Sümela Manastırı girişindeki 60 tonluk kaya düşürülecek

Sümela Manastırı’nın yer aldığı Karadağ’ın eteklerinde, kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için yürütülen projenin ikinci etabına geçildi.

Sümela Manastırı girişindeki 60 tonluk kaya düşürülecek

Dünyanın sayılı mekanları arasında gösterilen Sümela Manastırı’nın yer aldığı Karadağ’ın eteklerinde, kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için yürütülen projenin ikinci etabına geçildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinesinde uygulanan kaya ıslahı ve restorasyon çalışması kapsamında, Doğu Karadeniz’e gelen turistlerin uğrak mekanı olan Trabzon’un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı ve Ören Yeri, 22 Mayıs 2015’den itibaren ziyarete kapatıldı.

Projenin birinci etabı kapsamında öncelikle manastırın bulunduğu Karadağ’ın kayaç yapısı incelendi ve hazırlanan rapor doğrultusunda uygulama çalışması gerçekleştirildi.

Çelik halatlar yardımıyla dağa tırmanan endüstriyel dağcılar, manastırın avlusuna kadar olan bölümdeki kaya parçalarını güvenlik açısından kontrol etti. Dağcılar, düşme riski taşıyan kaya parçalarını çeşitli yöntemler kullanarak tehlike olmaktan çıkardı.

Sümela Manastırı

İkinci etaba geçildi

Toplam 6 etapta tamamlanması planlanan çalışmanın ilk etabı bir süre önce sona erdi. İkinci etaba geçilebilmesi için ihaleye çıkıldı ve kısa süre önce bu aşama da tamamlandı.

İkinci etap kapsamında, Sümela Manastırı’nın giriş kapısının üst kısmında bulunan yaklaşık 60 tonluk kayanın parçalanarak düşürülmesi için çalışma gerçekleştirilecek. Kayanın, çeşitli yöntemlerle parçalanarak bulunduğu yerden alınması planlanıyor.

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, kaya ıslahı ve restorasyon projesinin toplam maliyetinin 50 milyon lira olduğunu söyledi.

UNESCO’dan Viyana kararı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi, Viyana’nın tarihi şehir merkezinde inşa edilen yüksek binaların, şehrin evrensel değerini kaybetmesine neden olduğunu bildirdi.UNESCO’dan yapılan yazılı açıklamada, Avusturya’nın başkenti Viyana’da inşa edilen ve yaklaşık 66 metrenin üzerindeki yeni yapıların, şehrin kendine has özelliğini yitirmesine ve evrensel değerini kaybetmesine yol açtığı belirtildi.Açıklamada, Komite’nin bu kararı almasında, yeni inşa edilen Wien Mitte Alışveriş Merkezi, Heumarkt’a yapılan yüksek bina ve Viyana buz pateni sahasına inşa edilecek 66 metrelik yapının sebep olduğu kaydedildi.Astronotların gıdası Bingöl’de üretiliyor

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ