Savant Sendromu nedir (Otizm) Mucize Doktor’da adı geçen Savant belirtileri

Fox TV’de yayın maratonuna atılan Mucize Doktor isimli dizi projesinde Ali karakterinin sahip olduğu hastalığın izleyiciye aktarılmasıyla sorgulanmaya başlanan Savant Sendromu nedir? Zihinsel anlamda yetersizliği bulunan bazı kimselerin bazı kabiliyetlerinin standartların çok üzerinde olduğu Savant Sendromu belirtileri nelerdir? Mucize Doktor adlı projeyle adından söz ettirmeye başlayan Savant Sendromu nasıl anlaşılır?

Savant Sendromu nedir (Otizm) Mucize Doktor’da adı geçen Savant belirtileri

Savant Sendorumu, Fox TV ekranlarında yayın hayatına başlangıç yapan Mucize Doktor isimli dizi projesinde Ali karakterini üstlenen kişinin yakalandığı bir hastalık olarak seyirciye sunulmasının üzerine geniş bir kesim tarafından sorgulama konusu haline getirildi. Fransızca bir terim olarak karşımıza çıkan ve ilk defa 1887 tarihinde Langdon Down isimli bir doktor tarafından ortaya atılan, hastalığı bulunanların bir ya da birden fazla alanda aşırı ölçüde bilgiye sahip olması şeklinde bilinen Savant Sendromu belirtileri nelerdir? Mucize Doktor adlı yapımda baş rolü canlandıran Taner Ölmez’in rol gereği yaşadığı hastalık olan ve doğuştan meydana gelebileceği gibi sonradan da oluşum gösterebilen Savant Sendromu nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, bu kişilerin diğer insanlardan farklı olarak müzik, sanat ve matematik gibi alanlarda üstün becerileri bulunan ve ağırlıklı olarak çocukluk döneminde karşılaşılan Savant Sendromunun Otizm ile olan ilişkisi…

 

 

Mucize Doktor çarpıcı konusu nedir: Mucize Doktor sağlam oyuncu kadrosu!

Reynmen muhabire saldırdı: Yusuf Aktaş çirkin saldırı sonrası karakolluk oldu

 

 

SAVANT SENDROMU NEDİR?

Savant Sendromu zihinsel yetersizliği olan bireyin bazı kabiliyetlerinin ortalamadan çok daha yüksek olduğu bir durumdur. Savantların başarı gösterdiği yetenekler genellikle hafızaya bağlıdır. Bunlar çok hızlı hesaplama, sanatsal yetenekler, harita yapma veya müzikal yetenekleri kapsayabilir.

SAVANT SENDROMU NEDEN OLUR? SAVANT SENDROMUNUN NEDENLERİ…

Genel vakalara bakıldığında yarısının otizm bozukluklarından, kalan yarısının da bazı gelişimsel bozukluklardan, zekâ geriliklerinden veya sinir sistemi ile ilgili bazı hastalık ve yaralanmalardan kaynaklandığı sonucuna varılır. Erkeklerde kadınlara göre görülme olasılığı 6 kat daha fazladır.

SAVANT SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?

Savant becerileri genellikle ilginç bir aralıktaki dar bir alandaki özel yeteneklerde ortaya çıkar. Savant becerileri belli başlı alanlarda sınırlıdır. Savant sendromlu bireyler müzikal, sanatsal veya diğer özel yeteneklerle ilgili genellikle tek uzmanlık alanı içinde daha belirgin ve yüksek derecede kabiliyete sahiptirler. Bu yetenekler bilişsel engel ile tezat oluşturduğu için çok dikkat çeker.

SAVANT SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok savant, hemen hemen hepsi, uzun hesaplamaların nasıl yapıldığını içgüdüsel olarak bilir. Savantlar, mekansal,sanata ait (resim,müzik,vb) ya da matematiksel olağan dışı yetenek ve belleğin genellikle sözel yetersizliklerle bir arada bulunduğu, zihinsel yeteneklerini sergileyemediklerinden dolayı 40 ve 70 arasında zeka bölümüne (IQ) sahip olarak belirtilen, otistik olabilen veya otistik olmadıkları halde otistik belirtiler gösterebilen, genellikle bir veya birden çok beceriyi normalüstü düzeyde gerçekleştirebilen bireylerdir.

SAVANTLAR ÖZELLİKLERİNE GÖRE KAÇA AYRILMAKTADIR?

Savantlar da özelliklerine göre üç gruba ayrılarak incelenmektedir. Bunlar;

*Becerileri olan savantlar

*Yetenekli savantlar

*Olağanüstü savantlar olarak kendi aralarında üç farklı sınıfa ayrılabilirler.

SAVANT SENDROMUNUN OTİZM HASTALIĞI İLE OLAN İLİŞKİSİ…

Bilimsel aaştırmalar, savant sendromundan muzdarip kişilerin yarıya yakınının aynı zamanda otizm hastası olduğunu gösteriyor. Otistik kişilerin ise yaklaşık %10’unda bir şekilde savant belirtileri gözlemleniyor. Yani savant ve otistik aynı kişiler değil; ancak bir kesişim kümesine sahip oldukları söylenebilir. Elbette bu, şimdiye dek yapılan araştırmalardan çıkan genel bir sonuç olmakla birlikte, bazı savantların daha “normal” ve sosyal yetenekleri gelişkin olarak yaşamlarını sürdürebildiklerine dair de örnekler mevcuttur.

SAVANT SENDROMLU KİŞİLERİNDE HANGİ ALANLARDA YETENEKLERİ BULUNMAKTADIR?

-Savant sendromu olan kişilerin hangi alanlarda yeteneklerinin ortaya çıktığını belirtecek olursak beş alanın mevcut olduğunu belirtebilir.

*Mekanik ve mekânsal beceriler

*Sanat becerileri,

*Takvim hesaplama becerileri

*Müzik becerileri

*Matematik becerileri

SAVANT SENDROMU DEYİNCE İLK AKLA GELEN İSİM KİMDİR?

Tom Cruise ve Dustin Hoffman’ın oynadığı ‘Yağmur Adam – Rain Man ’ filmine esin kaynağı olan Kim Peek, otizmli bir savantdı. Kim Peek o kadar yetenekliydi ki, aynı anda iki sayfayı (her gözü bir sayfa) okuyabiliyor ve anında hafızasına alabiliyordu. Ancak bu adam gündelik işlerini yerine getirebilmek için babasına bağlı yaşıyordu. 2009’da 54 yaşında ölen Kim Peek’in hafızasında 9 binden fazla kitap bulunuyordu. İnsan beyninin sırlarını anlamaya çalışana NASA ölümünün ardından beynini incelemeye aldı.

SAVANT SENDROMUNA YAKALANAN ÜNLÜ İSİMLER KİMLERDİR?

Savant sendromlu yabancı ünlüleri ünlü piyanist ve sanatçı George Widener, ressam Stephan Wiltshire, Tommy Mchugh, Leslie Lemke ve Türk savant sendromlu Buğra Çankır olarak söyleyebiliriz. Dünya üzerinde daha birçok Savant Sendromlu isimde bulunmaktadır.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ