TESK’ten ‘kira stopajı’ uyarısı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüzdeki birçok uygulamada, iş yerlerinde kira gelirinden doğan vergiyi, bu geliri elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödemektedir. Mal sahibinin vergisini de biz ödüyoruz, kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı” dedi.

TESK’ten ‘kira stopajı’ uyarısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş yerlerinde kira gelirinden doğan vergiyi, birçok uygulamada bu geliri elde eden mükellefin değil, kiracı konumundaki ticaret erbabının ödediğini belirterek, “Mal sahibinin vergisini de biz ödüyoruz, kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı” ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnafın dükkan açmak için iş yeri sahiplerinin isteklerini kabul etmek durumunda kaldığına dikkati çekerek, bu nedenle yapılan kira sözleşmelerinin net kira üzerinden belirlendiğini ve vergi yükünün de mülk sahibinin değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkarın üstüne kaldığını bildirdi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken

Günümüzdeki birçok uygulamada, iş yerlerinde kira gelirinden doğan vergiyi, bu geliri elde eden mükellefin değil, kiracı konumundaki ticaret erbabının ödediğine dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

“Mal sahibinin vergisini de biz ödüyoruz, kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı. İş yerleri kira olan esnaf ve sanatkarlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Daha da ötesi, vergiyi esnaf ödüyor ama kağıt üzerinde iş yeri sahibi ödemiş gözüküyor. Stopaj uygulaması, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştü.”

Palandöken, 30 bin lirayı aşan kira gelirlerinde iş yeri sahiplerinin beyanname vermek zorunda olduklarının altını çizerek, iş yeri sahiplerinin beyanname verdiklerini, vergi ödemedikleri gibi üstüne vergi iadesi aldıklarını belirtti.

Palandöken: Yüksek kiralar mağaza kapattırıyor

Kiraların yüksekliği sebebiyle son dönemde birçok mağazanın kapandığını ve aylarca boş beklediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yıllarca adres tarif ederken şu mağazanın yanında, birisiyle bulaşacağımızda şu mağazanın önünde dediğimiz eskiden beri şehir kültüründe bir yeri olan cadde mağazaları, yüksek kiralar nedeniyle kapanıyor. Kültürümüzün ve tarihimizin hatta yaşantımızın bir parçası olan esnaf dükkanlarını korumak gerekiyor. Eğer cadde mağazalarını geliştirirsek marka çıkarırız. Eskiden caddelerdeki mağazalarında tanınan ve markalaşan firmalardan sonra pek yerli marka çıkaramadık. Yabancı markaların taşeronluğunu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.”Dükkanlar artık 6-7 ay boş kalıyor”Kültürümüzün bir parçası olan esnaf ve sanatkarın haksız rekabet ortamından korunması için mülk sahiplerinin dükkan kiralarını değerinden fazla yükseltmemesini isteyen Palandöken, şunları kaydetti:”Haksız rekabetin ortaya çıkardığı olumsuz durumlardan birisi de cadde mağazacılığının bitmesidir. Şehrin kültüründe yer etmiş yılların lokantaları, pastaneleri, giyim mağazaları bir bir kapanıyor. Kapanan bu mağazalar eskiden 1 en fazla 2 ay boş kalırdı şimdi ise mülk sahiplerinin yüksek kira talep etmelerinden dolayı 6-7 ay boş kalıyor. Bazen bu dükkanların boş kalma süresi 1 yılı geçiyor. Caddelerin her geçen gün boşalması ile cadde mağazacılığı adeta yok oluyor. Bunun sonucunda yüksek kiralar nedeniyle boş kalan mülklerde değerini zamanla kaybediyor. Bir cadde ve mağazanın değeri o caddenin ne kadar işlek olması ile ölçülür. Onun için mülk sahipleri kiraları değerinin üzerinde artırmamalıdır. Boş kalan her mülk zamanla değerini kaybeder.””Mahallemizin ışığı kayboluyor”Cadde yanlarında geceleri ışıl ışıl parlayan esnaf dükkanları kapandıkça, caddelerin karanlığa büründüğünü ifade eden Palandöken, “Mahalle esnafının yerine devasa AVM’leri koyarsanız, caddelerin ışıltısı kaybolur. Vatandaşın güven içinde evine gittiği yollar karanlık olmasın ve dükkanlarımız boş kalmasın diyorsak mülk sahipleri olarak kiraları aşağı çekip caddelerimizi yeniden eski canlı günlerine geri döndürmeliyiz. Mağazalar ne kadar boş kalırsa değeri düşer. Mülkünüzün değerini düşürmek istemiyorsanız daha ucuza kiraya verilmeli. Ne kadar ucuza kiraya verilirse cadde ve sokaklar karanlıktan kurtulur, mülklerde değerini kaybetmez. Cadde mağazacılığının desteklenmesi öncelikle mülk sahiplerinin ilk görevi olmalıdır. Aksi halde zamanla canlı olan dükkanlar viraneye döner” açıklamasında bulundu.

Palandöken: Çocukları esnafın yanında hayata hazırlayın

Çocukların sorumluluk alanlarının gelişimine ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatlarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çocuklarımızı hep ‘benim çektiğim zorluğu o çekmesin’ mantığı ile yetiştiriyoruz. Fakat bu onlara para kazanmanın değerini ve zorluğunu, hayatta karşımıza çıkan engellerle baş edebilmeyi öğretmede yetersiz kalıyor. Çocukların kabiliyet ve başarısı yalnızca derslerden geçmek değildir. Yaz tatillerinde kısa süreli olarak bir esnafın yanında çalışarak bir zanaat öğrenebilir, toplum içinde birey olmayı kavrayabilir, sorumluluk alma bilinci kazanabilir ve yeteneklerinin hangi alanda olduğunu daha iyi anlayabilirler” ifadelerini kullandı.Palandöken, çocukların hayatlarının yalnızca okuldaki başarıları ile şekillenemeyeceğini belirterek, “Çocuklarımızı en iyi okullarda, en iyi şartlarda okusun, hiçbir zorlukla karşılaşmasın diyerek yetiştiriyoruz. Fakat bu onların bazen asıl yeteneklerinin körelmesine veya hiç fark edilememesine neden olabiliyor. Onların hayallerini veya ilgi alanlarını çoğu zaman yanlış okul ve sektörlerde harcıyoruz. Sorumluluk bilinci almayı, sorunlarla başa çıkmayı, girişimciliğin ne kadar önemli olduğunu öğretmekte yetersiz kalabiliyoruz. Karşılarına çıkan her engelde yardımcı olarak onların özgüven gelişimine olumsuz katkıda bulunuyoruz” dedi.“Çocuklarımızın hepsinin ayrı ayrı yetenekli olduğu alanlar var”Yaz tatillerinde esnafın yanında kısa süreli çalışmanın çocukların hayatı öğrenmelerine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Palandöken, açıklamasını şunları dile getirdi:“Çocuklarımızın hepsinin ayrı ayrı yetenekli olduğu alanlar var. Kiminin el becerisi kiminin duygusal zekası kiminin iletişimi yaşıtlarından oldukça üstün olabiliyor. Onların yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak, çalışma disiplini kazanmayı öğretmek için yapılabilecek çok çeşitli yollar var. Bunlardan biri de yaz tatillerinde bir esnafın yanında çalışmalarıdır. Böylelikle para kazanmanın değerini anlayacaklar, özgüvenleri sağlamlaşacaktır. Çocuklarımızı esnafın yanında kısa süreli çalıştırmak belki onların ileride iyi birer girişimci yapacaktır. Bu aynı zamanda 900 yıllık Ahilik geleneğinin devam etmesi açısından oldukça önemlidir. Onların geleceğe sağlam adımlar atmalarını istiyorsak o adımları kendilerinin atmalarına müsaade etmeliyiz.”

Sosyal medyadan alışveriş yapanlar dikkat

İnternet üzerinden ikinci el kıyafet satışlarının hızla arttığını dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “E-ticaret olarak yapılan alışveriş gün geçtikçe daha geniş bir kitleye ulaşıyor. Alışveriş sitelerine günde ortalama 200 bin TL değerinde ikinci el ürün ekleniyor. İkinci el kıyafetlerin sistem üzerindeki değeri ise 400 milyon TL’ye ulaştı. Mobil uygulamalar üzerinden giyilmeyen eşyalar paraya çevrilip o para ile tekrar alışveriş yapılıyor. Bu döngü içerisine ise maddi durumu yeterli olmayanlar giremiyor maalesef” şeklinde konuştu.”Giyilmeyenleri satmak yerine ihtiyacı olanlara ulaştırın”İkinci el ürünlerin satılması yerine ihtiyaç sahiplerine verilmesinin yardımlaşma kültürünü devam ettireceğini hatırlatan Palandöken, “10 yıl içinde ikinci el satış pazarındaki büyümenin, e-ticaret ve perakende satışın önüne geçmesi bekleniyor. Toplumumuzda evde fazla olan giyilmeyenler, eskiyen kıyafetler, komşu çocuklarına, ihtiyaç sahiplerine verilirdi. Bu alışkanlık, kültürümüzde önemli bir yere sahip. Aynı zamanda gelir dağılımındaki farkı azaltan etkisi de var. İkinci el kıyafetlerin alınıp satılması ise bu farkın daha da açılmasına sebep olacaktır. Giyilmeyenler veya eski ama hala giyilebilecek olan giysiler para şeklinde değerlendirilmemeli, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır” ifadelerini kaydetti.”Sosyal medya üzerinden alışveriş yaparken dikkat”İkinci el alışveriş sitelerinin yanı sıra sosyal medya siteleri üzerinden de alışveriş yapıldığını belirten Palandöken, “İkinci el ürün satışı yapılan internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Instagram gibi sosyal medya uygulamalarından da geniş kitleler tarafından ürün alışverişleri yapılıyor. Satın alma taleplerinin çok yoğun olduğu bu mecralarda dolandırıcılara da gün doğuyor. İnternet üzerinde gördüğünüz ürünü değil farklı bir ürün yollayabiliyorlar. Kredi kartından parayı tahsis ettikten sonra ürünü hiç yollamayabiliyorlar. Bu sebeple vatandaşlarımız güvenilir olmayan sitelerden alışveriş yapmamalı, kredi kartı bilgilerini her sitede paylaşmamalıdır” dedi.

445 bin esnaf ve sanatkara kredi desteği

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, faizsiz ve düşük faizli kredi kullanan esnaf sayısının yılın ilk 6 ayında yaklaşık 445 bine, kredi bakiyesinin ise 21,5 milyara ulaştığını bildirdi.Tüfenkci, yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ocak – 31 Aralık 2017 tarihlerinde esnaf ve sanatkarlara, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankası tarafından bankacılık ve kredi mevzuatı çerçevesinde, yüzde 50 faiz indirimli veya faizsiz 5 yıla kadar uzun vadeli kredi imkanları getirildiğini anımsattı.Bu kapsamda, söz konusu kredileri kullanan esnaf sayısının yılın ilk 6 ayında 444 bin 940’a, kredi bakiyesinin ise 21 milyar 510 milyon 530 bin 269 liraya ulaştığına dikkati çeken Tüfenkci, bu esnafın, 395 bin 488’inin yüzde 50 faiz indirimli kredilerden, 49 bin 452’sinin ise faizsiz kredilerden yararlandığını vurguladı.Tüfenkci, 2016’da geçen yıllardan devir hariç, esnaf ve sanatkara yaklaşık 12 milyar 38 milyon lira, 1 Ocak-30 Haziran tarihlerinde ise yaklaşık 5 milyar 780 milyon lira kredi kullandırıldığını belirterek, 2002’den bugüne kadar kullandırılan kredi miktarının 30 Haziran itibarıyla 67 milyar liraya ulaştığını, 1 milyon 513 bin 632 esnaf ve sanatkarın faiz indirimli kredilerden faydalandığını ifade etti.Yapılandırma rakamlarıÖte yandan kredi borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkarların borçlarının Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği aracılığıyla yapılandırıldığına işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:”30 Haziran itibarıyla yapılandırma yapılan ortak sayısı 24 bin 72, affedilen temerrüt faizi tutarı 152 milyon 742 bin 311 lira, yapılandırılan borç tutarı 252 milyon 286 bin 51 lira oldu. Ayrıca, Diyarbakır’ın Merkez Sur İlçesi esnaf ve sanatkarlarına, yaşadıkları mağduriyet nedeniyle Türkiye Halk Bankası aracılığıyla 50 bin liralık faizsiz kredi verilmeye başlanılmış, bu kredinin faizinin yüzde 50’si TESKOMB bütçesinden karşılanmaktadır. Bu kapsamda, 30 Haziran itibarıyla 337 esnaf ve sanatkara 16 milyon 319 bin 50 lira kredi kullandırıldı.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ