Türk mallarına gümrük vergisi uygulamaya başladı

Ürdün hükümeti, Türkiye ile Ürdün arasındaki serbest ticaret anlaşmasının durdurulması sonrası bugünden itibaren Türkiye’den ithal edilen mallara gümrük vergisi uygulamaya başladı.

Türk mallarına gümrük vergisi uygulamaya başladı

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak 22 Kasım 2018’den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
 
Buna göre, belirli maddelerin ithalatında ilave gümrük vergisi oranlarının sıfır olarak uygulandığı ülkeler arasından Ürdün çıkarıldı.

Öte yandan Ürdün Haşimi Krallığı Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar, Cumhurbaşkanı Kararıyla 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırıldı.
 
Söz konusu kararların yayımlanma tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış eşyalar en geç 20 gün içinde ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmiş olması halinde karar hükümlerinden muaf olacak.

 

Türk mallarına gümrük vergisi uygulamaya başladı

Ürdün hükümeti, Türkiye ile Ürdün arasındaki serbest ticaret anlaşmasının durdurulması sonrası bugünden itibaren Türkiye’den ithal edilen mallara gümrük vergisi uygulamaya başladı. Ürdünlü siyasi kaynaklar, Ürdün hükümeti, ticaret anlaşmasını durduracağını mayıs ayında Türk hükümetine bildirdiğini aktarıyor. Diğer taraftan Türk yetkililer ise Ürdün’ün bu hamlesinin arkasında İsrail, Mısır ve ABD’nin olduğu görüşünde.

Ürdün ile doğrudan ticaret yapan Türk şirketleri ise Ürdün’ün bu kararını çifte standart olarak değerlendiriyor. Zira Mısır, Suudi Arabistan, ABD ve 4 Arap ülkesine uygulamaların devam ederken Türk mallarına doğrudan vergi getirilmesinin siyasi bir karar olduğu görüşündeler.

Ürdünlü Ticaret Bakanlığı bürokratlarının Habertürk’e konuya ilişkin yaptığı izahatta ise kararın siyasi olmadığını savunuluyor.

Söz konusu çalışmanın, yerel üretim aleyhine olarak Türkiye’den ithalatın artması ve Türkiye lehine ticaret dengesinde büyük bir eşitsizlik oluşması nedeniyle Ürdün ekonomisinin büyük zarar gördüğü sonucuna vardıkları için aldıklarını iddia ediyorlar.

Ürdün Ticaret Bakanlığı yetkililerinin izahatının aksine Arap yarımadasında sanayileşme seviyesi en düşük ülkesi konumundaki Ürdün’ün bu hamlesi siyasi bir hamle olarak değerlendiriliyor.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ