Firmandex

‘Sigara içen zahmet çekecek’

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu, sigara denetimlerinde bazı gevşeklikler olduğunu belirterek, “Tütünle mücadalede atılması gereken adımlar için tekrar harekete geçiliyor” dedi. Kavuncu, sigara içme alanlarının özendiriciliğinin azaltılacağını ve sigara içen insanın, alışkanlığı için zahmet çekeceğini kaydetti.

‘Sigara içen zahmet çekecek’

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, yaptığı açıklamada, tütünle mücadelenin, herkesin kabul ettiği Türkiye’nin başarı öyküsü olduğunu, bu öykünün Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tescillendiğini ve takdir gördüğünü belirtti. Tütün alışkanlıklarında yeniden bir artışın ortaya çıktığını anlatan Kavuncu, bunun çok önemli koruyucu sağlık sorunu olduğunu, tütünle mücadelede gereken adımları atmak için tekrar harekete geçildiğini vurguladı.

‘Sigara içen kendisini kötü hissetmeli’

Denetimler konusunda sahada bazı gevşekliklerin bulunduğunu, sigara kokusu aldığı odaların olduğunu aktaran Kavuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meclis, bazı hastaneler dahil, özel yerler dahil… Bunu yeniden güncellemek lazım. Sayın Bakanımızın önerisi var: Etiketsiz sigara paketleri. Sigara paketlerinin üzerinde marka olmayacak. Yasal düzenleme gerektiren konular mutlaka olacak, yönetmelikler de olacak. En önemli denetim halkın denetimi, halkta bu kültürün yerleşmesi. Dumansız hava sahası projesinin başarıya ulaşmasının nedeni halktır. Sigara içen biri, toplu taşım aracına bindiğinde içmemesi gerektiğini öğrendi. Sigara içme alanlarının da özendirici rolü var. Sigara içme alanları biraz daha güçleştirilmeli ve zahmetli bir şekle sokulmalı. Sigara içmek isteyen biri, kapının önüne soğukta çıkacak ve o zahmeti çekecek. Kanada’da bir alışveriş merkezinin önünde, ‘Bu alışveriş merkezinde sigara içmek yasak. Kapısından 3 metre uzakta da içmekte yasak’ yazıldığını gördüm. Sigara içen kendisini kötü hissetmeli. Bu konuyu eziyetli görmeli.”

Sigarada ‘düz paket’ yolda

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Bakan Akdağ, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenebilmesi amacıyla, ürün markasının paketin üstünde belli olmadığı “düz paket” ile bu ürünlerin satışlarının yapıldığı yerlere yönelik kısıtlamanın öngörüldüğü ayrı uygulamanın hayata geçirilmesinin planladığını bildirdi.Tütünle mücadele kapsamında yapılanlar hakkında da bilgi veren Bakan Akdağ, Türkiye’nin tütünle mücadele programında dünya birincisi olduğunu anımsattı. Akdağ, Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlerin tamamını karşılayan ilk ülke olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:”Dünya Sağlık Örgütünce 4 kez ödüllendirildik. Türkiye, tütünle mücadelede bir model ülke olarak kabul edildi ancak yapmamız gereken yeni hamleler var. Yürüyüş yolu ve çocuk parkı gibi kamuya açık alanlarda tütün kullanımının önlenmesine yönelik bir genelge düzenledik. Burada, yeni iki alanı önümüzdeki yıl, belki bu yıl huzurunuza getirmeyi düşünüyoruz.Bunlardan birisi ‘düz paket’ uygulaması dediğimiz uygulamadır. Avusturalya’nın başlattığı bir uygulamadır. Markanın paket üzerinde hemen hemen hiç görülemediği, küçücük bir marka konularak sadece uyarılarla dolu bir paket sistemi.İkinci olarak tütünle ilgili kanunumuzda tütün mamüllerinin satıldığı yerlerin, dışarıdan görülemeyecek şekilde olması gerektiğine dair böyle bir hüküm var. Ama oradaki cümlenin yapısından dolayı, vitrinden görülmeyecek ancak içeriden görülebilecek şekilde satılıyor. Dolayısıyla, bunu da düzelterek, açıkta satılamayacak duruma getirmeyi, kapalı dolaplara konularak tütünün satılması gerektiğini de mevzuatımıza eklemeyi düşünüyoruz. Düz sigara paketine hazır olun’Düz paket sigara’ tüketimi azaltıyorTuz tüketimi azaltılacakAkdağ, aile hekimliği uygulamalarına ilişkin olarak da değerlendirme yaparak, “Aile hekimi başına düşen nüfus ortalama 3 bin 520’dir. Yıl sonuna kadar bir hekim başına düşen ortalama nüfusu 3 bin 250’ye, 2017’de 2 bin 900’a indirmeyi düşünüyoruz.” dedi. Türkiye Sağlıklı Beslenme Hareketli Hayat Programının devam ettiğini dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:”Yeni ihtiyaçları, Dünya Sağlık Örgütünün eylem planlarını dikkate alarak 2017-2021 dönemi için güncelliyoruz. Tütünle mücadelede mesafe almak, hareketsizlik ve şişmanlık konusunda mesafe almaktan daha kolay. Meksika’da, ABD’nin bazı eyaletlerinde, İngiltere’de yürütülen çalışmalarda çok büyük başarılar göremiyoruz. Toplumda yaşam biçimini değiştirmeye yönelik çalışmalar, aslında kolay çalışmalar değil. Bunlar uzun soluklu çalışmalar ama bunu başaracağımıza inanıyoruz. Çok ciddi bir program hazırlıyoruz, 2017’de bu programı yürürlüğe koyacağız. İyi hazırlanmış medya kampanyalarıyla birlikte bu programı, çok paydaşlı bir sorumluluk altında yürüteceğiz.” Azı da çoğu da zarar

Sigara kadın sesini kalınlaştırıyor

Vokoloji Uzmanı İsmail İlter Denizoğlu, sigara içen kadınların ses tonunun 15 yıl içerisinde erkek ses tonuna dönüştüğünü söyledi. Ses bozukluğunun karakter üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu anlatan Uzman Dr. İlter Denizoğlu, “Özellikle kadınlardaki ses tellerinde, uzun yıllar sigara içilmesine bağlı olarak doku direnci azalmaktadır. Bu durum erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Sigara içen kadınlarda, belli bir süre sonra ses telinin üzerini örten mukozanın altındaki gevşek dokuda jölemsi tabaka birikmeye başlıyor ve frekans düşüyor. Bu nedenle sesi kalınlaştırıyor” dedi.“Buyrun beyefendi” deniyorCinsiyet algısında ses tonunun öneminin çok büyük olduğunu ifade eden Dr. Denizoğlu, “Sigara içen kadınlarda ses kalınlaşması 15 yıldan sonra bariz şekilde ortaya çıkıyor. Özellikle sesiyle ilgili bir meslek grubundaki kadınlar bu sorunu daha fazla yaşıyorlar. Kadın telefonda erkek sanılıyor, kendisine ‘buyurun beyefendi’ deniyor. Hem mesleki anlamda ilerlemesini engelliyor hem de özgüven kaybı yaşıyor. Hareketleri de erkekleşiyor. Kişiliğin dışa vurumunu sağlayan en önemli ögelerden biri sestir. Sesin tınısını, insanların bakış açısını değiştirebiliyor” diye konuştu.İnce ve light sigara daha zararlı! İlaç ve terapi ile tedavi olmuyorKadınlardaki sigaraya bağlı ses kalınlaşmaları tedavisinin ilaçla veya terapiyle yapılamadığını ifade eden Vokoloji Uzmanı Dr. Denizoğlu, “Bu tedavi için özellikli bir cerrahi uygulanıyor. Tedavi gören kişiler belli bir süre tedavinin ardından kendi ses özelliklerine kavuşuyor. Ses kalınlaşması yavaş yavaş ilerlediği ve buna alışıldığı için fazla anlaşılamıyor. Ancak bir hanımefendi telefonda erkek sanılıyorsa, sorun başlamış demektir” dedi.’Ses sağlığına önem verin’Sesin toplumsal statü açısından büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Dr. Denizoğlu şunları söyledi: “Bireylerin sahip olduğu imajın yüzde 80’ini ses oluşturmaktadır. Giyim, makyaj, koku, kıyafet, yakışıklılık ve güzellik unsurlarının hepsi yüzde 20’nin içerisinde yer alır. Ses değişince imajın yüzde 80’i değişmiş olur. Bu nedenle ses sağlığına önem vermeliyiz. Sigara içmek ses tellerini olumsuz etkiler. Mesleğini sesini kullanarak kazanan insanlar en fazla etkilenen gruptur. Ses tellerine dumanı reva görmeyin. Sesi normale dönen kişilerin yaşam kalitesi yükseliyor.”Sigarayı bırakırsan ne olur?

Düz sigara paketine hazır olun

Düz (standard) paketlerin, yasalar uyarınca, sağlık uyarıları dışında, markanın adı ve ürün bilgisinin standart yazı tip ve boyutuyla yazılması ve markaya ait logo, renk, resim ve promosyon bilgilerinin kullanılmasının yasaklanması olarak tanımlandığı kaydedilen açıklamada, Türkiye’nin de imzaladığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin (TKÇS) Tütün Ürünlerinin Paketlenmesi ve Etiketlenmesi ve Tütün Reklam, Promosyon ve Sponsorluğu maddeleri uyarınca, sözleşmeyi imzalayan tarafların düz paket uygulamasına geçişi önerildiğine işaret edildi. Açıklamada, düz paket uygulamasıyla, tütün ürünlerinin çekiciliğinin, tütün paketleme, reklam ve promosyonu etkilerinin ve bazı tütün ürünü paketlerinin, ürünü daha az zararlıymış gibi gösteren reklam etkisinin azalacağı, sağlık uyarılarının daha çok dikkat çekeceği ve etkisinin artacağı vurgulandı. Avustralya’nın Aralık 2012’de dünyada düz paket uygulamasını başlatan ilk ülke olduğu belirtilen açıklamada, Fransa, İrlanda, Birleşik Krallık’ın Mayıs 2016 itibarıyla düz paket için gerekli olan tüm yasal düzenlemeleri tamamlayacağı, Yeni Zelanda, Singapur, Norveç ve İsveç’te yasal düzenlemeler açısından önemli yol katedildiği ifade edildi. Sağlık Bakanlığının 29249 numaralı 27 Ocak 2015 tarihli “2015-2018 Ulusal Tütün Kontrolü Eylem Planı”nın Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren genelgesiyle düz paket uygulamasına geçileceğini kamuoyuna taahhüt ettiği hatırlatıldı. Tütün endüstrisinin marka kazanımlarının, halkın akciğer sağlığından değerli olamayacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “TÜİK tarafından yapılan Türkiye Sağlık Araştırması’na göre 2014’te 2010’a göre erkeklerde sigara içme oranı yüzde 39’dan yüzde 42’ye ulaşmış, kadınlarda da 2010’da yüzde 12 olan sigara içme oranı 2014’te yüzde 13 olmuştur. Dünya genelinde e-sigara ve nargile tütün endüstrisinin yeni oyunları olarak gündeme gelmişken, TKÇS imzalanmasıyla elde edilen kazanımların kaybedilmemesi adına, TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu olarak, Sağlık Bakanlığı’nı imzaladığı DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kurallarını uygulamaya ve düz paket uygulamasıyla ilgili yasal düzenlemeleri tekrar yürürlüğe koymaya davet ediyoruz.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ