Soğuk havalarda kalp krizi riski artıyor

Kardiyolog Haci Çiftçi, soğuk havalarda kalp krizi geçirme riskinin arttığını belirterek özellikle dışarıda çalışmak zorunda olanlara uyarılarda bulundu.

Soğuk havalarda kalp krizi riski artıyor

Kardiyolog Haci Çiftçi, sıcaklığın eksi değerlere düştüğü bugünlerde özellikle kalp hastalarının ve mesleği gereği dışarıda çalışmak zorunda olanların kalp krizi riski taşıdığını ifade etti. Kalbin, dolaşım merkezinin bir ana üssü gibi olduğunu, kendisine bağlı damarlar olmasının yanı sıra kalbin kendisini de besleyen damarlar olduğunu anımsatan Çiftçi, “Dolayısıyla soğuk havalarda damarlar büzüşür.

Damar daha önceden darsa daha beter daralacaktır ve bu kalbe yeterince kan gitmesini engelleyecektir. Bu kalp krizini tetikleyen faktörlerden biridir. Diğer bir faktör ise soğuk havanın oluşturduğu stresten ötürü tetikleme ihtimali vardır. Sıcak havalarda ise bunun tersi olur. Soğuk ve sıcak havanın kalp ve damar hastalıklarında kendine has oluşturduğu etkileri vardır. Bunları bilmek ve ona göre önlem almak lazım” dedi.

Risk altında bulunan hastalar

Dışarıda çalışan meslek gruplarının risk altında olduğunu kaydeden Çiftçi, “Dağda, ormanda çalışanlar ile belediye temizlik işçileri ve güvenlik güçleri gibi dışarıda görev yapanların kendilerini soğuktan koruyacak giysiyi seçmeleri çok önemli. Kalp hastalığı olmadığını düşünenler, 10 yıldan fazla şeker hastalığı bulunanlar, tansiyonu olup da tansiyonunu ölçtürmeyenler ve bunun bilincinde olmayanlar da özellikle risk altındadır. Çünkü bu tür hastalar bir şeyim yok deyip soğuğa ve sıcağa aldırmadan hareket ederler” ifadelerini kaydetti.

Kadınlar kalp krizini hissetmiyor

Norveç’te Tromsö Üniversitesinden araştırmacıların 4 bin 849 yetişkin erkek ve kadın üzerinde yaptıkları çalışma, kalp krizi geçirdiği halde bunu fark etmeyen kadınların sayısının erkeklerden daha fazla olduğunu gösterdi. Araştırma çerçevesinde ağrı eşiğinin yüksekliği ile “sessiz kalp krizi” denilen, belirtileri hasta tarafından fark edilmeyen krizler arasındaki bağı anlamaya çalışan bilim adamları, ilk etapta deneklerin acı eşiklerini teste tabi tuttu. Deneklerden ellerini 3 derece soğuk suda bekletmelerini isteyen araştırmacılar erkeklerin ellerini suyun içinde daha uzun süre tutabildikleri görüldü.Erkeklerde yüzde 58, kadınlarda yüzde 75 Genel ağrı eşiği erkeklerden düşük olan kadınların kalp krizine yol açan özgül ağrılar söz konu olduğunda ağrı eşiklerinin erkeklerden yüksek olduğu anlaşıldı. Deneklerin geçmişte kalp krizi geçirip geçirmediğini anlamak için EKG’lerini çeken araştırmacılar, geçmişte kalp krizi geçirdiği halde bunu fark etmeyen kişiler arasında kadınların oranının erkeklerden fazla olduğunu tespit etti. Oranın erkeklerde yüzde 58 iken, kadınlarda yüzde 75’e kadar çıktığı belirlendi.Araştırmanın baş yazarı Dr. Andrea Ohrn, kadınların göğüs ağrısı gibi kalp krizi sırasında yaşanan ağrılara erkeklerden daha dayanıklı olmalarının bu tabloyu ortaya çıkardığı görüşünü dile getirdi. Kadınlarda kalp krizi semptomlarının daha farklı gelişmesinin de bunun kaynağı olabileceği belirtildi. Kalp krizi önceden tespit edildi Delik kalbe ameliyatsız tedavi Kalbi dışarıda doğdu

Soğuk hava onları tehdit ediyor

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Ağaçdiken, kalp krizi ve soğuk havanın kalp hastalıklarına etkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Ağaçdiken kalp krizinin belirtileri arasında ilk sırada göğüs ağrısının geldiğini belirterek, “Kalp krizi, kalbimizi besleyen üç ana damar birinde tıkanıklık meydana geldiği zaman, damarın beslediği alandaki dokuların oksijensiz kalarak ölmeye başlaması durumunda oluşur. Kalp krizinin belirtileri arasında ilk sırada angina dediğimiz göğüs ağrısı yer alır. Hastalar bunu daha çok göğüs orta hatta yanma, kollara, boyna, çeneye ve sırta baskı ya da ağrı şeklinde tarif ederler. Ağrı eğer eforla geliyor ise eforun sonlandırılmasıyla ağrı da geçer. Ağrı yarım saati geçmişse mutlaka hastayı kalp krizi açısından değerlendirmek gerekir” dedi.Aile öyküsüne dikkat! Prof. Dr. Ayşen Ağaçdiken kalp krizini etkileyen faktörlerden bahsederek, “Ailedeki bir kişi kalp hastalığı geçirmiş ise ailenin diğer bireyleri kalp hastalıklarına yatkın olurlar. Yüksek tansiyon, sigara, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi faktörler kalp krizini tetikleyen önemli etkenlerdir” diye konuştu. Kalp hastalıklarının soğukla ilişkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ağaçdiken, soğukla birlikte vücutta ısı kaybının meydana geldiğini, bu nedenle kalbin vücut ısısının korunması iş yükünü arttırdığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Ağaçdiken, soğukla birlikte kalp damarlarının büzüştüğünü, yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunda düzensizlik oluştuğunu ve kalp yetersizliğinin daha ciddi bir durumu dönüştüğünü ifade ederek, kalp krizi riskini soğuk havalarda azaltmak için kişinin kalın giyinmesi, baş ve ellerin daha sıcak tutması, soğuk havada egzersiz yapılmaması gerektiğini belirtti.Bir saatte 40 kez kalbi durdu Soğuk hava kalp krizi nedeni

Kalp krizi önceden tespit edildi

Birleşik Krallık’taki Edinburgh ve Glasgow üniversitelerinden uzmanlar, kalp krizi geçirdiğinden şüphelenilen kişilere uygulanan troponin testini, kolesterol seviyesi yüksek fakat kalp hastalığı geçmişi bulunmayan sağlıklı 3 bin 300 erkeğe uyguladı.Kalp kası hasar görünce ortaya çıkan troponin proteinini ölçen testte, sonuçları yüksek çıkan bireylerin gelecek 15 yılda kalp krizi geçirme veya kalp hastalıklarından ölme ihtimallerinin yüksek olduğu tespit edildi. Bu arada risk altında olduğu belirlenen bireylere, yüksek kolesterol düzeylerini düşürmek için kullanılan statinler verilerek kanlarındaki troponin seviyesinin düşürülebildiği saptandı.Araştırma ekibinden Profesör Nicholas Mills, kadınların da dahil olduğu denek gruplarıyla çalışmalarını geliştireceklerini belirtti.Basit belirtiler hayati tehlike taşıyabilir Kesik kesik nefes alanlar dikkat Faktörleri ortadan kaldırmak lazım”Troponin testi, doktorlara gizli kalp hastalığı riski taşıyan fakat görünürde sağlıklı olan bireylerin tespit ve önleyici tedavisinde yardımcı olacağından önem teşkil ediyor.” diyen Mills, kalp hastalıklarının tedavisinde en etkin yolun ilk etapta hastalık riskinin ortadan kaldırılması olduğunu kaydetti. Mills, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigara kullanmama, kilo kontrolü, dengeli tansiyon gibi faktörlerin önemine işaret etti.Ekipten Profesör David Newby da, troponinin kalp sağlığı barometresi gibi görev yaptığını kaydederek, “Yükselmesi kötü çünkü hastalık riski artıyor. Düşmesi ise kalp sağlığı açısından oldukça olumlu.” ifadesini kullandı. Araştırmanın sonuçları “American College of Cardiology” dergisinde yayımlandı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ