Tırnak yiyen çocuğa nasıl davranılmalı?

Çocuğunuzu uyarmanıza ve aldığınız bütün önlemlere rağmen hala tırnak mı yiyor ya da parmağını mı emiyor? Bu tür davranışların kalıplaşmadan, kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor.

Tırnak yiyen çocuğa nasıl davranılmalı?

Çocuğunuzun dönem dönem normalin dışında davranışlar sergilediğine tanık olabilirsiniz. Gözlerini fazla kırpıştırıyor, her şey için inatlaşıyor, sürekli tırnaklarını yiyor olabilir. O zaman bu tür davranışların nedenleri ve ne yapabileceğinizle ilgili önerilerimize kulak verin.
 
Tırnak yeme davranışı
Tırnak yeme davranışı çocuklarda genellikle 3-4 yaşlarında görülür. Çok nadir olarak 5. aydan sonraki erken dönemde de görülebilir. Çocuğunuzun tırnak yemesi hayatının ileriki dönemlerinde de devam edebilir.
 
Çocuğunuz herhangi bir nedenden dolayı üzüntüsünü, korkusunu ve sıkıntısını bu davranışla dışa vurur. Çocuğun kendisine duyduğu güvensizlik, yakın çevresinde de tırnak yiyen birinin bulunması, kendini aile içinde değersiz hissetmesi tırnak yeme alışkanlığını tetikleyebilir.
 
Tırnak yiyorsa ne yapmalıyız?
En kalıcı çözüm, bu davranışa neden olan durumu ortadan kaldırmak. Çocuğun tırnağına acı biber, oje gibi maddeler sürmek, onu bu davranışından dolayı azarlamak, eleştirmek çözüm yolu değil. Kız çocuklarına tırnak yemese ne kadar güzel, erkek çocuklarına ne kadar yakışıklı görüneceğini anlatabilirsiniz.
 
Zaman içinde bu alışkanlığı ne kadar sıklıkla yaptığını kaydedin. Tırnak bakımlarını kendilerinin yapmasına izin verin. Alışkanlığından vazgeçmiyorsa, uzman bir psikologdan destek alın.
 
Çocuklardaki tuhaf davranışlar için öneriler

-Çocuğunuzun dünyasına girin, onu dinleyin. Onun duygularını keşfetmeye çalışın.
-Hoş görülü ve kararlı olun.
-Neden soruları yerine, ne, nasıl sorularını sorun. Ayrıca kendi çözüm yollarını -üretmelerine, düşünce güçlerini geliştirmelerine yardımcı olun.
-Çocuğunuzun kelimeleri arasındaki duygularına kulak verin.
-Tutarlı olun. Aile olarak kendinize özgü, açık olarak belirlenmiş, süreklilik gösteren kuralları belirleyin. Gerektiğinde hayır demesini bilin.
-Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Çocuğunuza özel olduğunu gösterin.
-Sorun meydana getiren davranışların kaynağını bulun.
-Hatalarını yüzüne vurmak yerine onlara yakınlık gösterin.
-Çocuğunuzu karşılıksız sevin ve sevginizi hal ve hareketlerinizle gösterdiğiniz gibi dilinizle de söyleyin.
-Çocuklarınızın evinizdeki problemlerde çözüm üretme sürecine mutlaka katılmalarını sağlayın.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ