Tavuk dönere dikkat

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, tavuk döner ile açıkta satılan gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yaz aylarında bozulmaya müsait olan dönerlerin zehirlediğini belirten Alparslan, toz kapmayacak ortamlarda muhafaza edilmesini önerdi.

Tavuk dönere dikkat

TMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, sıcaklıkların artmasıyla birlikte özellikle protein içeren gıdalarda mikroorganizmaların daha hızlı geliştiğini ve zehirlenmelere neden olduğunu vurguladı.

Semt pazarlarında yaş meyve ve sebze hariç açıkta satılan, temizlenmesi mümkün olmayan yufka, yumurta, peynir, çökelek, baharat ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Alparslan, bu ürünlerin toz kapmayacak, sıcakta bozulmayacak şekilde soğutmalı ortamlarda bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

“İhtiyacımız olan meyvenin vitamini”

Yaz aylarında sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini hatırlatan Alparslan, aslında ’meyve suyu’ olarak bilinen pek çok içeceğin de sadece meyve aromalı olduğunu bildirerek, “Bazı ürünlerde nektar, bazılarında meyve suyu, bazılarında ise meyve aromalı içecek yazar. Bizim ihtiyacımız olan meyvenin kendisindeki vitamin ve diğer besleyici unsurlardır” ifadelerini kullandı.

“Unlu mamuller ve tatlılar da sorun”

Alparslan, açıkta satılan unlu mamuller, tatlı gibi yiyeceklerin de ciddi problem olduğunu ifade ederek, her mevsim sevilerek tüketilen tavuk dönerin de özellikle yaz aylarında yüksek risk taşıdığını anlattı.

Uygun şartlarda üretilip satılmayan tavuk dönerin zehirlenmelere neden olabileceğinin ve güvenilmeyen işletmelerde tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Alparslan, şunları söyledi:
“Bu olumsuzlukların ortaya çıkmasında devletin denetim mekanizması ayrıca çalışıyordur ama tüketicilerin de alışkanlıkları konusunda üzerine düşeni yapması gerek. Dışarıda satılan ürünleri tüketmediğimizde işletmeciler zaten bizim doğrumuzu uygulamak zorunda kalacaklar. Ama biz dışarıda satılan ürünü tercih edersek, dışarıda daha çok satış olacaktır ve bu denetim mekanizmasının önleyebileceği bir durum olmaktan çıkar.”

‘Şehzadeler Şehri’ ekoparkına kavuşuyor

Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğup büyüdüğü “şehzadeler şehri” olarak da bilinen Trabzon’da, Ortahisar Belediyesince hayata geçirilen ekopark büyük oranda tamamlandı.İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla bir süre önce Ortahisar ilçesi Beşirli Mahallesi’nde temeli atılan proje kapsamında, 12 bin 300 metrekare üzerinde, endemik bitki türleri, yalın ayak yürüyüş yolları, arı oteli, ağaç ev, biyolojik mini göletler, dinlenme birimleri ve çocuk oyun sahalarının da bulunduğu çeşitli donatı alanları oluşturuluyor.Yaklaşık 1 milyon 440 bin lira maliyetle tamamlanması öngörülen proje kapsamında, bölgenin turizmde daha da ön plana çıkartılarak, sosyal ve doğal yaşam alanlarının artırılması hedefleniyor.Trabzon’un bitki müzesine sahip ilk parkıProje ile endemik bitki türlerinin de korunacağını belirten Genç, projenin bitirilmesiyle Ekopark’ın Trabzon’un bitki müzesine sahip ilk parkı olacağını da kaydetti.Belediye Başkanı Genç, projenin tamamlanması ile ekoparkın her yaş grubuna hitap edeceğini anlatarak, şöyle konuştu:”Ekopark sayesinde vatandaşlarımızın yeşille, çocuklarımızın da toprak ve tabiatla buluşacakları, aileleriyle de keyifli vakit geçirmelerinin sağlanacağı çok güzel sosyal donatı alanları oluşuyor. Endemik bitki türleri, yalın ayak yürüyüş yolları, arı oteli, ağaç ev, biyolojik mini göletler, dinlenme birimleri, çocuk oyun sahaları ile dikkati çeken projemiz, yaşlı, genç herkes için cazibe merkezi olacak. Ağaçların arasında inşa ettiğimiz ve yüksekliği ağaçların yarı boyuna kadar ulaşan yürüyüş yolu da şehrimiz için bir ilk olacak.”Kakao yağı hakkında bilinmeyenler

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ