Trump’tan onay bekleniyor

Irak’taki Şii milislerden oluşan bazı silahlı grupların terör listesine alınmasını öngören yasa tasarısı ABD Başkanı Donald Trump’ın onayını bekliyor.

Trump’tan onay bekleniyor

ABD Kongresi’nin, “Bölgede İran’ı temsil eden gruplara yönelik 2017’deki yasaklar kanunu” başlığı altında 13 Kasım’da internet sitesinde yayımladığı raporda, İran ile güçlü bağlantıları olan Ekrem el-Kabi liderliğindeki Nuceba Hareketi’nin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetlerinden silah eğitimi ve Lübnan’daki Hizbullah’tan danışmanlık hizmeti aldığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca, Nuceba Hareketi unsurlarının Suriye’de Beşşar Esed rejimini savunmak üzere savaştığı ve 2016’da Halep kentine kuşatma operasyonuna katıldığı bilgisi yer aldı.

Yaklaşık iki hafta önce ABD Başkanı Trump’a sunulan yasa tasarısında aralarında Iraklı Nuceba Hareketi’nin de bulunduğu bazı silahlı grupların terör listesine alınması öngörülüyor.

Trump’ın tasarıyı değerlendirmek için 90 gün süresi var. Iraklı ve diğer pek çok taraf, Trump’ın tasarıyı onaylayıp onaylamayacağını merakla bekliyor.

“İdeolojik olarak Hamaney’e bağlılar”

Iraklı yazar ve siyaset uzmanı Necm el-Kassab, Washington yönetiminin yaklaşık 9 bin silahlı mensubu bulunan Şii Nuceba Hareketi’nden endişe ettiğini söyledi.

Kassab, “Nuceba Hareketi mensupları ile yöneticileri, ideolojik olarak İran Lideri Ali Hamaney’e bağlıdırlar. ABD, Nuceba Hareketi ve Hizbullah’ın yanı sıra Suriye’de savaşan birçok grubu baskı altında tutmak ve siyasi sahneden uzak tutmak için terör örgütü olarak tanımlıyor.” diye konuştu.

Irak hükümetine terör örgütü DEAŞ konusunda danışmanlık yapan Hişam el-Haşimi ise Nuceba Hareketi’ni terör örgütü olarak tanımlayan yasa tasarısına ilişkin, “Irak hükümeti, Nuceba mensuplarını Haşdi Şabi güçlerinden sayıyor. Nuceba mensubu olup da dışarıda savaşanları sayısı ise 3 bin civarındadır ki bunlar da resmi olarak hareketin bünyesinde görülmüyor. Bağdat yönetimi, sınırları dışındaki savaşçıları yasanın dışına çıkmış olarak tanımlamaktan çekiniyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Iraklı siyaset uzmanı Adnan es-Sirac da ABD Başkanı Trump yasayı onaylasa bile bunun ancak Irak sınırları dışındaki bölgelerde uygulanabileceğini savundu.

Nuceba Hareketi unsurları Irak yasaları çerçevesinde silah taşıdığı sürece ABD kararının Irak’ta uygulanmasının mümkün olmayacağını dile getiren Sirac, “Washington, Nuceba Hareketi ile diğer gruplara ilişkin kararını Irak sınırlarının dışında (yani Suriye’de) uygulayabilir.” dedi.

“Nuceba, Hizbullah, Asaib veya Bedr şeklindeki gruplar kalmamalı”

Irak meclisindeki en büyük Sünni bloğu temsil eden Güçler Birliği Koalisyonu ise terör örgütü DEAŞ’tan sonraki Haşdi Şabi varlığına karşı çıkıyor.

Güçler Birliği Koalisyonu Grup Başkanı Ahmed el-Mesari, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Haşdi Şabi devletin askeri ve emniyet kurumlarına dahil edilmeli ve Nuceba, Hizbullah, Asaib veya Bedr şeklindeki gruplar kalmamalı. Kurumsal ve sivil devletin inşası için silahlı grupların askeri kurumlara dahil edilerek çözülmesi kaçınılmazdır.”

Nuceba Hareketi, 2012 yılında liderliğini Şii din adamı Kays El Hazali’nin yürüttüğü Asaib Ehlilhak örgütünden ayrılan bir grup olarak ortaya çıkmıştı.

Irak meclisi, Kasım 2016’da, Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan yasa tasarısını kabul ederek, aralarında Asaib Ehlilhak’ın da olduğu Haşdi Şabi çatı örgütünün Irak güvenlik gücü olarak “yasal statü” kazanmasını kararlaştırmıştı.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ