Savaşın ortasında film çekti

Türkiye’ye sığınan Suriyeli yönetmen Rauf Ali, bir kısmını ülkesinde çektiği ve Türkiye’de tamamladığı “Seer” isimli filmiyle Suriye’de yaşanan özgürlük mücadelesi ve dramları tüm dünyaya anlatmayı amaçlıyor. Filmi çekerken uçakların üstlerinden geçtiğini söyleyen Rauf Ali, “Hiçbir şeyden korkmadık, sadece çektik” diye anlattı.

Savaşın ortasında film çekti

Suriye’nin Halep kentinden 2 yıl önce Türkiye’ye sığınan yönetmen Rauf Ali, Suriye’de çekimlerine başladığı ve Türkiye’de tamamladığı “Seer” isimli filmiyle, ülkesinde yaşanan dramları ve özgürlük mücadelesini tüm dünyaya anlatmak istiyor. Lübnan’da sinema eğitimi alan Suriyeli yönetmen Rauf Ali, ülkesinde sinema ve dizi setlerinde çalışmaya başladıktan bir süre sonra kendi filminin yönetmenliğine soyundu.

Seer isimli bir erkek çocuğunun Şam’da yaşadığı mahallenin duvarına “özgürlük” yazmasıyla başlayan film, rejim askerlerinin çocuğu öldürmesiyle Suriye’de başlayan mücadeleyi anlatıyor. Ali, şimdi festivallere gönderdiği filmiyle tüm dünyanın gözlerini Suriye’deki drama çevirmesini arzuluyor.

Mülteci kadınlar birer kahraman

Sabancı Vakfı’nın, Kısa Film Uzun Etki başlığıyla ilkini düzenlediği Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Teması Mülteci Kadınlar olan yarışmaya toplam 126 film başvurmuştu. Ön elemeyi geçen 15 film arasından ödüle hak kazananları Emin Alper, Tuba Büyüküstün, Ebru Ceylan, Stefan Arsenijevic ve Guy Seligmann’dan oluşan jüri belirledi. Mustafa Koray Polat, ‘Duvar’ filmiyle birinci, Ramazan Kılıç ‘Penaber’ filmiyle ikinci, Ali Rıza Erdemir ise ‘Sınır’ filmiyle üçüncü oldu. Yarışmanın gelecek yılki teması yine sadece ülkemizde değil dünya boyutunda toplumsal bir sorun olan ‘Çocuk İşçiler’ olarak belirlendi.ÖDÜLÜ ONUN İÇİN ALDIMSuriyeli Necla Hanım’ın dört çocuğuyla birlikte hayata tutunma hikayesine odaklanan Mustafa Koray Polat, “Mülteci kadınların her biri gizli kahraman. Gerçekten büyük bir hayat mücadelesi veriyorlar. Necla Hanım’ın eşi yok ve o dört çocuğunu geçindirmek zorunda. Necla Hanım, ön bahçesinde kurduğu tezgahta ürünler sartarak geçimini sağlıyor. Gerçek bir hikaye. Ben bu ödülü onun çocuklarını yaşatması adına kullanacağım. Bu ödülü onun için aldım” dedi.ANLATAMAYINCA FİLME ÇEKTİMAli Rıza Erdemir’in filminde ise bir ironi yatıyor. Kamerasını mülteci rolü yapan oyunculara yönelten genç yönetmen, filmin sonunda setin arkasındaki gerçek mültecileri sanki kamera hatasıymış gibi filmine dahil ediyor. Erdemir’in mesajı ise şöyle: “Mülteci gerçeğiyle yüzleştiğimizi sanıyoruz. Yola çıkışım mülteci sorununu anlatmak üzerineydi. Ancak ne kadar uğraşırsam uğraşayım mülteci sorununu anlatamayacağıma inandım. Çünkü ben sığındığım ülkede sokakta çaresizce beklemek zorunda kalmadım. O yüzden anlatamazdım ve anlatamayacağımı gösterdim.” Bizi öyküler yaşatacakRamazan Kılıç, Kürtçe’de mülteci anlamına gelen Penaber isimli filmiyle yarışmanın ikincisi oldu. İstanbul Şehir Üniversitesi’nde sinema okuyan genç yönetmen, filminde sinema veya hac dürbünü olarak bilinen ‘stereoskop’u kullanıyor. Kılıç, beş kadının hayatını beş farklı fotoğrafla anlatıyor. Suriyeli bir ailenin dramını savaş ve kan göstermeden anlatmak istediğini söyleyen Kılıç, “Öykü anlatarak birbirimizi anlayabiliriz. Öykü olmazsa yaşamın çökeceğine inanıyorum. Bu yüzden ileride güzel öyküler anlatacağım” şeklinde konuştu.

‘Dünyadaki herkese anlatmak istedim’

Yönetmen Rauf Ali, yaptığı açıklamada, Suriye’deki savaşın çocuklarının duvara yazı yazmasıyla ateşlendiğini belirerek bu olayın ardından Suriye’de başlayan savaşı filme almaya karar verdiğini ifade etti.

Suriye’de uçak sesleri ve bombardımanlar altında filmini çekmeye başladığını ancak bu süreçte hiç zorlanmadığını anlatan Ali, “Bu filmi Şam’da çekmeye başladığımda hiç zorlanmadım çünkü biz artık savaşa alışmıştık. Bir yerde çatışma yaşanırken başka bir yerde çatışma olmuyordu. Ben bu filmi çekerken uçaklar üstümüzden geçiyordu. Hiçbir şeyden korkmadık, sadece çektik. Dünyadaki herkese Suriye’de yaşanan savaşın nasıl başladığını anlatmak istedim” diye konuştu.

Tek amacının Suriye’de acı çeken insanları anlatmak olduğunu dile getiren Ali, “Suriye’de hiçbir şey eskisi gibi olamayacak. Kimse savaştan önceki eski hayatına dönemeyecek. Keşke çektiğim bu film benim uydurduğum bir hikaye olsaydı.” dedi.

Unutulan giysiler Haleplileri ısıtacak

Tekirdağ’da bir kuru temizlemeci, sahiplerince uzun süre alınmayan kıyafetleri, tarihin en büyük insanlık dramlarından birisinin yaşandığı Halep’te evleri yakılıp yıkılan, yardıma muhtaç iç savaş mağdurlarına gönderdi. Tekirdağ’da kuru temizlemecilik işiyle uğraşan Nurten Çekiç, sahiplerince unutulan ve kullanım hakkı kendinde olan kıyafetleri, Tekirdağ Gençlik Merkezi ve Tekirdağ İnsani Yardım Vakfı tarafından Halepliler için başlatılan yardım kampanyasına bağışladı.Kentte 25 yıldır kuru temizlemecilik yaptığını belirten Çekiç, temizlenmek üzere iş yerine getirilen yeni ve kaliteli birçok elbisenin unutulduğunu söyledi. Unutulan eşyaları her yıl kimsesizlere ve yurtlara verdiğini anlatan Nurten Çekiç, bu yıl Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle bütün eşyaları Halep’deki yardıma muhtaç insanlara gönderdiğini aktardı. ‘Kızımın çeyizini Halep için satıyorum alan var mı?’ ‘Bir nebze olsun onların içini ısıtmak istiyoruz’Çekiç, 3 ay içerisinde alınmayan eşyaları depoya kaldırdıklarını, alan olmayınca da ihtiyaç sahiplerine verildiğini aktararak, şunları kaydetti:”Biz küçük esnafız ama yaptığımız ufak yardımlar ile oradaki kardeşlerimize umut olabiliriz. Pantolon, kaban, gömlek, mont, ceket gibi eşyalar daha çok unutuluyor. Burada unutulan eşyalar da eski değil, hepsi genelde yeni ve kaliteli eşyalar oluyor. İnsanlar ya eşyasının fazla olmasından ya tayini çıkıyor ya da kuru temizlemeye verdiğini unuttuğu için burada eşya birikiyor. Burada unutulan bütün eşyaları toplayıp Halepli kardeşlerimize gönderip bir nebze de onların içini ısıtmak istiyoruz. Kendi çocuklarımın da özel eşyalarından toplayıp, oradaki masum çocuklara gönderiyorum.” Halep’e duygulandıran yardımHaleplilere 200 ton süt

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ