Trafo yenileme çalışmasında tarihi lahit kapağı bulundu

Satala Antik Kenti’nin de yer aldığı Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Sadak köyünde trafo yenileme çalışması yapan ekipler, milattan sonra 610 yılı öncesine tarihlenen 2 metrelik lahit kapağıyla karşılaştı.

Trafo yenileme çalışmasında tarihi lahit kapağı bulundu

Satala Antik Kenti’nin de yer aldığı Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Sadak köyünde yapılan trafo yenileme çalışması sırasında lahit kapağı bulundu.

Roma İmparatorluğu döneminde askeri karargah amacıyla kurulan antik kentin bulunduğu Sadak’ta trafo yenileme çalışması yapan ekipler, lahit kapağını fark etti.

Durumun bildirilmesi üzerine alana gelen Gümüşhane Müze Müdürlüğü ekipleri, kazılarda baş kısmı zarar gören lahit kapağının üzerinde Grekçe “Burada kutsanmış Kandes yatıyor” yazdığını belirledi.

Gümüşhane Müzesi Müdürü Gamze Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, lahit kapağının milattan sonra 610 yılı öncesine tarihlendiğini bildirdi.

Lahit kapağının 2 metre boyunda olduğunu belirten Demir, “Kırılan kısım yerin altında. Baş kısmında eksiklik söz konusu. Mezar da büyük bir ihtimalle taşın altında. Lahit kapağının tamamı bize orada yatan şahsın derecesini gösterecek. Bu da Satala Antik Kenti’nin arkeolojik açıdan çok zengin olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Demir, lahit kapağının yerleşime açık yerde bulunduğunu ifade ederek, “2-3 metre ilerisinde evler var. Bu, kazı alanının da genişleyebileceğini gösteriyor.” dedi.

Lahit kapağının bulunduğu alanda kazı izni olmadığı için alanın üstünün kapatıldığını ve buluntunun köy muhtarına zimmetlendiğini kaydeden Demir, köyün tamamının 3. derece sit alanı olduğunu, burada kendilerinden izinsiz hiçbir altyapı çalışması yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Alanda izinsiz çalışan ekiplerin lahit kapağına zarar verdiğini anlatan Demir, “Burası 1998’den beri sit alanı. İzinsiz, Müze Müdürlüğüne haber vermeden kazı yapmak suçtur. Bu konuyu Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kelkit Kaymakamlığına bildirdik.” ifadelerini kullandı.

“Kapağın bulunduğu alanda kilise olabilir”

Satala Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalara başkanlık eden Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, lahit kapağının bulunduğu yerde de arkeolojik kazı yapılması gerektiğini söyledi.

Kapağın bulunduğu yerin nekropol (mezarlık alanı) olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

“Hazine arazisi olan her yerde kazı yapabiliyoruz. Gelecek yıl farklı 3-4 noktada kazı çalışması yapılacak. Bunlardan birisi de lahit kapağının yer aldığı bölge. Bir nekropol ise orada önemli bir yapının da olması gerekiyor. Daha alt bölümlerde ise daha eskilere ait kalıntılar olabilir. Bugün nasıl camilerin yanında mezarlıklar varsa lahit kapağının bulunduğu alanda da kilise olabilir. O nedenle bizim için önemli bir bulgu.”

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ