Türk Akımı için gelen gemi boğazdan geçti

Türk Akımı projesi kapsamında, Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz üzerinden doğalgaz sağlayacak boru hattı inşaatında görev yapan Malta bayraklı “Audacia” isimli gemi Çanakkale Boğazı’ndan geçti.

Türk Akımı için gelen gemi boğazdan geçti

Rusya’nın Anapa Limanı’ndan İspanya’nın Cadiz Limanı’na giden, tam boyu 225, yedekli boyu 321 metre olan 56 bin 172 groston ağırlığındaki gemi Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yaptı.

Türk Akımı projesinde görevli doğalgaz boru döşeme gemisinin geçişi nedeniyle boğaz çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldı.

Gemiye güvenlik gerekçesiyle “Kurtarma-4” ve “Kurtarma-10” isimli römorkörler ile “Kıyı Emniyeti-2” tahlisiye botu eşlik etti.

Geminin Ege Denizi’ne girişinin ardından Çanakkale Boğazı’ndaki trafiğin normal olarak yeniden başlayacağı öğrenildi.

Türk Akımı projesi süreci…

İşte Türk Akımı projesinin ayrıntıları

Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ‘Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ için hükümetlerarası anlaşma imzaladı.Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında Türk Akımı geliyordu.Projenin ilk detayları Aralık 2014’te ortaya çıktı. Bu tarihte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti sonrasında açıklanan projede inşaata 2016’da başlanması öngörüldü.Rus gazı için yeni hatAvrupa’ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedende gündeme geldi. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz’in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşımayı öngörüyordu. Türk Akımı’nda imzalar atıldı 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecekHer biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı’nın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.Yılda 63 milyar metreküp gaz Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye’nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa’ya ihraç edilmesi düşünülüyor. Gazprom, Karadeniz’in altından geçecek hattın tamamını kendisi inşa edecek. Türkiye topraklarından geçecek kısmın ortaklaşa yapılması planlandı. Türkiye’ye doğalgaz müjdesiMaliyet 19 milyar dolarTürk Akımı’nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor.İnşaat 2015’te başlamıştıİki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat Mayıs 2015’te başlamıştı.Uçak krizi sonrası proje durduProje için dönüm noktası 24 Kasım 2015 oldu. Sınırda Rus savaş uçağınının düşürülmesinin ardından projeyle ilgili çalışmalar dondurulmuştu. Erdoğan ile Putin ortak açıklama yaptı

Gazprom Türk Akımı’na 42 milyar ruble yatıracak

Rus enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı boru hattının inşası için 2017’de 42 milyar rublelik (yaklaşık 700 milyon dolar) yatırım yapılacağını açıkladı.Şirket, ayrıca bu yıl içinde Kuzey Akım 2 doğalgaz projesine 110 milyar ruble, Sibirya’nın Gücü projesine de 159 milyar ruble yatırım yapmayı planlıyor. Öte yandan, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın enerji komitesi, dün aldığı kararla, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin onaylanmasını parlamentoya önermişti. Projeye ilişkin anlaşmanın yarın onaylanmak üzere Duma gündeminde ele alınması bekleniyor. Türk Akımı projesi için Rusya ve Türkiye arasında hükümetlerarası anlaşma geçen yıl ekim ayında imzalanmıştı. Proje kapsamında her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru hattının inşa edilmesi planlanıyor. İlk hattın Türkiye’ye, ikinci hattın ise gerekli teminatların alınması halinde Avrupa’ya doğalgaz ulaştırması öngörülüyor. Söz konusu hattın Türkiye bölümünün, 2019’da faaliyete geçmesi planlanıyor. Türk Akımı hükümetlerarası anlaşması onaylandı Petrol üretimi 11 milyon varili geçti İşte Türk Akımı projesinin ayrıntıları Times: Erdoğan-Putin yakınlaşması Batı’yı Ortadoğu’dan uzaklaştıracak

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ