Tavla değil satranç

Ülkelerin ekonomik gücüne göre saygı gördüğünü belirten Rahmi Koç, “Ayağı yere basan politik ve ekonomik programların yapılması kaçınılmazdır. Dış politika tavla oynar gibi değil satranç oynar gibi hesap edilmeli” dedi.

Tavla değil satranç

Koç Holding Şeref Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Koç, Koç Holding’in kurumsal dergisi Bizden Haberler’in son sayısında yayınlanan röportajında dünya ve Türkiye’nin geleceğine ilişkin soruları yanıtladı. Ülkelerin ekonomik güçlerine göre saygınlık gördüğüne dikkat çeken Koç, “Almanya gibi ekonomisi kuvvetli olan bir ülkenin gördüğü itibar ve taşıdığı ağırlıkla, küçük bir ekonomisi ve müflis bir durumu olan başka bir ülkenin aynı kefeye konulması mümkün değildir. Dolayısı ile memleketimizin de jeopolitik konumu yanında kuvvetli bir ekonomisinin olması şarttır. Gerek Ortadoğu’da gerek Batı’da gerekse global oyuncular arasında olsun; ekonomik ve politik güç çok önemlidir. Uzun ya da orta vadeli, ayağı yere basan politik ve ekonomik programların yapılması kaçınılmazdır. Eğer bu dünyada bir yere geleceksek bizim de onlara uymamız gerekir” dedi.

Uzun vadeli hesaplamalı

 “Cenab-ı Hak bütün ülkelere bazı dezavantajlar ve avantajlar vermiştir. Her ülke, bu avantaj ve dezavantajlara göre ekonomisini, politikasını ve dünyadaki konumunu idare etmek durumundadır” diyen Koç, Türkiye’nin jeopolitik durumunun kuvvetli yanlarından biri olduğunu vurguladı. Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Bunu en iyi şekilde değerlendirerek global oyuncuların arasına girmemiz kaçınılmazdır. Dış politikanın tavla oynar gibi değil satranç oynar gibi hesap edilmesi ve ele alınması kaçınılmazdır. Yani başka bir deyimle kısa vadeli değil, daha uzun vadeli hesaplamak lazım. Dış politikada küsmek, darılmak, gücenmek yoktur. Dış politikada nokta yoktur, yani cümlenin ucunun açık olması lazımdır. Dış politikada ne alıyorsunuz, ne veriyorsunuz çok ince hesap edilip ona göre götürülmesi icap eder. Ekonomik olarak büyük bir ülke olmayabilirsiniz fakat saygınlığınız olursa sözünüz daha çok geçer. Dünyamız gitgide küçülüyor, hudutlar kalkıyor, emek, sermaye ve mallar rahatça dolaşıyor. Vaktiyle imkânı olmayan insanlar da bu rekabetten nasibini alıyorlar ve kaliteli malları en ehven fiyata elde edebiliyorlar. Bu durumun devam etmesi çok önemlidir.”

Korkunç rekabete hazırlanmalıyız

GLOBAL şirketlerin gücünün neredeyse hükümetlerin gücünden fazla hale geldiğini ifade eden Rahmi Koç, şöyle devam etti: “Siber dünyada başka bir konu daha önem kazanıyor; taşıyanla taşınanın arasındaki fark… Örneğin AT&T şirketi Time Warner’ı 85 milyar dolar gibi korkunç bir rakama satın aldı. Sebebi de bunlardan biri taşıyıcı, diğeri de taşınanı üreten. Zarfla mazruf gibi tabiri caizse. Şu anda hangisinin galebe çalacağını iki taraf da bilmiyor. Bu yüzden de taraflar şiddetli rekabet içerisindeler ve birleşmeye çalışıyorlar. Böyle bir durumda dünyada müthiş bir rekabet başlayacaktır, bizim de bu gelişmeye ayak uydurmamız kaçınılmazdır.”

 

KAYNAK : Gazete Vatan

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ