Şifa kaynağı armuttan nefis tatlar

Armut mevsimindeyiz. Bilinen ömrü üç bin yıl öncesine dayanan ve dünyanın bir çok yerinde farklı türleri bulunan armut, ekim ayında hasat …

Şifa kaynağı armuttan nefis tatlar

Armut mevsimindeyiz. Bilinen ömrü üç bin yıl öncesine dayanan ve dünyanın bir çok yerinde farklı türleri bulunan armut, ekim ayında hasat ediliyor. Yumuşağından sertine, yabanisinden aşılanıp geliştirilmişine tezgahlarda bir çok çeşidi boy gösteren armutların belki en ünlüsü deveci armududur. Deveci armutu Bursa’ya özgü, lezzeti ve iriliğiyle meşhur armut çeşididir. Hikayesi ise şöyle; Türk meyveciliğinin tarihe geçmiş isimlerinden biri olan Lütfü Deveci, Gebze’de avdan dönerken bir armut bulur. Armut ağaçlarının çiçeğe durduğu bir zamanda bu meyveyi bulmak O’nun için oldukça şaşırtıcıdır. Ömrünün yarısından fazlasını meyvelerle geçiren biri olmanın aşinalığıyla bulduğu armutun ağacına da ulaşır. Her yıl, bu armutu başka armut çeşitleriyle aşılayarak geliştirir ve bugün adını taşıyan Deveci armudunu yetiştirir. Deveci armudu, Samsun’dan Bursa’ya 1970li yıllarda bölgenin geçiminde çok önemli bir yer tutan tanesi kilogram ağırlığında hoş lezzetli, dayanıklı bir armut olur. Ve sadece Türk tarihinde değil, dünya tarihinde yerini alır. Armut ülkemizde daha çok olduğu gibi tüketilen bir meyve fakat Avrupa ve Asya’da ondan bir çok farklı yiyecek ve içecek yapılıyor. Gelin bu hafta, mevsimin meyvesi armuttan yapılan birkaç tarife göz atalım. Sağlıklı ve mutlu pazarlar dilerim.

Taze Armut Suyu

MALZEMELER

-4 sulu armut

-Yarım limon

-4 bardak su

-Ceviz büyüklüğünde taze zencefil

-İki tatlı kaşığı bal

YAPILIŞI

Armutları soyalım, çekirdeklerini ve saplarını çıkaralım. Dörde bölelim. Limon kabuğunu rendeleyelim ve limon suyunu sıkalım. Armutları su, limon suyu, zencefil ve bal ile birlikte blenderdan geçirelim. Süzgeçten geçirelim, kıvamı koyu olursa su ilave edelim. Bardaklara alıp servis edebiliriz. Afiyet olsun.

-Armut suyu çok çabuk kararır. Bu nedenle taze yapılıp tüketilmelidir.

Armutlu Tart

MALZEMELER

Hamuru için;

-1,5 su bardağı un -5 yemek kaşığı şeker

-Yarım çay kaşığı tuz -12 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

Dolgusu için;

-6 büyük armut -3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

-1 yemek kaşığı su -3 incir reçeli tanesi -Bir fiske tuz

YAPILIŞI

Fırınımızı 200 derecede ısıtalım. Bir kapta un, şeker ve tuzu karıştıralım. Tereyağını iyice yumuşatıp unlu karışımı yedirelim ve hamur yapalım ve 20 dk buzdolabında dinlendirelim. 20- 25 cmlik bir tart kalıbını yağlayıp unlayalım hamuru yerleştirelim ve fırında kızartalım. Ayrı bir yerde armutları halka veya dilim halinde bıçak sırtı kalınlığında doğrayalım, 3 armutu tereyağında çevirelim, 3 yemek kaşığı suyu ekleyelim ve 3 dakika pişirip soğuması için kenara alalım. İncirleri doğrayalım ve çıkan reçeli ayıralım. Aynı tavaya tekrar tereyağı ilave edip kalan armutları ve incirleri pişirelim. İncirli armutları şeker ve tuzu ekleyerek püre haline getirelim ve tartın içini dolduralım. Üzerine dilim armutları dizelim ve 10 dakika ısıtılmış fırında pişirip bir fırça yardımıyla reçeli üzerine sürerek parlatalım. 5 dakika daha fırınlayıp karamelize olmasını sağlayalım. afiyet olsun.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ