Şeyda Canan, Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali’nin detaylarını açıkladı

Festival Direktörü Şeyda Canan, bu sene üçüncüsü yapılacak Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali hakkında önemli bilgiler verdi.

Şeyda Canan, Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali’nin detaylarını açıkladı

Siirt’te bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali için neler söylemek istersiniz? Biraz festivalden bahsedebilir misiniz?

 

Tabiki. Daha önce iki kez başarıyla gerçekleştirilen Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali’nin bu yıl 3. süne dahil olmak hele ki festival direktörü olmak benim için gurur verici beni bu konuda yüreklendiren, destekleyen  Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneği Başkanı Baran Mayda ve Proje Direktörü Mahmut Baldemir’e fırsatını bulmuşken teşekkür etmek isterim.

Geçen iki yılda olduğu gibi bu yıl da çok sayıda ünlü oyuncu, senarist, yapımcı ve  yönetmeni Siirt halkıyla buluşturmayı planlıyoruz. Halkın sanatla bağını güçlendirmek, halkın sanata ve sanatçıya daha kolay ulaşmasını sağlamak için halkın ayağına gitmek gerektiğini düşüyorum. Bu yüzden bu ve buna benzer kültürel, sanatsal çalışmaların desteklenmesini çok kıymetli buluyorum. Bu konudaki en büyük destekçilerimizden biri olan  bizi cesaretlendiren, destek veren Prof. Dr. Sayın Yasin Aktay’a teşekkür etmeden geçemem. Kendisi bölgenin yararı için çaba gösteren herkesin en büyük destekçisidir. Her bölgeye imkanlar dahilinde sanatı adil ve eşit sunmamız için bize desteğini vermekten sakınmıyor.

 

Siirt’te bunlardan biri, Siirt halkını sanatla ve kültürle yeniden buluşturmak için bu yıl 5 -9 Ekim tarihlerinde 3. sünü düzenleyeceğimiz Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde tekrardan gerçekleşecek ve Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneği’nin organizasyonuyla ve Siirt Valiliği, Siirt Belediyesi, Siirt Üniversitesi, Dicle Kalkınma Ajansı, Sebülürreşad Dergisi, Lineer Metal Sanayi, HT Prodüksiyon, Kanal56 , Kareli Defter, Siirt English Time tarafından desteklenen festivali 5 -9 ekim tarihlerinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Festivalde Türkiye’den ve Dünyadan kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel kategorilerinde yer alan filmler yarışacak ve gösterim etkinliklerinin yanı sıra sinemacılarla izleyicileri bir araya getiren sinema ve  oyunculuk üzerine söyleşilerimiz, atölyelerimiz olacak. 5 gün sürecek olan etkinlikler kapsamında Siirt halkı hayranı olduğu sanatçılarla bir araya gelme şansını yakalayacak.

Sizce festivallerin şehre katkısı ,amacı nedir?

Festivaller sadece kültürel değil aynı zamanda ekonomik faaliyetleride beraberinde getiriyor. Bu tarz sanatsal ve kültürel etkinlikler insanların birbirini anlamasında, kültürel etkileşimde bulunmasında büyük bir rol oynadığı gibi bunların yanında ekonomik tarafının şehre katkı sunmasına iki yıldır özellikle dikkat ediyoruz.

Geçmişte Siirt’te çok güzel filmler çekilmiş. Yılmaz Güney’in “Sürü” filmi gibi, biz de buraya gelen yapımcılarımızın, yönetmenlerimizin Siirt’in güzelliklerini keşfetmelerini, bölgede yaşanmış hikayeleri keşfedip yeni projelere adım atmalarını istiyoruz. Mardin’de Urfa’da olduğu gibi Siirt’inde sinemaya ilham verecek çok güzel hikayeleri var. Bu gibi festivaller buralarda yeni filmler çekilmesi için, yönetmenlerin, yapımcıların bölgeyi keşfetmesinde yardımcı oluyor. Bu yüzden sinemamız adına umut verici gelişmelerin olması için festivallere ihtiyacımız var. Kısa film festivalleri bu tür projelerin olması için ön ayak oluşturuyor.

Peki bu pandemi sürecinde festivalde ne gibi önlemler alacaksınız?

Bir çok sektörde olduğu gibi Koronavirüs pandemisi kültür sanat sektörünü de ekonomik anlamda çok etkiledi. Ama her şeye rağmen bu yorucu pandemi sürecinde sanatı ihmal etmememiz gerekiyor. Sanata, kültüre adanan festivallerin çoğalması gerekiyor, insanların bu kültürel etkileşimlerle aralarında hiçbir fark olmadığını, özünde aynı topraktan geldiğini göstermemiz gerekiyor. Bunu anlayabilmek için daha fazla sanatsal aktiviteyle bir araya gelmemiz gerekli. Bu yüzden bu güzel etkinliği gerekli önlemler kapsamında sağlıklı yürütebilmek adına festivali Siirt İl Sağlık Müdürlüğü’nün danışmanlığında yürüteceğiz. Festival boyunca danışman doktorlarımız olacak onlarla birlikte festivalde gerekli önlemleri alacağız. Festival ekibimizle bu konuda gerekli çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz.

Bize biraz Festival programından bahsedebilir misiniz?

Elbette, bu sene ilk defa  yenilenmiş haliyle festivalin açılış ve kapanış programını ‘Siirt Kızlar Tepesi’nde gerçekleştireceğiz. Geçen yıllarda olduğu gibi bu sene de birbirinden değerli, kıymetli sanatçılarımızı ağırlayacağız.

3’üncüsünü düzenleyeceğimiz festivalin ana jürisinde bu yıl, Yapımcı Şükrü Avşar, Anadolu Ajansı  Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Kızıldağ, Yönetmen Sadullah Şentürk, Oyuncu Nursel Köse, Oyuncu Orhan Güner, Yazar Nasuhi Güngör, Görüntü Yönetmeni Eyüp Boz, Senarist Selin Tunç, Yönetmen Cevriye Demir, Avukat Burhan Gün, Akademisyen Nagihan Çakar Bikiç yer alıyor.

Festival programımız nasıl olacak 5-9 Ekim tarihlerinde başlayacak olan festivalimizin açılış ve kapanış programı Siirt merkezde olacak sonraki üç gün boyunca 2’şer program halinde atölyelerimizi ve söyleşilerimizi 6 ilçede gerçekleştireceğiz. Sanatçılarımızla birlikte 6 ilçeye kültürel bir gezi yapacağız ve ardından film gösterimimiz olacak.

Ayrıca festival başvuruları devam ediyor. 3. Siirt Uluslararası Kısa Film yarışmasına katılmak isteyen genç sinemacıların başvurularını bekliyoruz. Başvuru yapacaklar yarışma koşulları hakkında detaylı bilgiye “siirtkisafilmfestivali.com” adresinden ulaşabilirler. Geçen iki yılda olduğu gibi bu yıl da ilk üçe giren yarışmacılara para ödülü verilecek. Ayrıca İbrahim Hakkı Hazretleri Özel Ödülü ve Juri Ödülü verilecek. Kısa filmlerle ilgilenen herkesin başvurularını bekliyoruz.

Festivalin geçen senelerde olduğu gibi bu sene de başarılı geçeceğine, olumlu sonuçlar alacağımıza yürekten inanıyoruz.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ