Tilavet secdesi nasıl yapılır, neden ve kaç defa? Tilavet secdesi hükmü!

Kur’an-ı Kerim içerisinde yer alan bazı ayetlerin okunması yahut dinlenmesi durumunda uygulanması gereken Tilavet Secdesi nasıl yapılır? Kur’an-ı Kerim’de 14 yerde bulunan Tilavet Secdesi yapmayı gerektiren ayetler nelerdir? İşte, yüce Allah’ın kullarına yapılmasını emrettiği Tilavet Secdesi hakkında ayrıntılı bilgiler!

Tilavet secdesi nasıl yapılır, neden ve kaç defa? Tilavet secdesi hükmü!

Tilavet Secdesi’nin ne olduğuna açıklık getirilecek olursa; Kur’an-ı Kerim içerisinde 14 yerde bulunan bazı secde ayetlerin okunduğu ya da işitildiği takdirde uygulanması gereken, Allah-u Teala’nın kullarına yapılmasını emrettiği bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim okuyan veya dinleyen müminler Tilavet Secdesi’nin geçtiği ayetlerden sonra Allah’ın huzurunda secde etmektedir. Tilavet Secdesi ibadetini yerine getiren Müslümanlar, hem Allah’ın emirlerine itaat etmiş hem de secde etmekten kaçınan müşriklere karşı tepkisini en güzel şekilde ortaya koymuş olurlar. Peki, Müşrik kimselerin yüce Allah’a boyun eğmekten ve secde etmekten kaçındıkları anlatılan Tilavet Secdesi nasıl yapılır? Hanefi mezhebine göre yapılması vacip, diğer mezheplerde ise sünnet olan Tilavet Secdesi ayetleri nelerdir? İşte, Peygamberimiz (S.A.V)’inde içerisinde secde ayeti bulunan bir sure okuduğu veya dinlediği vakit yaptığı, sahabelerinin de aynı şekilde ona uyarak secde ettikleri Tilavet Secdesi hakkında ayrıntılı bilgiler…

TİLAVET SECDESİ NEDİR?

 

 

Kur’ân’da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir. Bu secdenin yapılması vaciptir.

TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR? TİLAVET SECDESİ DUASI…

Tilavet secdesi yaparken tıpkı namazda olduğu gibi abdest alınır namaza uygun olarak giyinilir.

Abdestin ardından niyet edilerek yapılan tilavet secdesinde direkt olarak secdeye varılır. Secdede yine tıpkı namazda olduğu gibi üç defa “Subhane Rabbiyel Alâ” denilir ve Allah u Ekber denilerek kalkılır. Kalkerden ise  ”Semiğna ve Adağna Ğufraneke Rabbena ve İleykel Masıyr” ayeti okunur ve secde gerçekleştirilmiş olur.

TİLAVET SECDESİ NEDEN YAPMAK GEREKİR?

Secde âyetlerinin bir kısmında genel olarak müşriklerin yüce yaratıcının karşısında boyun bükmekten ve secde etmekten kaçındıkları anlatılmakta, bir kısmında ise müminler/muhataplar doğrudan secde etmekle emrolunmaktadır. Secde âyetlerinin bu muhtevası göz önünde bulundurulursa, bu âyetleri okuyan veya işiten kimsenin secde yapması, hem emre itaat etmek hem de secde etmekten kaçınanlara tepki göstermek ve muhalefet etmek anlamına gelmektedir. Bu bakımdan, tilâvet secdesiyle yükümlü olabilmek için her şeyden önce, dinlenen âyetin secde âyeti olduğunun bilinmesi gerekir.

TİLAVET SECDESİ AYETLERİ HANGİLERİDİR?

Secde ayetleri: Kur’ân-ı Kerimde geçen secde ayetleri, 14 tanedir:

A’râf suresinin 206;

Ra’d suresinin 15,

Nahl suresinin 49,

İsra suresinin 109,

Meryem suresinin 58,

Hac suresinin 18,

Sâd suresinin 24,

Furkan suresinin 60

Neml suresinin 25,

Secde suresinin 15,

Fussılet suresinin 37,

Necm suresinin 62,

İnşikâk suresinin 21,

Alak suresinin 19’uncu ayetidir.

TİLAVET SECDESİ FARZ MIDIR?

Secde âyetini okuyan veya işiten her mükellefin secde etmesi gerekir. Tilâvet secdesi, ibadet içeriğinin ötesinde bir inanç anlamı ve bağlantısı içerdiği için, abdestsiz olan kişilerin, hatta hayızlı kadınların hemen secdeye kapanmalarının mümkün hatta gerekli olduğunu söyleyenler olmuşsa da, âlimlerin çoğunluğu tilâvet secdesi için abdest şartında ısrar etmişlerdir. Tilâvet secdesi yapmak, Hanefîler’e göre vâcip, diğer üç mezhebe göre ise sünnettir.

KİMLER TİLAVET SECDESİ YAPMAKLA YÜKÜMLÜDÜR? TİLAVET SECDESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

Namazın İftitah tekbiri ile vaktinin belirtilmesi niyeti dışındaki bütün şartları Tilavet secdesi için de şarttır. Bu secde için İftitah tekbiri alınmaz. Müslüman, akıllı ve ergen olmak; âdet ve loğusalık hallerinden temiz olmak gibi namaz için gerekli olan vücup şartları, Tilavet secdesi için de vücup şartıdır.

Şu halde secde ayetinin okunduğunu işiten gayr-ı Müslim, deli, âdetli veya loğusa bir kimsenin Tilavet secdesi yapması gerekmez. Ama bunlardan birinin okuduğu secde ayetini işiten kimse, secde etme ehliyetine sahipse secde etmekle yükümlü olur. Secde ayetinin okunduğunu işitenler, sarhoş veya cünüp olsalar bile secde etmekle yükümlü olurlar. Ancak işittikleri esnada durumları müsait olmadığından, secdeyi daha sonra kaza olarak yerine getirirler.

Secde ayetini deli bir kimse veya mümeyyiz olmayan bir çocuk okumuş ise, bunu duyanların secde etmeleri gerekmez. Çünkü Kur’ân-ı Kerim okumanın sahih olması için okuyan kişinin iyi ile kötüyü birbirinden ayırabilen / mümeyyiz biri olması şarttır. Elektronik cihazlarda okunan secde ayetini işitenler de secde etmekle yükümlü olmazlar.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ