Sağlıklı besinler vücudunuza zarar veriyor olabilir

Diyetisyen Laleş Güzel, sağlıklı olduğu düşünülen besinlerin vücutta olumsuz etkilere neden olabileceğini söyledi. Dünyada 8 kişiden birinde gıda intoleransı görüldüğünü anlatan Diyetisyen Laleş Güzel, uzman yardımı alınmasını tavsiye etti.

Sağlıklı besinler vücudunuza zarar veriyor olabilir

Diyetisyen Laleş Güzel, gıda intoleransı ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Her yiyeceğin besin değerinin birbirinden farklı olduğunu ve hiçbir besinin bir diğerinin yerini tam olarak tutamayacağını anlatan Güzel, “Uzmanlar genellikle besinleri yasaklamak yerine, porsiyon kontrolünü sağlayarak tüketilmesini önermektedir. Ancak sağlıklı olduğunu düşünerek tüketilen birçok besin, vücutta olumsuz etkiler yaratabilmekte, kilo alımını tetiklemektedir. Bu durumda, gıda intolerans testi ile hangi besinin vücuda olumsuz etki yaptığını öğrenebilir, ona göre önlem alarak daha kolay kilo verilebilir” dedi.

Vitamin deposu besinler bile sağlığınızı bozabilir

Vitamin deposu sebze ve meyveleri tüketirken dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Güzel, “Örneğin çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz yumurta, brokoli, enginar, domates gibi birçok besin eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyor ise, vücudumuz bu gıdaların içindeki proteinlere karşı tepki vermeye başlar. Bu olumsuz etki “Gıda İntoleransı” olarak adlandırılır ve vücutta kilo almaya yol açar. Bu durum birçok kronik rahatsızlığa neden olarak yaşam kalitesini düşürür” diye konuştu.

Kış hastalıklarından koruyan 3 besin

Soğuk havalara bağlı enfeksiyonlar, sağlığımızı tehdit etmekle birlikte hem günlük hayatta hem iş hayatında işleyişimizi bozuyor. Hastalığın ciddiyetine göre, normal sağlığımıza kavuşmak uzun zaman alabiliyor. Oysa enfeksiyonlardan korunmak için daha özenli davranmak yeterli. Ntv’nin haberine göre; bunun yolunun beslenmeden geçtiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül’ün de altını çizdiği gibi, mutfağınızda bu 3 besini bulundurursanız, vücudunuzu olası hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebilirsiniz. Akgül, özellikle kışın artan gribal enfeksiyonlara karşı savaş açan 3 önemli besini anlattı. İşte o besinler:

‘Her 8 kişiden birinde gıda intoleransı görülüyor’

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada gıda intoleransı tanısı konmuş ortalama 1 milyar kişinin bulunduğunu vurgulayan Güzel, şunları kaydetti:

“Yani ortalama dünyada her 8 kişiden birinde bu durum söz konusudur. İş ve sosyal yaşamı, ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkileyen gıda intoleransı, kilo almak ve kilo verememek, migren, cilt problemleri, nedeni bilinmeyen ödem, kabızlık, gaz, mide krampları, şişkinlik ya da ishal, kronik yorgunluk, romatizmal hastalıklar, baş ağrısı, solunum yolu hastalıkları, farenjit, nezle, grip ve ağız yaraları, Crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu, kronik burun akıntısı, OSB, depresyon ve uyku bozukluğu gibi problemlere neden olabilir. Diyetisyen kontrolündeki diyet sürecinde kişi eğer kilo veremiyor aksine kilo alıyorsa, kronik yorgunluk, ödem, gaz, mide krampları, şişkinlik, kabızlık ya da ishal varsa bu durumda vücudun yabancı gıdalara karşı toleransı olup olmadığını anlamak için gıda intolerans testinin yapılması doğru seçenek olacaktır. Bunun için bu konuda uzman bir beslenme ve diyet uzmanına başvurulmalıdır. Çıkan sonuçlar değerlendirilerek hangi besinlerden uzak durulması, hangilerine beslenme düzeninde yer verilmesi gerektiği belirlenmelidir.”

Ekmeğin suçu yok

Ülkemiz tahıl ürünleri tüketimi içinde ekmek birinci sırada olduğunu bildiren Dr. Atilla Bektaş, birinci sırada olan ekmeği bulgur, pirinç ve makarnanın izlediğini belirterek ekmeğe ilave olarak pide, lavaş, bazlama, yufka, simit, kek ve pasta gibi unlu mamulleri de ilave edersek günlük kişi başına tüketim 250-300 gramı bulduğunu bildirdi.”Günlük ortalama 185 gram olan ekmek tüketimimizin sadece 20-25 gramı tam tahıllı ekmek olup, maalesef geri kalanı rafine edilmiş beyaz ekmektir” diyen Dr. Bektaş, “Beyaz, tam tahıl, tam buğday ve kepekli ekmek nedir? Buğday tanesinin dış kabuğuna kepek denir. Bu bölüm çıkarılarak elde edilen ekmeğe ‘beyaz ekmek’ diyebiliriz. ‘Tam buğday ekmeği’ denildiğinde ise kepeğin çıkarılmadığı ekmek anlaşılır. ‘Kepekli ekmek’ ise beyaz una dışarıdan kepek katılması ile elde edilir. ‘Tam tahıl ekmeği’ dediğimizde ise buğday, çavdar ya da yulaf gibi birden fazla tahılı içeren ekmek anlaşılır. Beyaz undan yapılan ekmek sağlıksızdır. Kepekli, tam buğday ya da tam tahıl ekmek tüketimi yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı önler, kan şekerini ve kan yağlarını düşürür. Hatta tam tahıl ekmeği ile alınan lif miktarı bazı meyve sebzeden alınan lif miktarından fazladır” şeklinde bildirdi.Beslenme bozukluğu saça zarar veriyor Tahıllı ekmek ve komposto size yeter Ekmek kansere kalkanLifler kilo kontrolü sağlar, kalp-damar hastalıklarına yakalanma ve diyabet oluşum riskini azaltığını bildiren Dr. Atilla Bektaş aynı zamanda bağırsak, meme kanseri ve diğer kronik hastalıklara yakalanma riskini de düşürdüğünü ifade etti. Günde 6-11 dilim tam buğday/ tahıl ekmeği tüketilmesi önerildiğini bildiren Bektaş, “Bu günlerde kepeğin vücutta demir, kalsiyum, çinko, bakır, magnezyum gibi minerallerin emilimini azalttığı öne sürülmektedir. Günlük 22 grama kadar saf kepek alımı demir ya da kalsiyum emilimini etkilemez. Üstelik kepek bu minerallerin bir kısmını fazladan B ve E gibi vitaminleri de kapsar. Ayrıca ekmek yapımında kullanılan maya ile bu minerallerin emilimi de artmaktadır. Son çıkan Türkiye Beslenme Rehberi’ne (TÜBER) göre her öğün tam tahıl ekmek tüketilmesi önerilir. Tahıl ürünü olarak bulgur, pirinç ve makarna yeniyorsa günlük 5-6 ince dilim, sadece ekmek yeniyorsa günlük 6-11 ince dilim ekmek tüketilmesi tahıl ihtiyacını karşılamaktadır. Bu miktar ağır işte çalışan enerji ihtiyacı fazla olanlarda daha da arttırılabilir” dedi.”Burada yapmamız gereken şey ekmeği kepeğinden ayırmamaktır” diyen Dr. Atilla Bektaş, “Bu ucuz, besleyici ve kolaylıkla alabileceğimiz, eski can dostumuz ekmeği sofralarımızdan eksik etmeyelim” hatırlatmasında bulundu.

Kış önerisi: 6 öğün

Diyetisyen Merve Sarptaş Büyükince, kış mevsiminde günlerin kısa, gecelerin de uzun olması nedeniyle kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesinin, hareketsizliği beraberinde getirdiğini bildirdi. Soğuk günlerde besinlerle vücuda gerekenden fazla enerji alınmasının ve vücudun aldığı kalorileri yakmamasının; kilo alımı, mide problemleri ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabildiğini kaydeden Büyükince, kış aylarında sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Büyükince, ”İnsan vücudunun sıcak kalabilmesi için ürettiği yağ hücreleri, kilo alımını artırmaktadır. Kışın metabolizma hızının azalması ve harcanandan daha fazla enerji tüketimi kilo alımına yol açmaktadır. Üşüyen insanın enerjiye ve besine olan ihtiyacı artar. Özellikle kış aylarında karbonhidrattan ve yağdan zengin gıdalar yani yüksek enerjili gıdalar tüketilir. İnsan vücudu, soğuk havanın etkisiyle alınan besinleri stoklayıp yağ hücresine çevirir. Kilo alımına neden olan bu durumdan kurtulmak için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir” ifadelerini kullandı.Diyetin mevsimi olmaz 2 kuralla zayıflayın Kış aylarında su tüketmeyi unutmayın Diyetisyen Büyükince, günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün olarak beslenilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: ”Kış aylarında peynir, yumurta, zeytin, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan sağlıklı bir kahvaltı, ızgara et-tavuk-balık, salata, 1 dilim esmer ekmekten oluşan bir öğle yemeği sağlıklıdır. Akşamları zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, salata gibi hafif besinler tüketilmelidir. Ara öğünlerde taze veya kuru meyve, süt-ayran-yoğurt, badem-ceviz tüketilerek gerekli enerji sağlıklı besinlerle ve uygun zamanda alınmalıdır. Bu beslenme tarzı sayesinde gecelerin uzun olduğu kış günlerinde akşam yemeğinden sonra tüketilen sağlıksız atıştırmalıklar da alınmamış olur. Yaz aylarında aşırı terleme nedeniyle insan vücudunun suya olan ihtiyacı artmaktadır. Ancak kış aylarında soğuk nedeniyle su tüketimi azalmaktadır. Vücudun su ihtiyacı ne kadar azalsa da kilo kontrolünü sağlamak amacıyla günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.”Sporu eve getirin Uygun diyet programlarının, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de vurgulayan Büyükince, ”Kışın açık alanlardan uzaklaşma nedeniyle fiziksel aktiviteler ciddi anlamda azalmaktadır. Bu durum egzersiz ile kalori harcamanın önüne geçmemeli, spor salonları veya ev gibi sıcak ortamlarda aktif olmaya devam edilmelidir. Kışın yapılan diyetin vücut direncini düşüreceği korkusu kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Uygun diyet programıyla vücut direncini sağlayarak formda kalmak mümkündür. Doğru bir beslenme programı uygulamak, bağışık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklar açısından da önleyici yol oynamaktadır” dedi. Tek bir yiyeceği bırakarak 31 kilo verdi

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ