Tarihin yazıldığı yerden dünyaya en güçlü mesaj

Türkiye, dünyaya örnek olacak dev bir projeye, anlamlı bir günde start verdi. Dünyanın en büyüğü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümünde Erdoğan ve Yıldırım’ın da katıldığı törenle atıldı.

Tarihin yazıldığı yerden dünyaya en güçlü mesaj

Türkiye ‘yapılamaz’ denilen projeleri bir bir hayata geçiriyor. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’te açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli Çanakkale Deniz Savaşları Zaferi’nin 102’nci yıldönümünde törenle atıldı. Köprünün temelini, Çanakkale’den telekonferansla bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Lapseki’deki tören alanında bulunan Başbakan Binali Yıldırım birlikte yaptı. Malkara-Çanakkale otoyolunun yapımını da içeren köprü projesi hizmete girdiğinde 2023 metre uzunluğuyla, 1991 metrelik Japon Akashi Kaikyo Köprüsü›nü geçerek dünyanın en uzun ayak açıklığına sahip asma köprüsü olacak.

138 YILLIK RÜYAYDI

138 yıllık hayal olan köprü ticarette yük hareketini büyük ölçüde kolaylaştıracak. Köprü Çanakkale Boğazı ilk kez bir gerdanlığa kavuşurken Asya ile Avrupa da 6. kez birbirine bağlanmış olacak. Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale›nin tarihi birgün yaşadığını belirterek Çanakkale Zaferi’nin 102. yılında tarihin yeniden yazıldığını hatırlattı. Yıldırım, Türkiye’ye ve Çanakkale’ye yakışan büyük bir eserin temelini attıklarını vurgulayarak, törenin bugün yapılmasının da ayrı bir anlamının bulunduğunu anlattı. Yıldırım “Bu eser ‘Çanakkale geçilmez’ diyen ecdadın aziz hatıraları için cümle aleme, yedi düvele en güzel cevaptır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Milletin içi rahat olsun, vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Vatanın dört bir yanından buraya gelen 15-18 yaşında yiğitler eşi olmayan destansı bir mücadeleye ortak oldular. O gencecik yiğitler canları pahasına Çanakkale’nin geçilmez olduğunu 7 düvele gösterdiler. Düşman için Çanakkale geçilmez ama Çanakkaleliler için millet için he türlü geçilir. Çanakkale denizden, havadan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçilir” dedi. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olduğunu belirterek “Sadece Çanakkale’yi değil, Marmara’yı, Ege ve Akdeniz’e bağlayan bir proje” dedi. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 81 ilde insanların hayatını kolaylaştırmak adına bütün projeleri, tek tek hayata geçireceklerini belirti. 

3-4 DAKİKADA LAPSEKİ

Konuşmaların ardından Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra temelin atılacağı alana geçti. Bu sırada Erdoğan da Çanakkale Stadyumu’ndan bağlanarak köprünün temelini canlı yayında attı. Yıldırım’a seslenen Erdoğan, projede emeği geçenlere, Koreli ve Türk firmalara teşekkür ederek, hayırlı olmasını diledi. Yıldırım da “İlk harcı atıyoruz ve ilk adımı atıyoruz. Gelibolu’dan Lapseki’ye 3-4 dakikada varmış olacaksınız. Millete helal olsun. Bu eser ‘Çanakkale geçilmez’ diyen ecdadımız için” dedi. 15 Temmuz Marşı eşliğinde gerçekleşen temel atma törenine Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang da katıldı.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ