Taksim Camii 69 yıl sonra yapıldı! Çok güzel oldu

Taksim Camii 69 yıl sonra yapıldı. İstanbul, 69 yıldır “Taksim Camii siyasi amaçlı, Cumhuriyet karşıtı, şeriat getirecekler” korkusu yayanları utandıracak bir esere daha kavuştu.

Taksim Camii 69 yıl sonra yapıldı! Çok güzel oldu

Taksim’de temeli 4 yıl önce atılan, 2 bin 250 kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin resmi açılışı bugün yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak olan açılış töreni, cuma namazının ardından gerçekleştirilecek.

Temeli 17 Şubat 2017’de atılan ve Mimarlar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzasını taşıyan cami, Taksim Meydanı’nın sembollerinden biri oldu. Cami, hemen yanında yer alan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Taksim Maksemiyle de Taksim Meydanı’nda ayrı bir bütünlük oluşturdu. Her bir bölümü en ince ayrıntısına kadar düşünülen camide otopark, sergi alanı, konferans salonu aş evi ve Dijital İslam Kütüphanesi de yer alıyor.

İÇ TASARIMI HAYRANLIK VERİCİ

2 bin 482 metrekare arsa üzerine yaklaşık 16 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip caminin zemin üstü yüksekliği yaklaşık 21 metre. Çapı 28 metre olan ana kubbenin yüksekliği 9, minareleri ise 61 metre. Caminin hat yazıları Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan’a ait. Ana mekan kubbe göbek yazısında Fatiha, ana mekan kubbe kasnağında Al-i İmran suresi, ana mekan orta kuşak yazısında Bakara suresinin 285 ve 286. ayetleri ile Haşr suresinin 20-24. ayetleri yer alıyor. Giriş kubbesi göbek yazısında İhlas, giriş kubbesi kasnak yazısında Ayet-el Kürsi ve sonraki ayet, ana kapı üstü yazısında Nisa suresi 103’üncü ayetinin son kısmı ve İstiklal girişi kapı üstü yazısında ise Ra’d suresinin 24’üncü ayeti işlendi. Caminin iç alanına 6 hat levha bulunuyor. Hat levhalarında Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali isimleri yazıyor.

Taksim’e yapılan cami için Manisa’da özel olarak dokunan deve tüyü rengi halı serildi.

Caminin mihrabına Esma’ül Hüsna ve Kelime-i Tevhid yazıldı. Alt bölümüne ise Cin suresinin 18. ayetinin “Şüphesiz, mescitler yalnız Allah’ındır. Allah ile beraber hiçbir kimseye yalvarmayınız” şeklindeki Türkçe meali yazıldı. Minber ve kürsünün üzerine de Esma’ül Hüsna özel olarak işlendi.

Caminin 3 katlı otoparkı ise 165 araç kapasitesine sahip.

1952’DEN BERİ GERİYORLARDI

Taksim’e cami inşaası, 1952’de planlandı. Dönemin yazarlarından Necdet Evliyagil’in aynı yıl yazdığı bir yazıda, “Taksim Meydanı İstanbul’un büyük çapta Türk ve İslam mimari abidelerinden mahrum bir köşesidir. Ağa Camiinin tamiri ve Şişli Camiinin inşasından sonra, çehresi biraz daha değişen Beyoğlu semti için Taksim’de bir cami daha inşa edilmesi düşünülmektedir” bilgisi yer alıyor. Ancak Demokrat Parti iktidarına karşı birlikte hareket eden cephe, Taksim camiinin yapılmasına karşı ‘gerici proje’ bahanesiyle kampanya başlattı, DP cami inşaatına başlayamadı, ardından 27 Mayıs 1960 darbesi geldi.

1977’de ‘Taksim Camii Şerifi Külliyesi’ için ilk resmi adım atıldı, Anıtlar Yüksek Kurulu da tarihi Su Maksemi’ne zarar verilmemek şartıyla izin verdi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı plan değişikliği yaptı. Ancak aynı tartışmalar süreci geciktirdi, siyasi iktidarlar adım atamadı. Ardından 12 Eylül 1980 darbesi geldi. Danıştay, 1983’te izni iptal etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1994’te Refah Partisi adayı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra, projeyi sahiplenerek hayata geçirme kararlılığını açıkladı. Bunun üzerine, dönemin muhalefet partileri, gazeteleri ve meslek örgütleri projeye bilimsel ve toplumsal gerekçelerden çok, ‘siyasi’ gerekçelerle karşı çıktılar.

Dönemin gazeteleri, Taksim camii projesini, “gerici kalkışmanın, şeriatçı ayaklanmanın, toplumu bölmenin, iç savaş çıkarmanın, İstanbul’u ‘senin-benim’ diye ayırmanın, demokrasi ve laiklik karşıtlığının simgesi” olarak niteledi ve “darbe gerekçesi” olacak kadar ileri götürdü.

CAMİ DEĞİL KORKULAR ‘SİYASİ’

69 yıllık projenin bugün hayata geçmesi, Taksim Camii’nin değil, camiye karşı on yıllardır Türkiye’ye pompalanan korkuların yersizliğini ve ‘siyasi amaçlı’ olduğunu da bir kez daha ortaya koydu.

BİR KAREDE 5 ERDOĞAN ESERİ

* Taksim Camii

* Taksim Yeraltı Geçidi

* Yeni Atatürk Kültür Merkezi

* Büyük Çamlıca Camii

* Çamlıca Kulesi.

TAKSİM’DE CAMİ YAPILDI NE CUMHURİYET YIKILDI NE ŞERİAT GELDİ

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ