Sınav heyecanı nasıl yenilir?

Sınav stresi ve sınav kaygısı öğrencilerin sınava hazırlanırken ve sınava girerken keyif almalarına engel olarak, tam tersi olan olumsuz duyguları yaşamalarına neden olmaktadır.

Sınav heyecanı nasıl yenilir?

İnsanoğlunun yaşadığı en doğal ve varoluşundaki en temel duygulardan biridir.Sınav kaygısı ise kaygının özel bir türüdür. Öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun gerilime denir. 

Soruları tehdit olarak görmeyin

İnsanlar bazen durumsal olarak bazen de sürekli kaygı halinde olabilirler. Diğer birçok duyguda olduğu gibi kaygının da altında yatan birçok neden vardır. Kaygıyı tetikleyen ve kaygının da tetiklediği duygu ve davranışlar yaşanabilmektedir. Sınav öncesinde öğrenilen bilginin sınav esnasında kullanılmasına engel olan ve başarıyı düşüren yoğun kaygıya sınav kaygısı denir. Sınava giren her öğrenci belli oranda kaygı yaşar. 

Zamanı verimli kullanın

Ancak bazı öğrenciler için bu kaygı, gösterecekleri performansı ciddi şekilde etkileyecek kadar şiddetlidir. Bazı öğrenciler için sınav, fırsattır. Sınavları neler bildiklerini göstermek için yakalanmış birer fırsat olarak görürler. Bazıları ise sınavı bir tehdit olarak görür. Örneğin, geçmişteki bir sınavda başarılı olamayan öğrenciler girdikleri sınavlarda başarısızlık korkusu yaşayabilirler. Sınav kaygısını yaşayan öğrenciler, daha çok bilgi sahibi olsalar bile, sınavlarda kaygısını kontrol edebilen arkadaşlarına göre daha çok yıpranırlar.

Kaygıyı azaltmak için öncelikle olumsuz düşünce akışını durdurmalıyız.  İç konuşmalar durulmak bilmez hale gelirse: işe kendimize “yeter artık, olumsuz düşüncelere son!” diyerek başlayabiliriz.

Beklentilerimizin ve sürecin olumlu yanlarına; kendimizin ve çabamızın güçlü taraflarına odaklanmaya çalışabiliriz. Yani yapılması gereken; sınavın hemen öncesinde ve hemen sonrasında akla gelen olumsuz düşünceleri kovup, kendi en iyimize odaklanmaktır. Sınav kaygısı kapımızı çalarsa durumun farkında olmalı ve duruma hakim ilerlemeliyiz. Amaç kaygının tamamen ortadan kaldırılması değildir.

Kaygıyı rüzgar gibi düşünürsek; Hedefimiz: rüzgarı önümüze değil arkamıza almak olmalıdır… 
 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ