Selçuklu çinilerini keşif zamanı
Büyük Selçuklu’da filizlenip Osmanlı’ya uzanan çininin en güzel örnekleri “Selçuklu’dan Osmanlı’ya İz Düşümler” sergisinde buluştu. Esen Mermer ve Kemal Güler, dönemin çinilerini aslına uygun olarak yeniden yaptı.

Çini sanatçıları Esen Mermer ve Kemal Güler’in, eserlerinden oluşan “Selçuklu’dan Osmanlı’ya İz Düşümler” sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergi Büyük Selçuklu’dan başlayarak Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’daki çinilerin serüvenini gözler önüne seriyor. Toplamda 113 eseri aslına uygun olarak yeniden üreten sanatçılar, geleneksel sanatlarımızın gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor. İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen sergi 23 Aralık’a dek Hünkar Kasrı’nda ziyaret edilebilecek.
TANITMAK İSTİYORUZ
Sergide 43 eseriyle yer alan Esen Mermer, birçok parçası kırık ve dağınık halde olan Büyük Selçuklu dönemine ait çinilere ulaştı. İngiltere’deki Victoria ve Albert Müzesi’nin deposunda Büyük Selçuklu’ya ait parçaların bulunduğunu belirten sanatçı, “Danimarka’da Fransa’da çok sayıda eser var. Hepsi birbirinden güzel ve hepsinini bir anlamı var. Amacım bunların ortaya çıkması ve tanınmasını sağlamak” diyor. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan Selçuklu Mirası kitabını kaynak olarak kullandığını belirten Mermer, eserlerde tasvir edilen soylu ve hakanları aslına uygun olarak yaptığını söylüyor.
Çini sanatçısı Esen Mer- mer, Büyük Selçuklu dönemine ait çinileri keşfedip eser- lerine yansıtıyor.
Geleneği bozmayalım
Kemal Güler ağırlıklı olarak Andolu Selçuklu dönemini işliyor. Eserleri aslına uygun olarak yaptıklarını kaydeden Güler, “Gelenksel sanatlar milletlerin kültür kodlarını oluşturduğu için bu geleneği korumalıyız. Geleneksel desenlerle oynamanın çok doğru olmayacağını düşünüyorum. Tasarım desenlerimde de geleneğin dışına çıkmıyorum. Gelecek nesiller bizi bu kodlardan tanıyacak” diyor.
KAYNAK : Yenişafak