Sağlıkta şiddete ‘x-ray’li önlem

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yıpranma payında son aşamaya gelindiğini, şiddetin önlenmesi için de hastanelerde x-ray cihazı uygulamasının pilot bölgelerde başlayacağını söyledi. Bakan Akdağ, sağlık memuru alımında bu sene Maliye Bakanlığının 12 bin alıma onay verdiğini ancak bunun 20 bine çıkarılması için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Sağlıkta şiddete ‘x-ray’li önlem

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ziyaret ederek, sağlık çalışanlarının sorunlarını iletti. Memiş, Bakan Akdağ’a gerçekleştirdiği ziyarette, şiddetin önlenmesi, yıpranma payının hayata geçmesi, performans sisteminin yeniden düzenlenmesi gibi konulardaki taleplerini iletirken Bakan Akdağ da açıklamasında, yıpranma payında son aşamaya gelindiğini, şiddetin önlenmesi için de hastanelerde x-ray cihazı uygulamasının pilot bölgelerde başlayacağını söyledi.

Memiş, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik ciddi ve kalıcı adımların atılmasını isteyerek, Bursa’da yaşanan bıçak çekme olayının, ‘şiddette bıçak boğaza dayandı’ dedirttiğini ifade etti. Memiş, şiddet uygulayanların sağlık masraflarının belirli bir süre SGK tarafından değil cebinden karşılaması gerektiğini dile getirerek, “Hastane ve acil servis girişlerine x-ray cihazı konulması, şiddet uygulayanların ağır ceza suçundan yargılanması ilk etapta acilen hayata geçirilmelidir. Sağlık çalışanları şifa dağıtırken canından olmasın diyoruz” şeklinde konuştu.

Şiddetin yoğun olduğu yerlerde uygulanacak

Bakan Akdağ ise yaptığı konuşmada, şiddetin önlenmesi konusunda tedbirlerin artırılacağını, Sağlık-Sen tarafından önerilen hastane girişlerine x-ray cihazı konulmasının da şiddetin yoğun olarak gözlemlendiği yerlerde pilot şekilde uygulanmaya başlanabileceğini söyledi.

Sağlıkta şiddete verilen ceza dizilerde gösterilmeli

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı (ATUDER) Prof. Dr. Başar Cander, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yılda ortalama acil servislere 120 milyona yakın başvuru olduğunu, bazı acil servislerin günde 2 bin hasta baktığını ifade etti. Acil servis çalışanlarını “sağlık ordusunun en önde çarpışan askerleri” olarak tanımlayan Prof. Dr. Cander, sağlık çalışanlarının diğer meslek mensuplarına göre 16 kat daha fazla şiddete maruz kaldığını bildirdi. Prof. Dr. Cander, sağlık çalışanları arasında da en fazla şiddete acil servis personelinin uğradığını belirterek, acil servislerin, normal hayatta şiddet uygulamayacak insanların bunu yapabildiği yer olduğunu kaydetti.’Panik yönetiminde ülke olarak iyi değiliz’Acil servislerde heyecan, kaygı, şiddet ve risk ortamı bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cander, “Böyle olunca insanlar normal davranamıyor. Panik yönetiminde ülke olarak iyi değiliz. Panik anında iyi davranamıyoruz. Bu durumun iyileştirilmesi gerekiyor. Panik yönetiminin ilkokuldan itibaren eğitimi verilmesi gerekiyor.” diye konuştu. Prof. Dr. Cander, şiddette önleyici tedbirlerin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:”Kalabalık bir ortamda sevdiğimiz birinin hayatını kaybedebileceğini düşünüyorsanız normal davranamıyorsunuz. Hasta yakınları, baş ağrısından kusan bir hastanın bile ölebilme ihtimali olduğunu düşünüyor. Doktor için böyle bir şey geçerli değil. Doktor, hangi hastanın hayati tehlikesi olduğunu biliyor, ona göre öncelik tanıyor. Bunu bilemedikleri için tepki gösterip şiddet uygulanabiliyor.”Sağlıkta şiddete tutuklama ve nezaret cezası Doktora tehditler savuran figür ‘kahraman’ oluyorSağlıkta şiddete karşı önleyici ve caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Cander, doktoru tehdit edip yumruklayan kişilerin polis merkezlerinde serbest bırakılmaması gerektiğini söyledi.Bununla ilgili TBMM’ye rapor sunduklarını anlatan Prof. Dr. Cander, sorunun düzeltileceği inancını dile getirdi. Televizyonlarda, şiddet uygulayanları dışlayıcı yayınlar yapılması gerektiğini savunan Cander, şu değerlendirmelerde bulundu:”Yapıcı, öğretici olması gereken dizilerde bile doktorlara şiddet uygulanıyor. Dizilerde doktora saygısızlık yapan, elini kaldıran kişinin çok büyük ceza aldığını göstermemiz gerekiyor. Diziler bu konuda toplumu eğitici yayınlar yapacağı yerde doktora tehditler savuran bir kahraman figür ortaya çıkarılıyor. Bundan çok şikayetçiyiz. Bu durumla ilgili medya ile iletişim kurmaya çalıştık”

Yıpranma payı

Bakan Akdağ, yıpranma payı talebinde son aşamaya gelindiğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yıpranma payının bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde hayata geçmesi için yetkili kurullarda dile getirildiğini de belirterek, ekonomi yönetimi ile de görüşerek konunun sonuçlandırılacağını ifade etti.

Sağlık memurları için görüşmeler sürüyor

Yalnızca hekimler için değil tüm sağlık çalışanları için mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılmasına da olumlu yaklaştıklarını kaydeden Bakan Akdağ, konuyu değerlendireceklerini söyledi. Bakan Akdağ, sağlık alanında bu yıl Maliye Bakanlığı tarafından verilen onay doğrultusunda 12 bin alım yapılacağını ancak bunun 20 bine çıkarılması için görüşmelerin devam ettiğini de vurguladı.

Sağlıkta şiddet üniversite öğrencilerine anlatılacak

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), yarın ilk kez Samsun’da düzenlenecek “Sağlık Söyleşileri” kapsamında, “Sağlıkta Şiddet, Hekime Saygı” konusu ele alınacak. YÖK’ten yapılan açıklamada, YÖK tarafından ilk kez üniversitelerde öğrenci ve akademisyenlere yönelik “YÖK Sağlık Söyleşileri” başlığı altında güncel sağlık konularının ele alınacağı etkinlik düzenlendiği hatırlatıldı.Her ay farklı bir bölgedeki üniversitede gerçekleştirilecek söyleşilerin ilkinin yarın Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde düzenleneceği ifade edilen açıklamada, “Prof. Dr. Rüstem Aşkın tarafından gerçekleştirilecek söyleşide ‘Sağlıkta Şiddet, Hekime Saygı’ konusu ele alınacak. Söyleşi, üniversitenin tüm akademisyen ve öğrencilerine açık olarak gerçekleştirilecek.” bilgisi paylaşıldı.Söyleşiye, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile YÖK üyelerinin de katılacağı bildirilen açıklamada, etkinlik sonrasında tüm akademisyen ve öğrencilerin YÖK Başkanı Saraç’a duygu ve düşüncelerini ifade ederek soru sorabilecekleri kaydedildi.Sağlıkta şiddete tutuklama ve nezaret cezası 2016 sağlıkta sıçrama yılı oldu

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ