Şifa deposu sebze kuşkonmazın bilinmeyen 10 faydası

Literatürdeki ismi asparagus officinalis olan, halk arasında ise bazı yerlerde serçe otu olarak da bilinen kuşkonmaz çiçekli bir bitki türüdür. Diken ve çalılıkların arasında yetişen ve toplaması hayli zahmetli olan kuşkonmaz birçok derde deva tam bir şifa deposudur.

Şifa deposu sebze kuşkonmazın bilinmeyen 10 faydası

Kuşkonmaz içeriğinde bulunan A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K vitamini, folik asit, demir, bakır, kalsiyum, protein ve lif gibi mineraller sayesinde vücuda faydaları saymakla bitmeyen şifa deposu bir besindir. Tohum olarak insan eliyle ekilebileceği gibi doğada kendiliğinden de yetişebilen kuşkonmaz ortalama 10-15 cm kadar uzayabilir ve her yıl nisan ve mayıs aylarında toplanıp yenilebilir. Özellikle anne adaylarının folik asit ihtiyacı için mutlaka tüketmesi gereken bu besini emziren anneler de kullanabilir. 

Kuşkonmazın bilinmeyen faydaları 

-Anne adaylarına yardımcı olur: Kuşkonmazdaki yüksek folat içeriği, hamilelik sırasında düşük doğum ağırlığı ve doğum kusurları tehlikesini azaltmaya yardımcı olur. Folat, fetüsün büyümesi için çok önemlidir. Ayrıca diüretik etkisi sayesinde komplikasyon ve ödem atmaya yardımcı olur.

-Sindirimi geliştirir: Kuşkonmaz, yaygın olarak prebiyotik olarak bilinen bir tür kompleks karbonhidrat olan önemli miktarda inülin içerir. İnülin, besinlerin daha iyi emilimine yardımcı olur.

-Kilo verenler diyette tüketebilir: Sadece yağsız ve kalorileri düşük olan kuşkonmaz, aynı zamanda çok fazla çözünür ve çözünmeyen lif içerir ve kilo vermeye çalışanlar için iyi bir seçimdir. Vücudunuz lifi yavaş yavaş sindirirken, öğünler arasında kendinizi tok hissetmenizi sağlar. 

-İdrar yollarını temizler: Kuşkonmaz, yüksek seviyede amino asit asparagin içerir ve bu da onu doğal bir idrar söktürücü yapar. Başka bir deyişle, daha fazla kuşkonmaz yemek, vücudunuzdaki aşırı sıvı ve tuzu atmanıza yardımcı olabilir, bu da idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kuşkonmaz aynı zamanda bir diğer önemli antioksidan olan E vitamini kaynağıdır. Bu vitamin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.

-Kemik sağlığını korur: Diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte kuşkonmaz da iyi bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini, pıhtılaşma ve kemik sağlığı için çok önemlidir.

-Diyabetin etkilerini azaltır: Kuşkonmazda bulunan anti-enflamatuar besinler, tip 2 diyabet de dahil olmak üzere kronik sağlık sorunları riskini azaltmada yardımcı olur. Bu yararlı etki ayrıca vücudun kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde hayati bir rol oynayan mineral kromun varlığına da atfedilir. Bu konuda yapılan çalışmalar, kan şekeri seviyelerini kontrol etmede yardımcı olduğunu, insülin sekresyonunu iyileştirdiğini ve anti- diyabetik etki sağladığını kanıtlamıştır.

-Karaciğer dostu: Kuşkonmaz tüketilmesi karaciğerin yenilenmesini sağlar.

-Cilde iyi gelir: Cildin yenilenmesini sağlayarak, ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirir.

-Deri hastalıklarının tedavisinde: Sivilce ve egzamanın hızlıca iyileşmesine yardımcı olur.

Kuşkonmaz nasıl tüketilir?

Kuşkonmaz çorbası

Malzemeler

1 demet kuşkonmaz
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
5 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
1/4 çay kaşığı kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1 çay kaşığı tuz

İlk olarak kuşkonmazlar bol su ile yıkanır, dış kabukları soyacak yardımıyla ince bir şekilde soyulur ve halka halka doğranır. Tencerede eritilen tereyağa doğradığınız kuşkonmazları atarak kısa bir süre kavurun. Unu da ekleyin ve iyice kavrulana kadar bekleyin. Kavrulan una et suyunu ve sütü topaklanmaması için azar azar ekleyin ve çırpıcı yardımıyla karıştırın. Son olarak tuz, karabiber, kırmızı biber ve damak tadınıza uygun diğer baharatları ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin.

Kuşkonmaz püresi

Malzemeler

2 su bardağı doğranmış koşkonmaz
1 su bardağı su,
1 çay kaşığı deniz tuzu,
1/4 çay kaşığı karabiber,
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,
1 yemek kaşığı tereyağı.

Tencerede kaynattığınız suyun içerisine kuşkonmazları atın ve haşlanmasını bekleyin. Haşlandıktan sonra suyunu süzün ve kuşkonmazların soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra haşlanmış kuşkonmazları püre kıvamına gelene kadar ezin ve iyice ezildikten sonra tuz, karabiber, hindistan cevizi yağı ve tereyağını ekleyin.

Yumurtalı kuşkonmaz

Malzemeler

6 sap kuşkonmaz
1 orta boy soğan
2 yumurta

Kuşkonmazların dibindeki sert kısmı keserek alın. Kalan kısmı iri parçalara ayırın. İnce doğranmış bir soğanı zeytinyağında kavurun. Sonra kuşkonmazları ekleyin ve diriliğini kaybetmeden soğanla karıştırarak pişirin. 2 yumurtayı tuz ve karabiberle çırpın ve tavaya ekleyin. Hepsini birlikte 1 dakika daha pişirip sıcak servis edin.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ