Türk sinemasında devrim kararları

Taslak çalışması biten Sinema Kanunu Türk sinemasını uçuşa geçirecek devrim gibi yenilikler içeriyor. Buna göre destekler geri ödemesiz oluyor. Yerli film gösteren salonlara teşvik geliyor. Yabancılarla ortak yapıma yeni fırsatlar var.

Türk sinemasında devrim kararları

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir süredir üzerinde çalıştığı yeni Sinema Kanunu’nun taslak metnini hazırladı. Taslak, bir dizi toplantı sonucu sektör temsilcilerinin görüşlerinden sonra şekillendi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’yla birlikte toplantıya sinema alanında faaliyet gösteren yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı meslek birlikleri SEYAP, TESİYAP, FİYAB, SESAM, SETEM, BSB, BİROY, ASİTEM, SİNEBİR, SENARİSTBİR ile sinema salonu işletmecileri derneği SİSAY temsilcileri katıldı.

Toplantıda sinema sektörünün 2017’de de çok başarılı bir yıl geçirdiğini ifade eden Bakan Avcı, şu ana kadar seyirci sayısı ve gişe gelirlerinde geçen yıla oranla yüzde 25’lik bir artış yaşandığını, bunun tüm zamanların rekoru olduğunu ve yıl sonunda 70 milyon seyirci hedefine ulaşılmasını beklediğini söyledi. 

Avcı, 2002 yılında vizyona giren yerli film sayısı 9 iken, bu rakamın 2016 yılında 135’e ulaştığını ifade etti. Avcı, Bakanlığın bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için sektörle tam mutabakat içerisinde yeni bir yasa taslağını hazırladığını ifade ederek detaylara ilişkin bilgiler verdi.

Kanun ile yabancı film yapımcılarını ülkemize çekecek, ortak yapımların önünü açacak yeni düzenlemelerin getirildiğini söyleyen Bakan Avcı, Türkiye’de film çekecek olan ve gerekli şartları sağlayan yapımcıların ülkemizde harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarını geri alabileceklerini, bunun baştan başa açık hava platosu niteliğinde olan Türkiye’nin  film çekim merkezi haline getirilmesi ve diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için atılan çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Başarı Ödüllendirilecek

Bakan Avcı, bir milyon ve üzeri seyirciye ulaşan yerli filmlerin yapımcılarına bir sonraki projelerinde kullanılmak üzere, sağladıkları eğlence vergisinin yüzde 25’i oranında destek verileceğini, bu şekilde gişede başarılı olan ve ekonomik katkı sağlayan filmlerin yapımcılarının teşvik edileceğini ifade etti.

Dizilerin önü açılıyor

Ülke tanıtımına katkı sağlayacak ve yurtdışına ihraç edilecek dizi filmlerin de destekleneceğini ifade eden Bakan Avcı, çokça şikayet konusu olan reklam sürelerine kısıtlama getirileceğini de kaydetti. 

Salonlar desteklenecek

Yerli film sektörünü güçlendirmek, gösterim  şansı bulamayan filmlerin seyirci ile buluşmasına katkı sağlamak amacıyla sinema salonu işletmecilerinin de destekleneceğini ifade eden Bakan Avcı, üretilen filmlerin seyirci ile buluşması, tür çeşitliliğinin artırılması ve müstakil sinema salonlarının yaşatılması bakımından bu destek türünün çok önemli olduğuna inandığını belirtti. 

Burada ilginç bir detay daha ortaya çıktı; yasayla birlikte, sanatçıların korkulu rüyası haline gelen salon bulamayıp, filmini ‘gösterememe’ tehlikesi de tarih oluyor. Müstehceklik, şiddet konularında gösterimi yapılamayan tartışmalı filmlerin, “tanımlanmış özel salonlarda” yetişkin seyirciye gösterilmesi imkanı getiriliyor. 

Önemli birkaç ayrıntı daha: Bundan böyle desteklerin hepsi geri ödemesiz oluyor. Şimdiye kadar belgesel, senaryo yazım desteği, kısa film destekleri geri ödemesizdi. Şimdi ilk yönetmen uzun metraj ve uzun metraj yapım destekleri de geri ödemesiz olacak. Bakanlık burada destek harcamalarının mali müşavir raporuyla kanıtlanmasını isteyecek.

Festivallerde yarışmalı bölümlerde gösterilen filmlerden vizyon şartı aranmayacak.

Teşvik kurullarına da yeni düzenleme gelecek. Bundan böyle tek bir kurul yerine, üye sayısı 14’ten 7’ye düşürülmüş, uzman kişilerden oluşan farklı kurullar görev yapacak.

SORULARLA YENi TASLAK

– Soru: Reklamlarda süre kısıtlaması ne kadar olacak? Fragmanda asgari süre ne olacak? Eskiden neydi, şimdi ne oldu?

Cevap: Reklam ve fragman sürelerine ilişkin bir düzenleme daha önce mevcut değildi. Hazırlanan taslak ile film öncesi en fazla 15 dakika reklam gösterilebilecek. Fragman gösterim süresi 5 dakika olarak belirlendi.

-Soru: Sinema işletmecisine ne kadar destek verilecek?

Cevap: Sinema salonu işletmecilerine yerli film göstermeleri kaydıyla destek verilecek. Tutarlar ve diğer şartlar yönetmelikle belirlenecek.

-Soru: Dizilere nasıl bir destek verilecek?

Cevap: Dizi filmin yapım giderleri için, bütçesi de göz önüne alınarak, dizi filmleri destekleme kurul tarafından belirlenecek tutarda destek dizi yapımcısına sağlanacak. Burada önemli olan iç pazara dönük yapımların değil, ihraç olacak filmlerin desteklenmesi.

– Soru: Yabancı yapımcıya destekte üst limit var mı?

Yabancı Sinema Filmlerini Destekleme Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen filmlerin yapımcıları ülkemizde harcadıkları geçerli tutarları yeminli mali müşavir raporu ile Bakanlığa ibraz ettikten sonra bu tutarın yüzde 30’una kadarını geri alabilecekler. Üst limit ayrılacak bütçe ve yönetmelikle belli olacak. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ