Soyadlarını “Halisdemir” yaptılar

Elazığ’da yaşayan Hasan Bilik ile eşi ve oğlu, 15 Temmuz gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığında şehit edilen Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in soyadını taşıyacaklar. Mahkeme kararıyla kendisinin, eşinin ve oğlunun soyadını değiştiren Bilik, “Minnetin bir göstergesi olarak onu her daim hatırlamak adına ailece soyadımızı Halisdemir olarak değiştirdik” dedi.

Soyadlarını “Halisdemir” yaptılar

Merkeze bağlı Yurtbaşı beldesinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Bilik (43) ile eşi Hanım (55) ve oğlu Serkan Bilik (25) soyadlarını, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimini gerçekleştirdiği gece Özel Kuvvetler Komutanlığına gelen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi vurup, komutanlığın darbecilerin eline geçmesini engelledikten sonra şehit edilen Ömer Halisdemir’in soyadı ile değiştirmeye karar verdi.

Bilik, Elazığ Nüfus Müdürlüğüne başvurarak ailece soyadlarının “Halisdemir” olarak değiştirilmesi talebinde bulundu.

İşleme konulan dilekçenin gönderildiği Elazığ 3. Asliye Hukuk Mahkemesince Bilik’in talebi kabul edildi.

Bilik ve ailesi yeni kimliklerini almanın mutluluğunu yaşıyor.

“Onun soyadını taşıdığımız için gurur duyuyoruz”

Yeni kimliğine kavuşan Hasan Halisdemir, yeni soyadını taşımaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen hain darbe girişimiyle ülkenin tarihindeki en zor gecelerinden birini yaşadığını belirten Halisdemir, “O melun gecede iradesine, hukukuna ve onuruna kasteden darbecilerin silahları karşısında bütün millet göğsünü siper ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokaklara indi ve hain kalkışmaya ‘dur’ dedi.” diye konuştu.

Halisdemir, o gece milletin tarihe geçen nice destanlar yazdığını ifade ederek, bu destanlardan birini de darbe girişimi gecesi cuntacı general Semih Terzi’yi canı pahasına alnından vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in yazdığını anımsattı.

“Millet olarak ona minnet borçluyuz. Bu minnetin bir göstergesi olarak onu her daim hatırlamak adına ailece soyadımızı Halisdemir olarak değiştirmeye karar verdik ve mahkemeden olumlu karar çıkınca değiştirdik. Onun soyadını taşıdığımız için gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullanan Halisdemir, bu sürecin iki ay sürdüğünü kaydetti.

Halisdemir, 3 çocuk babası olduğunu belirterek, iki kızının evli olması nedeniyle soyadı değişikliği talebini kendisi ile eşi ve oğlu için yaptığını söyledi.

”Teröre karşı tek ses tek yürek olmalıyız”

Halisdemir, ülkenin birliğini ve huzurunu hedef alan terör örgütlerine ve terör saldırılarına karşı devletin güvenlik güçleriyle Kurtuluş Savaşından sonra eşi benzer görülmeyen bir mücadele verdiğini aktardı.

Devletin güçlü duruşu, milletin dirayeti ve Allah’ın izniyle bu sıkıntıların üstesinden gelineceğine inandığını vurgulayan Halisdemir, “Bu süreçte millet olarak teröre karşı tek ses tek yürek olmalıyız. Tüm Türkiye 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı ortaya koyduğu birlik ruhunu teröre ve vatan hainlerine karşı da her daim diri tutması gerekir.” dedi.

Halisdemir, Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine halkın o gece sokaklara çıktığını ve darbeye karşı durduğunu anlatarak, milletin darbenin önüne geçtiğini, her şeyi göze alarak tankların önüne yattığını hatırlattı.

Tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Halisdemir, “Bu vatan ve bu bayrak için canımızı vermeye her an hazırız.” şeklinde konuştu.

Halisdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a duyduğu sevgiyi dile getirerek, en büyük hayalinin Cumhurbaşkanını görmek olduğunu sözlerine ekledi.

Soyadı ‘Demir’ olan aile bebeğine Ömer Halis adını verdi

Bursa İnegöl ilçesinde yaşayan 6 yıllık evli Sami ve Merve Demir çifti, 3 kilo 600 gram olarak doğan ikinci bebeklerine 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci general Semih Terzi’yi vurduktan sonra şehit edilen piyade astsubay kıdemli başçavuş Ömer Halisdemir’in anısına, ‘Ömer Halis’ ismini verdi. İkinci çocuklarını doğumuyla mutlu olduklarını belirten Sami Demir, “İlk önce eşimle farklı bir isim düşünmüştük, ancak daha sonra kararımızı değiştirip şehidimizin ismini koyarak anısını yaşatmak istedik, umarım bizim oğlumuzda vatanına milletine hizmet eder” diye konuştu.

Şehir isimleri soyadları oldu

Lüleburgaz ilçesine bağlı Celaliye köyü sakinleri, il ve ilçelerin adını taşıyan soyadlarıyla dikkati çekiyor. 1870’li yıllarda kurulan Celaliye köyünde yaşayan vatandaşlar, 1934 yılındaki Soyadı Kanunu’nun ardından seçtikleri soyadlarıyla dikkati çekiyor. Kimi askerliğini yaptığı kimi de çalışmak için gittiği il ve ilçelerin adlarını soyadı olarak kabul eden vatandaşlar, doğudan batıya pek çok yerleşim yerini soyadı hanelerini yazdırdı.Köy nüfusunun yüzde 70’inin yerleşim yerlerinden esinlenerek alınan soyisimlerinden oluştuğunu anlatan köy muhtarı Mustafa Balcı, köy sakinlerinin dedelerinden miras soyadlarından memnun olduğunu söyledi. Köy sakinlerine normal gelen soyisimlerinin köyü dışarıdan ziyaret edenlerce ilginç bulunduğunu vurgulayan Balcı, şöyle konuştu:”Köyümüz 1870’li yıllarda kurulmuş çok güzel bir köydür. Soyadı Kanunu çıkarılmasının ardından dönemin nüfus memurları köyümüze gelmiş ve herkesin kendisine bir soyadı seçmesini istemiş. Dedelerimiz kim nerede askerlik yaptıysa soyadlarını o şekilde istemişler. 81 ilin birçoğu soyadı olarak köyümüzde bulunuyor. Edirne, İpsala, Süloğlu, Bursa, İzmir, Aydın, Samsun, Diyarbakır, Erzurum gibi il ve ilçe isimlerini soyadı olarak kabul etmişler.”Soyadları memleketleri değilSoyadlarını duyan insanların durumı şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyen Balcı,”Soyadlarımızı söylediğimizde insanlar tarafından çok ilginç karşılanıyor. Köyümüzün dışında bir yerde soyadları söylendiğinde insanlar o il ya da ilçeli zannediyor. Diyarbakır soyadı olduğu olduğu için vatandaşlar ‘Diyarbakırlı mısın?’ diye soruyor. Halbuki hiç alakası yok. Köy kuruluşunda yurt dışından gelen vatandaşlar da orada yaşadıkları yerlerin isimlerini almış. Bulgaristan’dan, Gürcistan’dan, gelen vatandaşlarımız orada yaşadıkları Batum, Lofça ve Yanbolu isimlerini soyadı istemiş. Artık insanlar soyadlarında şehir ismi duyduğu zaman o kişinin Celaliye köyünden olduğunu anlıyor” diye konuştu.İnsanlar şaşırıyorBalcı, kendi soyadının ise Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden büyük dedelerinin arıcılık yapmalarından dolayı soyadlarını Balcı olarak belirlediğini sözlerine ekledi. Köy sakinlerinden Engin Bursa ise ‘Bursa’ soyadını dedesinin istediğini ve dönemin nüfus memurları tarafından da kabul edildiğini belirtti.Köyü bilen ve tanıyan insanların soyadlarına alıştığını, ilk duyan insanların ise çok şaşırdığını dile getiren Bursa, “Soyadlarımız ilginç karşılanıyor ama köyümüzü bilenler artık alıştı. Çevredeki insanların çoğu biliyor. Şehir ismi duyduklarında ‘Celaliye köyü’ diyorlar” diye konuştu.Şükrü Diyarbakır da, büyük dedesinin Diyarbakır’da askerlik yaptığı için soyadının Diyarbakır olarak belirlendiğini kaydetti.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ