‘Siyasi Ahlak Yasası artık çıkartılmalı’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – TBMM’deki makamında konuştuğumuz Levent Gök özetle şunları söyledi: LAİKLİK TARTIŞMASI: Bir yandan Diyanet İşleri …

‘Siyasi Ahlak Yasası artık çıkartılmalı’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – TBMM’deki makamında konuştuğumuz Levent Gök özetle şunları söyledi:

LAİKLİK TARTIŞMASI: Bir yandan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı siyaset sahnesine sokarak tam din eksenli bir siyaset yürütmeye çalışıyorlar. Bu çok ince bir tuzak Türk siyaseti üzerinde. Oy kaybına uğrayan bir partinin yine dört elle din üzerinden siyaset yapmaya sarılmasını biz görüyoruz. Bu tuzağı da görüyoruz. Laiklik, Türkiye Cumhuriyetinin kırmızı çizgisidir.

MİLLET İTTİFAKI: Biz kendi cephemiz açısından şöyle baktığımız zaman Genel Başkanımız her zaman ittifakı güçlendirmekten söz ediyor. Dolayısıyla Türkiye’nin bu ucube sistemden kurtulması açısından, laik demokratik cumhuriyetin ilkeleri etrafında sözü olan bütün herkesle CHP, güçlendirilmiş parlamenter sisteme evrilmek üzere olan bir süreci beraber götürebilir. Genel Başkanımız da bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Demokrasi açısından, hukukun üstünlüğü açısından güçlendirilmiş parlamenter sistem açısından buna ‘evet’ diyen partilerle yetkili kurullarımız görüşmeleri yürütürler.

HDP’DEN GELEN ÇAĞRILAR: Türk siyasetinde bütün unsurlar meşru platformda siyaset yaptığı müddetçe herkesin söz söyleme ve talep etme hakkı vardır. CHP ülkenin tamamını kucaklayıcı bir konumda görevini sürdürmekte. Yani oy veren hiçbir yurttaşı hangi partiye oy verdiğini sınıflandırmadan onların oyunu alabilecek bir yetkinlikte bu sorunların çözümü gerekiyor. Dolayısıyla CHP’nin bütün arayışlarına, bütün çözüm yollarında bütün Türkiye’deki siyaset yapan partilerin tümünü kapsayıcı bir rol oynadığını ifade etmemiz mümkün. Dolayısıyla biz hiçbir seçmenin dışlanmaması gerektiğini zaten başından beri söylüyoruz.

ANAYASA MAHKEMESİ: Bizim güçlendirilmiş parlamenter sistemin en önemli unsurlarından bir tanesi de yargının bağımsızlığının sağlanması. Düşünün, Anayasa Mahkemesi’nin şu anda 15 üyesinin 12’sini cumhurbaşkanı belirliyor. 3’ünü de Meclis’teki çoğunlukla kendileri belirliyorlar. Siyasetin yargıdan elini çekmesi gerekiyor.  

Cumhurbaşkanı yetkileri sembolik olmalı

AHLAK YASASI: Siyasi Ahlak Yasası çıkartılmalı. Milletvekillerinin kamuyla iş yapması kesinlikle iş ilişkileri sonlanmalıdır. Milletvekilleri bir işte çalışıyorlarsa kayyuma devretmeliler.

HSK: Hakim ve Savcılar Kurulu lağvedilip yerine Adalet Yüksek Kurulunu öneriyoruz. Bu kurulda ikili bir yapı olacak. Yargıçlar ve savcılar için olmak üzere iki ayrı daire şeklinde. Kurul üyelerinin yarısını yargıç ve savcılar yarısı TBMM tarafından seçilecek. TBMM bu üyeleri nitelikli çoğunluk ile seçecek. Anayasa Mahkemesi’nin 21 üye olmasını öneriyoruz.

YETKİLERİ SEMBOLİK OLMALI: Cumhurbaşkanı yetkileri sembolik olmalı.  Cumhurbaşkanının bütün işlemleri karşı imza kuralına bağlı olmalı. Cumhurbaşkanına tek başına OHAL ilan etme yetkisi tanınmamalı. Cumhurbaşkanına kural düzenleyici işlem yetkisi tanınmamalıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ