Trump PYD/PKK’lı Rakka planını rafa kaldırdı

Trump yönetimi, Obama yönetiminin, PYD/PKK’yla birlikte DEAŞ’ın en etkin olduğu şehir olan Rakka’ya girme planını rafa kaldırdı. Trump’ın, Rakka planını ‘tutarsız ve eksik’ bulduğu öne sürülüyor.

Trump PYD/PKK’lı Rakka planını rafa kaldırdı

ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın PYD/PKK’yı kullanarak Rakka’yı DEAŞ’tan geri almak üzere terör örgütüne silah verilmesini de içeren bir planı yeni Başkan Donald Trump’a sunduğu, yeni yönetimin de planı “zayıf ve eksik bulduğu” gerekçesiyle planı rafa kaldırdığı öne sürüldü.

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan makalede, Obama’nın dış politika danışmanlarının, PYD/PKK terör örgütüne silah verilmesi konusunda ikna oldukları ve Obama koltuğu devretmeden hemen önce süreci başlatma niyetinden bahsedildi.

Gazeteye göre Trump’ın ekibi de konuya müdahil olmak isteyince Obama ulusal güvenlik danışmalarına 17 Ocak’ta, içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna etmek için konuşma notlarının da olduğu bir raporla konuyu Trump’a tavsiye etmeleri talimatını verdi.

“Yetersiz” bulup rafa kaldırdılar

Bununla birlikte Trump yönetiminin planı devreye sokmak yerine “yetersiz” bulduğu ve rafa kaldırdığı kaydedildi. Gazeteye göre Trump yönetimi Obama’nın planını, “oldukça marjinal” ve “riskten kaçınan” bir plan olarak değerlendirdi ve “başarısız olmasının neredeyse kesin olduğu” sonucuna vardı.

Bize bilgiyi sağladılar, ancak içerisinde devasa tutarsızlıklar gördük. Kifayetsiz memur işi idi.

Makalede, Trump yönetiminden bir yetkilinin, “Bize bilgiyi sağladılar, ancak içerisinde devasa tutarsızlıklar gördük. Kifayetsiz memur işi idi.” ifadeleri yer aldı.

Bununla birlikte Obama yönetiminin Suriye politikasını yürüten ekibin, Trump’ın ekibinin “bölgedeki karmaşıklığı anlamadığını ve çok kısa bir süre içinde farkına varacağını” düşündüğü belirtildi.

Trump kampanyası boyunca ve seçimi kazandıktan hemen sonra DEAŞ’ı hızlı yok edecek adımlar atacağını vaat ediyordu.

Görevi devraldıktan çok kısa bir süre içerisinde Trump, Pentagon’a “DEAŞ’la mücadele konusunda 30 gün içerisinde genel bir inceleme yapmasını ve gerekli ek seçenekleri sunmasını” talep etti.

Trump’ın Savunma Bakanı olarak atadığı James Mattis, DEAŞ’la mücadeleyi hızlandırmak üzere birçok potansiyel seçeneği hazırladıklarını ve önümüzdeki haftalarda bir yol haritası belirleyeceklerini teyit etti.

Rakka operasyonu Obama yönetimini böldü

Makalede, Obama yönetimi kendi içerisinde ABD askerlerinin sahaya sürülmesi seçeneğini devreden çıkardığı için Pentagon’un Suriye’de DEAŞ’a karşı acele bir şekilde yerel ortaklar aramaya başladığı ve PYD/PKK’nın öne çıktığı öne sürüldü.

Geçen yılın eylül ayına kadar Obama yönetimi ile Ankara arasında PKK’nın Suriye’deki kollarına verilen desteğin gerginliğe sebep olduğunu ifade eden makale, Rakka’yı kuşatmak konusunda ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel’in PYD/YPG militanlarına silah verilmesini talep ettiğini savundu.

Bu önerinin Obama yönetimini böldüğü belirtilirken, ABD eski Savunma Bakanı Ashton Carter’in PYD/PKK’ya silah verilmesi önerisine destek olduğu, diğer birçok danışmanın ise “Ankara ile Washington arasındaki ipleri gereceği kaygısıyla” destek vermediği kaydedildi.

Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın bu konuya en şüpheli yaklaşanların başında geldiğini öne süren gazete, ABD Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’un ise Türkiye’nin Rakka operasyonuna destek verip vermeyeceği konusunda emin olmak için değerlendirmeler yaptığını belirtti.

Trump’ın görevi devralmasından 10 gün önce Beyaz Saray’da Obama kabinesinin konuyu masaya yatırdığı, toplantı sonrasında Rice’ın konuyu Trump’ın mevcut Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e danıştığı ve Flynn’in “planı desteklememesi” tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.

“Türkiye ile ilgili strateji yoktu”

Trump yönetiminden bir yetkili, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Obama yönetimin PYD/PKK unsurlarına eğitim ve ekipman desteği verme planı hazırladığını, ancak bu planın içerisinde kaç Amerikan askerinin görev alacağı, eğitimin nerede yer alacağı gibi konularda çalışma yapılmadığını ifade etti.

“Bizi en çok kaygılandıran B planının olmaması”

Ayrıca planda Ruslarla nasıl bir işbirliği yapılacağı ve Türkiye ile ilgili hiçbir stratejinin olmadığını dile getiren yetkili, “Bizi en çok kaygılandıran nokta ise bir B planının olmamasıydı.” dedi.

Makalede, Obama yönetimin de bu eksikliklerin farkında olduğu ve bu nedenden dolayı planı devreye sokmak üzere yetki vermeyi geciktirdiği iddia edildi.

Ancak hafta başında PYD/PKK’nın ana unsur olduğu Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) zırhlı araç verildi ve Pentagon söz konusu araçların teslimatının Obama tarafından onaylandığını açıkladı.

ABD yetkilileri her ne kadar bu araçların ve tedarik edilen mühimmatın sadece SDG’nin Arap kısmına verildiğini iddia etse de ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay John Dorrian, “PYD/PKK unsurları ile Arap unsurlar birlikte savaştığı için PYD/PKK militanlarının da o araçlardan faydalanabileceğini” ifade etmişti.

Trump yönetimi halihazırda PYD/PKK’ya yönelik bir tavır ortaya koymuş değil, ancak önümüzdeki haftalarda bu konunun netleşmesi bekleniyor.

Rakka için operasyon sinyali

Amerikalı Albay John Dorrian, video konferans yoluyla Pentagon’daki gazetecilere DEAŞ karşıtı operasyonlara dair bilgilendirmede bulundu.Geçen ay başlatılan operasyon kapsamında Musul’da örgütün özgürce hareket edebilme kabiliyetinin engellendiğini vurgulayan Dorrian, koalisyon güçlerinin Iraklı güvenlik güçlerine desteğini sürdürdüğünü kaydetti.Dorrian, operasyonun başladığı 17 Ekim’den itibaren koalisyon güçleri olarak 3 binden fazla hava saldırısı, topçu atışı ve füze saldırısıyla Irak ordusuna katkı sağladıklarını dile getirdi. Rakka’nın kurtarılması çabalarıSözcü Dorrian, DAEŞ’in Suriye’nin Rakka kentindeki dolaşım özgürlüğünü ise sürdürdüğünü bildirdi. Örgütün aylardır Rakka’ya giriş ve çıkışlarını serbestçe yaptığını ifade eden Dorrian, düzenledikleri 100’den fazla hava saldırısıyla ise örgütün uzun konvoylar halinde hareket etmesini önlediklerini aktardı.Rakka operasyonunun kısa süre içinde başlayacağını belirten Dorrian, operasyonda yer alacak güçlerin henüz hepsinin eğitilmediğine dikkati çekti. Bu doğrultuda müttefikleri, ortakları ve koalisyon üyesi ülkelerle diplomatik görüşmelerin sürdüğü bilgisini veren Dorrian, halen Rakka’nın izolasyonunu sağlama aşamasında bulunduklarını ifade etti.Dorrian, izolasyon çabalarına 30-40 bin arasında Suriye Demokratik Güçleri’nin katıldığını, bunların 10 binini Suriye Arap Koalisyonu güçlerinin oluşturduğunu kaydetti.DEAŞ lideri Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen kayıtDorrian, DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin saldırı çağrısında bulunduğu ses kaydına ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Bağdadi’nin nerede olduğunu bilmediklerini, yerini belirledikleri anda hemen öldüreceklerini ifade eden Dorrian, yayınlanan kaydın da “doğruluğunu teyit edemeyeceklerini” söyledi.

‘PYD’nin Rakka’yı yönetmesi beklenemez’

Ankara’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşen ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Rakka operasyonu için yaptığı açıklamada ” “SDG’nin Rakka’yi tutması ve yönetmesi beklenemez. Yerel güçler olacak” dedi. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre Akar ile Dunford arasında yapılan 4.5 saatlik görüşmede Rakka’ya yönelik ABD’nin yapmayı planladığı operasyon ele alındı. Türkiye, terör örgütü PYD’nin operasyona katılmasını istemezken, Dunford’un konu ile ilgili Arap güçlerine ihtiyaç duyulduğunu belirttiği ifade edildi.Dunford’un “Operasyon için Arap ve Sünni Arap ağırlıklı güçler bir ihtiyaçtır” dedi. Buna göre ABD destekli operasyon konusunda Türkiye’yi sürekli bilgilendirmek için bir üst düzey ABD’li subay ve yardımcıları Türkiye Genelkurmay’ında çalışacak. Bu subay operasyonu yöneten ABD’li CENTCOM komutanına bağlı çalışacak.Dunford’la 4,5 saat Dunford’un çantasındaki Türkçe not ABD destekli PYD’den Rakka saldırısına hadsiz isim ABD’nin desteklediği PYD Rakka’ya saldırı başlattı Rakka için operasyon sinyali

Trump’a YPG’yi silahlandır çağrısı

ABD’de yönetim krizi çıkaran Demokrat Partililer, Donald Trump’ın vize yasağını Ortadoğu’da harita değişikliğine yönelik siyasi pazarlık kozuna çevirdi. Eski Başkan Barack Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Antony Blinken, eski yönetimin dış politika uygulamalarını Trump yönetimine dikte etti. Antony Blinken, ABD merkezli New York Times gazetesi için kaleme aldığı makalede, Rakka’nın ele geçirilmesinin DEAŞ’a büyük bir darbe vuracağını savunarak, bunun mümkün olmasının tek yolunun terör örgütü YPG’nin denetimindeki Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) silahlandırmak olduğunu iddia etti. TÜRKİYE’Yİ YATIŞTIRMA ÖNERİSİTrump’ın PKK’yla mücadele için Türkiye’ye verilen desteği iki katına çıkarması önerisinde de bulunan Blinken, Kandil’deki örgüt liderlerinin yerlerinin tespit edilmesi konusunda Türkiye’ye yardım edilebileceğini belirtti. Blinken Türkiye’nin El Bab’ı ele geçirmeyi istediğini ve bunun için ABD’nin güçlü bir hava desteği sağlanmasını ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” oluşturma çabalarına destek verilmesini de istedi.YPG’YE ZIRHLI ARAÇLAR VERİLDİYPG ise DEAŞ’ın elindeki Rakka kentine operasyona hazırlanıyor. YPG’ye silah ve mühimmat yardımını artıran ABD yönetiminin YPG teröristlerinin kontrolündeki SDG’ye 5 zırhlı araç ve mühimmat gönderdiği ortaya çıkmıştı. Zırhlılar, YPG’nin eline havayolu ile ulaştırıldı. Pentagon sözcüsü Galloway, “SDG’ye mevcut yetkiler çerçevesinde üstü zırhlı araçlar verdik. Bu araçlar, onları Rakka’ya ilerlerken DEAŞ’ın el yapımı patlayıcılarına karşı koruyacak” itirafında bulunmuştu.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ