Sular çekilince 60 yıllık fabrika göründü

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Mumcular Barajı’nda su seviyesinin azalması sonucu ortaya çıkan kiremit fabrikası kalıntıları gün yüzüne çıktı. Eski Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın, barajın, Bodrum’un tüm su ihtiyacını karşıladığını ve su seviyesinin azalmasından dolayı kuraklıktan da endişe ettiklerini ifade etti.

Sular çekilince 60 yıllık fabrika göründü

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 13 milyon metreküp su tutma kapasitesi bulunan Mumcular Barajındaki su seviyesi düştü.Bunun sonucunda, 1955’te yapıldığı ve o yıllarda Ege Bölgesi’nin kiremit ihtiyacını karşıladığı belirtilen fabrikanın kalıntıları gün yüzüne çıktı. Kalıntılar, bölgeye gelen tatilciler ve yöre halkının da ilgisini çekti. Ziyaretçiler, alanı fotoğraflamayı ihmal etmedi.

13 milyon metreküpten 3 milyon kaldı

Eski Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın, yaptığı açıklamada, barajın Bodrum Yarımadası’nın tamamının su ihtiyacını karşıladığını söyledi.Yağışların azalmasıyla barajda su seviyesinin düştüğünü ifade eden Aydın, “1990 yılından bu yana baraj olarak kullanılıyor. Burada 13 milyon metreküp su tutuluyor. Yağışın az olması nedeniyle 3 milyon metreküp su kaldı. Bu da tarım arazilerinin sulanmasına ancak yeter” dedi.Aydın, suların çekilmesiyle baraj altında kalan 61 yıllık kiremit fabrikasının da ortaya çıktığını kaydetti.

Ahırın altında 15 asırlık sarnıç

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Nusaybin yolu üzerinde bulunan 3 bin yıllık antik kent Dara Harabelerinde kazı çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.6. yüzyılda Roma Garnizon kenti Dara’nın büyük kısmının köy evlerinin altında kaldığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:”Dara’da kazı çalışmaları devam ettikçe Roma ve Pers dönemine ait eserlerin de açığa çıkmaya devam ediyor. En son yapılan kazılarda Roma döneminden kalma su sarnıcı 18 metre derinliğinde, 15 metre genişliğinde. Burası toprak ile dolmuştu, boşalttık. Yıkılan tabanı Koruma Kurulu Müdürlüğünün projesi kapsamında onarıldı.”Turizme kazandırılacakRoma ve Pers döneminde Mardin’den gelen misafirlerin su ihtiyaçlarının bu sarnıç sayesinde giderildiğini belirten Erdoğan, “Bu sarnıcın ilginç tarafından birisi de şehrin 4 kilometrelik batı kısmındaki surun hemen arkasında kalmış olması. O dönemde Mardin tarafından gelen misafirler şehrin içine alınmasa bile onların su ihtiyaçlarını gidermek için yapıldığını düşünüyoruz” diye konuştu.Sarnıcın, Ocak 2017’de turizm kazandırılacağını ifade eden Erdoğan, Dara kentindeki kamulaştırma çalışmalarının bitmesi durumunda Türkiye ve Mardin turizmine önemli katkı sunacaklarını vurguladı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ