Türk Sinemasıdünyaya açılıyor

Türk Sineması Araştırmaları(TSA) projesi dünyaya açılıyor. TSA Koordinatör Yardımcısı Barış Saydam “TSA, İngilizce dil seçeneği yayına girdikten sonra yurt dışında Türk sinemasıyla ilgili şimdiye kadar açılmış en geniş kapsamlı kaynak olma özelliğini taşıyacak” dedi.

Türk Sinemasıdünyaya açılıyor

Bundan üç buçuk yıl önce Bilim Sanat Vakfı (BİSAV) bünyesinde yayın hayatına başlayan Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesi 1 Mayıs’tadünyaya açılıyor. tsa.org.tr adresinden İngilizce olarak yayına da başlayacak olan proje Osmanlı’dan günümüze Türk sinemasının 100 yıllık hikayesini röportaj, doküman ve makalelerle sinemaseverlerin ve araştırmacıların ilgisine sunulacak.

DEV DİJİTAL ARŞİV

Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) ve İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema Tv Bölümü, Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesiyle Osmanlı’dan başlayarak Türk sinemasına dair yazılı, görsel ve işitsel tüm metaryali akademik araştırmayla derleyip dijitalleştirmeye başladı. TSA Koordinatör Yardımcısı Barış Saydam, www.tsa.org.tr üzerinden yayın yapan sitelerinde bugüne kadar yirmiye aşkın metin yazarı ve çevirmenin katkı sağladığını belirterek Türk sinemasının mevcut birikimini yeni kuşaklara sağlıklı ve güvenilir biçimde aktarmayı hedeflediklerini söyledi.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE EN KAPSAMLI ÇALIŞMA

“TSA, İngilizce dil seçeneği yayına girdikten sonra yurt dışında Türk sinemasıyla ilgili şimdiye kadar açılmış en geniş kapsamlı kaynak olma özelliğini taşıyacak” diyen Saydam bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda izledikleri yolu şöyle anlattı:

“TSA arşiv veritabanı ekibimizin uzun süreli ve titiz çalışmalarıyla hayata geçirildi. Öncelikle Türk sineması çatısı altında başlangıcından günümüze yapılmış filmlerin ve bu filmlere emek vermiş kişilere ait bilgilerin tespit edilebileceği birincil kaynakların peşine düşüldü. Filmler ve kişilerle ilgili yazılı ve görsel materyaller, Türk sinemasıyla ilgili yayınlanmış kitaplar, süreli yayınlar, akademik çalışmalar TSA arşivine katıldı. Araştırma çalışmaları kapsamında Osmanlı, Cumhuriyet, Nadir Eserler/Yıldız Sarayı, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Salt, Kızılay ve TBMM arşivleri tarandı. Sinema konulu belgeler tespit edildi. Yurt dışındaki film merkezleri ve kütüphanelerle iletişime geçilerek Türk sineması ile ilgili kaynaklar belirlenmeye çalışıldı.”

Sinemanın izleri dijital ortamda

Arşiv veritabanına kolay erişimin mümkün kılındığı TSA portal internet sitesi; Türk sineması ile ilgili haberler, özel dosyalar, makaleler ve söyleşilerin yer alıyor, vizyondaki Türk filmleri, gişe hâsılatları gibi güncel içeriklerin paylaşılıyor, kullanıcılarına puanlama, yorum yapma, bilgi paylaşma gibi interaktif özellikler sunuyor. Hâlihazırda, birincil kaynaklardan Türk sinemasının izleri sürülmeye devam ediyor. Arşivleme ve dijitalizasyon çalışmaları, süreli yayın içerik taramaları sürdürülüyor. Türk sineması ile ilgili yayınlar takip ediliyor.

Osmanlı’dan günümüze 7 bin 796 film tarandı

7 bin 796 film , 45 bin 236 kişi bin 135 kitap 563 tez 6 bin 395 makale bin 315 söyleşi ve 55 bin 888 görselin dijital ortama aktarıldığı çalışma kapsamında Temaşa, Sinema Postası (Le Corrier du Cinema), Opera-Sine (Opera-cine), Sinema Mecmuası, Sinema Yıldızı, Film Mecmuası, Artistik Sine, Haftada Bir Gün, Sinema Mihveri, Sinema ve Tiyatro Heveskârı Mecmuası gibi Osmanlı dönemi süreli yayınlarının, TSA arşivinde yer alan muhtelif sayılarının taraması ve içerik çalışması tamamlandı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ