Sertkaya’dan ‘İstihdam Seferberliği’ açıklaması

İstihdam Seferberliğini desteklediğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Denizcilik Eğitimi Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sertkaya, önemli açıklamalarda bulundu.

Sertkaya’dan ‘İstihdam Seferberliği’ açıklaması

İMEAK Deniz Ticaret Odası 7. Müşterek Meclis Toplantısı Ataköy Sheraton Oteli Balo Salonu’nda gerçekleşti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası 7. Müşterek Meclis Toplantısı’nda konuşan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Denizcilik Eğitimi Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sertkaya; “Öncelikle Cumhurbaşkanımızın ‘istihdam seferberliğini’ şahsen ve firma olarak gönülden desteklediğimizi belirtmek istiyorum. Desteklemenin de ötesinde, bu gün sizlere somut olarak, rakamrarla 10 bine yakın gencimize denizde istihdam sağlayacak bir projeden bahsedeceğim.”dedi.

“Dünya’da 30 bin üzeri zabit açığı var”

Sertkaya; “Bu proje, çok uzun zamandır çözüm bekleyen ve güncel bir sorun olan, 3000 gt/ 3000 kwa gemi adamı istihdamı konusudur. Öncelikle bu gün dünyada 30 binin üzerinde zabit açığı vardır. Ülke olarak amacımız, bu açığın doldurulmasında en büyük payı almak olmalıdır. İdaremiz verilerine göre: Güvertede 1005 adet kaptan, 1479 adeti zabit ve 3350 adet vardiya zabiti olmak üzere toplam 5827 zabit vardır. Aynı şekilde makinede 1116 başmakinist, 987 II. makinist ve 2834 makine zabiti olmak üzere toplam 4937 makine zabiti mevcuttur.”dedi.

“Yetişmiş insan gücü, heba olup gitmektedir”

İMEAK DTO 7. Müşterek Meclis Toplantısı’ndaki konuşmasına devam eden Sertkaya, “Küçük tonaj yani koster olarak kabul edilen gemilerin sayısı ise Türk bayraklı olanlar için 300 civarındadır. Bu gemilerin zabit sayıları da mk+gv ortalama 6 zabit bulundurduklarını kabul edersek toplamda 1800 zabit için iş imkanı mümkündür. Oysa yaklaşık 10000 zabit potansiyeli olan insan kaynağımızın %80 gibi bir oranı çalışacak gemi bulamamaktadır. Ayrıca bu oran her sene artmaktadır. Ancak bu zabitler istedikleri işlere girememekte hatta staj bile yapamamaktadır. Dolayısıyla yetişmiş insan gücü heba olup gitmektedir.Ülkemizin maddi kaybı ise yıllık yaklaşık 250-300 milyon dolar civarındadır. Bu kaynakları ekonomiye kazandırmak zorundayız. İstihdam seferberliğine sektör olarak katkı sağlamamız şarttır. En pratik ve uluslararası standartlara ve stcwSTCW’ye de uygun çözüm, makine ve vardiya zabitlerinde 3000 gt ve 3000 kwa sınırlamasının kaldırılmasıdır. Tekrar ediyorum bu çözüm uluslararası sözleşmelere uygundur. 3000 gt/3000 kva yeterlilikle mezun olan zabitlerin uzak yolda çalışan her bayraklı gemide stajyer olarak kabul edilmesi ve sonrasında da 4, 3. kaptan/4,3. mühendis olarak istihdamına müsaade edilmesi yolunun açılması gereklidir. Bu zabitlerin daha sonraki kariyer yükselişleri yine idarenin hizmet süreleri ve yeterlilik sınavları ile düzenlenebilir.”dedi.

Yusuf Sertkaya: Ülkemizin insanı, yine ülkemiz için çalışacak!

İstihdam sağlayacak projeden bahseden, İMEAK Deniz Ticaret Odası Denizcilik Eğitimi Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sertkaya, yapılacak bu düzenleme ile;

“Günümüzde sektörün en önemli sorunlarından birisi olan uzakyol 3.kaptan veya 3. mühendis bulunamaması sorunu çözülecek,

1-İş bulamayan yakın yol yeterliliğine sahip zabitlere Türk ve yabancı bayraklı gemilerde iş imkanı sağlanacak,

2-Eğitimde kalitenin artışı ile daha kalifiye ve dünyada aranan zabitlerin yetişmesi sağlanacak,

3-Ülkemizin insanı yine ülkemiz için çalışacak, öz kaynaklarımız değerlenmiş olacaktır.

İdaremizin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapması durumunda, İŞKUR’a bağlı olarak çalışan Ekol İnsan Kaynakları firmamız 1276 zabiti hemen yarın istihdama katmaya hazırdır. Aksi takdirde bu boşluk yabancı gemi adamlarıyla karşılanmaya devam edilecektir.”

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ