Trump’tan ‘Çin’ sürprizi: Alibaba’nın sahibiyle buluştu

ABD’nin 45. başkanı seçilen Donald Trump, Çinli elektronik ticaret devi Alibaba’nın sahibi Jack Ma ile ABD’de, 1 milyon istihdam oluşturacak yatırımları görüştü. Donald Trump, Çin Halk Cumhuriyeti ile gerginliği artırma sinyalleri veren Trump’ın, daha önce Çin ve para birimiyle ilgili attığı ‘tweet’in ardından Yuan’da düşüş meydana gelmişti.

Trump’tan ‘Çin’ sürprizi: Alibaba’nın sahibiyle buluştu

Başkanlık koltuğuna oturmasına 10 gün kalan Donald Trump, Alibaba’nın kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) Jack Ma ile New York’taki Trump Tower’da bir araya geldi. Trump görüşmenin ardından “Çok iyi bir toplantı gerçekleştirdik. Jack çok çok iyi bir girişimci, dünyadaki en iyilerden biri. Bu ülkeyi seviyor, Çin’i seviyor. Jack ve ben birlikte çok iyi şeyler yapacağız.” açıklamasında bulundu.

Ma ise Trump Tower’ın lobisindeki basın mensuplarına, görüşmede küçük ölçekli Amerikan iş yerlerini ve istihdamı destekleyecek yatırımları ele aldıklarını söyledi.

Donald Trump ve Jack Ma.

Çin ve ABD arasındaki ikili ticari ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğini de konuştuklarını belirten Ma, “İlişkileri ve ticari meseleleri tartışmak için kapı açık. Bence seçilmiş başkan çok zeki ve dinleme konusunda çok açık fikirli. Kendisine ticareti geliştirmek ve küçük iş yerlerini desteklemek konusundaki fikirlerimi aktardım. Trump’ın bizimle görüşmek istediği endişeleri ve çözüm yolları var.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Alibaba’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD’deki 1 milyon küçük ölçekli iş yerine ürünlerini Alibaba üzerinden Çinli ve Asyalı tüketicilere satmasının sağlanacağı ve böylece Amerikalılar için 1 milyon istihdam imkanı oluşturulacağı bildirildi.

Çin ve ABD arasındaki ilişkilerin gerildiği bir döneme denk gelen toplantının ardından şirketin New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 1’in üzerinde değer kazandı.

Trump’tan Çin’e: Bize sordu mu?

Trump, Twitter’dan “Çin para biriminin değerini düşürüp ABD şirketlerinin rekabet gücünü kırarken, ürünlerimize yüksek vergi koyarken ya da Güney Çin Denizi’nin ortasına askeri üs inşa ederken bize sordu mu? Hiç sanmıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın bu ‘tweet’inin ardından, Çin Yuanı’nda düşüş yaşanmıştı.

Çin’den Trump’ın kabinesine yakın takip

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın kabinesi için belirlediği isimleri yakından takip ettiklerini söyledi.Sözcü Hua, başkent Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında Trump’ın kabinesini yakından takip ettiklerini dile getirdi.”Herkes gibi biz de Trump’ın kabinesini ve daha sonra izleyeceği siyasi rotayı yakından takip ediyoruz.” diyen Hua, ikili ekonomik ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesi için ortak çaba harcanmasını umduklarını belirtti.İkili ilişkilerin geniş çapta ortak çıkarlara dayalı olduğunu, iş birliğinin iki ülke için tek doğru seçenek olduğunu ifade eden Hua, bu durumun iki ülke halklarının temel çıkarına uygun olduğunu kaydetti.Trump, ABD için ilk niteliği taşıyan “Beyaz Saray Ulusal Ticaret Konseyi”ni kurmuş ve başına California Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Çin’den Gelen Ölüm kitabının yazarı Peter Navarro’yu getirmişti. Konseye başkanlık edecek Navarro, Çin karşıtı duruşuyla tanınıyor.Dünya Trump’ı konuştu Milyonerler kabinesi

Trump’a tehdit: İntikamımızı alırız

Çin, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump’ın “Tek Çin Politikası”nı reddetmesi halinde Pekin yönetiminin “intikam” alabileceği uyarısını yaptı.Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayın organlarından “Global Times” gazetesinde yayımlanan başyazıda, “Tek Çin Politikası’nın kaprisli bir istekten ibaret olmadığı” vurgulanarak ABD liderlerinin, iki ülke ilişkilerinin istikrarı için Asya-Pasifik’teki mevcut düzene saygı göstermesi gerektiği belirtildi.Söz konusu politikanın “pazarlık konusu dahi edilemeyeceğine” işaret edilen yazıda, “Trump’ın, görevi devraldıktan sonra bu temel prensibi reddetmesi halinde Çin halkının devletinden intikam talep edeceği” uyarısında bulunuldu.Yazı, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in hafta sonu Honduras, Nikaragua, Guatemala ve El Salvador’u kapsayan Güney Amerika turuna çıkmasının ardından yayımlandı.Tsai’nin ziyaret edeceği ülkeler arasında aktarma yaparken ABD’nin San Francisco ve Houston şehirlerine uğrayacağı kaydedilmişti. Tayvan liderinin, ABD durağında Trump’la veya onun geçiş ekibinden herhangi bir yetkiliyle görüşüp görüşmeyeceği tartışma konusu olmuştu. Pekin yönetimi, daha önce de Tsai’nin ABD’ye uğradıktan sonra ülkede vakit geçirmesini ve “bağımsızlık yanlısı taraflara yanlış mesaj vermesini” engellemesi konusunda Washington’ı uyarmıştı. Çinli yetkililer, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump’ın geçen ay diplomatik teamüllere aykırı olarak Tayvan lideriyle doğrudan telefon görüşmesi yapmasına da tepki göstermişti. Çin, Trump’ın, ABD’nin 1979 yılından bu yana Pekin yönetimini Çin halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıma yönünde izlediği politikayı eleştirmesinden kaygı duyulduğunun altını çizmişti.Çin’de 1949’da Mao Zıdong’un iktidara gelmesi üzerine bazı hükumet üyeleri, Tayvan’a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan’ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın eyaleti olduğunu öne sürmüştü. Tayvan’ı sadece 22 ülke tanıyor.Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Tayvan’ın eski lideri Ma Ying-jeou, 7 Kasım 2015’te Singapur’da bir araya gelmiş ve 66 yıl sonra yapılan ilk görüşmede, güven inşası ve diyaloğun artırılması amacıyla “kırmızı hat” oluşturulması kararlaştırılmıştı. Pekin ve Taipei arasındaki ilgili yetkililerin doğrudan telefon iletişimi kurabilmesini amaçlayan bu hattın kullanımı, tabanı Tayvan’ın bağımsızlığını savunan Demokratik İlerleyiş Partisi lideri Tsai Ing-wen’ın mayıs ayında iktidara gelmesinin ardından Pekin hükümeti tarafından askıya alınmıştı.Trump’tan Obama’ya: ‘Rusya karşıtı aptallar…’ Trump ilk kez brifing aldı: Emri Putin’in verdiğine inanmıyorum Joe Biden: Büyü biraz Trump, artık başkan oldun Trump’tan Obama’nın Büyükelçilerine son uyarı

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ