farklı görüşe sahip yayınevlerini de ağırlıyoruz. Tek bir çizgide değil. Yayınevlerinin çeşitliliğini ziyaretçilerimiz de görecek. Her çiçekten bal aldık.”

Kişi başına 7, 5 kitap düşüyor

Fuarı bir kültür şöleni olarak tanımlayan Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen, kitap okuma oranları hakkında şu bilgileri aktardı: “Yayıncılık sektörü nitelik ve nicelik bakımından artış gösteriyor. 2016 yılı itibarıyla 404 milyon kitap bandrolü satılmış. Kişi başına 7,5 kitap ediyor. Bu kitapların yüzde 5’i edebiyat ve sanat, yüzde 16’sı araştırma- inceleme, yüzde 8’i çocuk ve gençlik kitapları, yüzde 13’ü inanç, yüzde 1’i akademik, yüzde 1’i ithal, kalan yüzde 56’sı da eğitim kitapları.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ