Tarihi kentte dönüşüm başladı!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde terörün zarar verdiği konutların yerine yapılacak konutların temeli bugün atıldı.

Tarihi kentte dönüşüm başladı!

Sur’da dönüşümün başlaması dolayısıyla düzenlenen törene Ankara’dan canlı bağlantıyla katılan Başbakan Yıldırım açıklamalarda bulundu.

TESK ve TESKOMB heyetini Çankaya Köşkü’nde kabul eden Başbakan Yıldırım, Sur’da dönüşümün başlaması dolayısıyla düzenlenen törene canlı bağlantıyla katıldı.

Başbakan Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Sur’daki tarihi tahribatı ortadan kaldırmak. Tarihi ve kültürel güzelliklerini tekrar döndürmek için bir çabamız var. Diyarbakırımıza hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca Sur içinde yöresel mimariyle yapılacak olan konutların da temeli atılıyor. Projelerin toplam bedeli 60 trilyon. Bu yıl içerisinde de tamamlanacak. Diyarbakır’la ilgili yapacaklarımız bununla da sınırlı değil, toplu konut, altyapının yenilenmesi, yıkılan binaların yenilerinin yapılması ve hak sahiplerinin uğradıklarının mağduriyetlerin giderilmesi için yoğun bir şekilde çalışılmaya devam ediyor. Biz buradan, Ankara’dan bir kez daha Diyarbakırlı vatandaşlarımıza saygılarımızı, sevgilerimizi iletiyoruz. Yapılan bu çalışmalar elbette terör örgütlerini rahatsız ediyor. Ama onlar rahatsız olacakları kadar olsun, yeter ki milletimiz bir olsun, beraber olsun, düşmanlarımız sevinmesin. 

BU TOPRAKLARDAKİ BİRLİKTELİĞİMİZİ KİMSE BOZAMAYACAK

Türkiye’nin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine zarar vermek için şer güçler biraraya gelmiş vaziyette. Her koldan saldırıyorlar. Ama onların hesap edemedikleri bir şey var. O da bu milletin istiklal, memleket, bayrak aşkı. Bin yıllık bu topraklardaki birlikteliğimizi hiçbir şer güç bozamadı, bundan sonra da bozamayacak. Komşularımızda yaşanan istikrarsızlığı süratle bitirerek geleceğe yönelik projelerle daha çok işbirliği, kardeşlikleri dostlukları daha fazla arttıran, düşmanlarımızı ortadan kaldıran bir anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Diyarbakır’ın yeniden kalkınması, yeniden ihyası, terörün sebep olduğu tahribatların ortadan kaldırmak için başladığımız seferberlik, cazibe merkezi ve kalkınma projesinde ilk adımı atmış bulunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.

Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Ebubekir Bal ve Galip Ensarioğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Cumali Atilla ile diğer ilgiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

2 KAT SINIRI GETİRİLDİ

Şırnak’ın merkez ile Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde ise toplam 8 bin 874 konut inşa edilecek. Geleneksel mimariye uygun yürütülecek çalışmalar kapsamında, İdil’de tek katlı olarak 340 konut, Silopi’de de İller Bankası tarafından 516 konut olmak üzere toplamda 612 konut inşa edilecek. Sur içindeki yapılar sur kotunu geçemeyecek. Maksimum yükseklikler konut alanlarında 2 kat, ticaret alanlarında 3 kat olacak. Uygulamalar bu kapsamda yürütülecek, yüksek katlı ve dokuya uymayan kamu binaları ise yıkılacak. 

Sur içinde 126 hektar alan içindeki vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla iki adet irtibat ofisi açıldı. 5 bin hak sahibi ile de görüşme yapıldı. Görüşmeler sonrası vatandaşlarla sözleşmeler imzalanmaya başladı.

36 BİN YENİ KONUT YAPILACAK

Terör örgütünün Güneydoğu’da konutlara verdiği zarar telafi ediliyor. Terör örgütünün kullanılamaz hale getirdiği 30 bin konutun yerine alt yapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin yeni konut yapılacak. Bölgede bu amaçla 10 milyar liranın üzerinde yatırım yapılması hedefleniyor. Sur, Şırnak il merkezi, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin ve Yüksekova gibi yerlerde yürütülen imar çalışmaları kapsamında zarar tespit çalışmaları tamamlandı.

CAMİ VE KİLİSEYE RESTORASYON

Hz. Süleyman Cami çevresini ve 115 dönüm büyüklüğündeki İçkale’yi de kapsayan alanda kamulaştırılma işlemleri tamamlandı. Alana ilişkin yıkım çalışmaları bitirildi. Hazırlanan Kültürel Peyzaj projesi Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylandı. Projenin 1 ay içinde yapım çalışmaları başlatılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisindeki 53 tescilli yapıdan zarar gören 11’ine ilişkin projelendirme ve restorasyon çalışmaları doğrultusunda öncelikli olarak Fatih Camii (Kurşunlu Camii) ve Ermeni Katolik Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ