Tarihi Rumkale turizme kazandırılacak

Hazreti İsa’nın havarilerinden Yuhanna’nın Roma döneminde mesken tuttuğu ve kayadan oyma bir odada İncil nüshalarını çoğalttığı rivayet edilen Rumkale, turizme açılacak.

Tarihi Rumkale turizme kazandırılacak

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve İncil’in nüshalarının çoğaltıldığı yer olarak rivayet edilen Rumkale, turizme kazandırılacak.

Gaziantep’in Nizip ve Yavuzeli ilçeleri ile Şanlıurfa’nın Birecik ve Halfeti ilçeleri sınırlarında bulunan, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan Rumkale, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri’ne döküldüğü bölgede, kayalıklarla çevrili bir tepede bulunuyor.

13. yüzyıldan kalma eser

Kale ve çevresi, bünyesinde barındırdığı tarihi yapıların yanı sıra özellikle bahar aylarında Fırat Nehri boyunca uzanan doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Hristiyanlar tarafından da kutsal sayılan Rumkale’yi, Hazreti İsa’nın havarilerinden Yuhanna’nın Roma döneminde mesken tuttuğu ve kayadan oyma bir odada İncil nüshalarını çoğalttığı rivayet ediliyor.

Doğu ve batı tarafındaki sur duvarlarında onarım yapılan kalenin kuzeyinde yer alan ve 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma’nın adına inşa ettirdiği manastırda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen restorasyon çalışmalarında da sona gelindi.

Kenenin ısırdığı kediden virüs bulaşan kadın öldü

Keneyle taşınan hastalığın ilk kez bir memeliden insana bulaştığı bildirildi.Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, bir kadının, keneyle taşınan hastalığın kediden bulaşması sonucunda hayatını kaybettiği, vakanın, bir kişinin keneyle bulaşan bir hastalığı bir memeliden kapması bakımından dünyada bir ilk olduğu belirtildi.Açıklamada, 50’li yaşlarındaki kadının, geçen yıl veterinere götürmeye çalıştığı zayıf bir sokak kedisi tarafından ısırıldığı aktarıldı.Söz konusu kadının 10 gün sonra yaşamını yitirdiği ifade edilen açıklamada, kadından alınarak incelenen numunelerin, ölüme keneler tarafından taşınan Şiddetli Ateşli Trombositopeni Sendromu’nun (SFTS) neden olduğunu gösterdiği kaydedildi.Kadında kene ısırığına dair bir ize rastlanılmadığına işaret edilen açıklamada, kenenin kediyi ısırdığı, virüsün kadına bu şekilde bulaştığı sonucuna varıldığı belirtildi.Açıklamada, vakanın istisnai bir durum olduğu ancak yine de fiziksel olarak zayıf olan hayvanlarla temas ederken dikkatli olunması uyarısında bulunuldu.SFTS, Çin, Kore ve Japonya ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık. Japonya’da ilk olarak 2013’te görülen SFTS, özellikle 50 yaşın üzerindeki kişiler için ciddi risk teşkil ediyor.Hastalığın tedavisi için henüz etkili bir ilaç bulunmuyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ