Sabah akşam farklı fırça
Diş Hekimi Dr. Zafer Kazak, diş fırçalarının kullanım sonrası kuruyabilmesi amacıyla yeterli zamanın geçmesi için gün içinde her fırçalamada ayrı fırçanın kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu belirtti. Diş fırçasının kapalı kutuda saklanmamasını öneren Dr. Kazak, nemli fırçanın bakteri ve mantara neden olabileceğini ifade etti.

Diş Hekimi Zafer Kazak, nemli kalan diş fırçalarında bakteri ve mantarın üreyebileceğini söyledi. Kullanım sonrası fırçanın temizlenmesi gerektiğini anlatan Kazak, “Dik pozisyonda kurumaya bırakın” diye konuştu. Fırçalar arasında virüs ve bakteri geçişi olmaması için farklı kişilere ait diş fırçalarının birbirleri ile temas etmemesi gerektiğini kaydeden Kazak, gribal enfeksiyonlardan sonra diş fırçasının yenilenmesi gerektiğini ifade etti.
Kapalı kapta saklamayın
Dr. Kazak, “Fırçanızı fırçalamalar arasında kapalı kapta saklamayın. Kapalı ortamda nemli diş fırçasının kılları üzerinde bakteriler oluşacaktır. Diş fırçası kıllarının yıpranması kontrol edilerek en fazla 3 ayda bir değiştirilmelidir. Fırçanıza karşıdan ve yandan baktığınızda fırça kıllarında açılma görüyorsanız fırçanızı değiştirme vaktiniz gelmiştir. Bazı fırçalar, üzerine entegre edilmiş olan indikatörlü fırça kılları ile kullanım süresi dolan diş fırçalarında renk değiştirerek kullanıcıyı uyarmaktadır. Ağız bakımında en önemli olan mekanik temizliktir. Yani dişlerin diş fırçası ile etkin bir şekilde temizlenmesidir. Ancak diş macunlarının içeriklerindeki florür ile mine dokusundaki hasarları onarma ve abraziv partiküller ile bakteri plağını uzaklaştırma açısından ağız bakımına katkıları vardır. Bu amaçla yeterli özeliklere sahip herhangi bir marka diş fırçası ve diş macunu kullanılabilir. Sonuçta sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu günde 2 kez düzenli olarak diş fırçalamaktan geçer” diye konuştu.
Dişeti çekilmesinin, yanlış diş macunu ve fırçası kullanımı, asitli gıdaların sık kullanımı gibi nedenlerle oluştuğunu belirten Dr. Kazak, “Diş hassasiyetlerinde hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir. Diş eti hastalığına sahip bireyler diş etine yönelik diş macunlarını kullanabilirler” şeklinde konuştu.
Diş ipinin yararı yok
Bilim insanlarının on yıllardır yapılan diş ipi kullanma tavsiyesinin güçsüz kanıtlara dayandığını kabul ettiği söyleniyor. Diş ipi kullanımının yararına ilişkin bilimsel kanıt bulunamadığından ABD’de artık resmen tavsiye edilmediği bildiriliyor. ABD Sağlık Bakanlığı’nın resmi sağlık tavsiyelerinden kaldırılma karara ise, geçmişte bu konuda yapılan araştırmaların ele alındığı iki incelemeden sonra varıldığı söyleniyor.İncelemeler sonucu diş ipi kullanımının yararı konusunda “yoğun olarak tavsiye edilmesine karşın, diş ipi kullanımı konusundaki araştırmaların büyük çoğunluğu diş ipinin plakların temizlenmesinde ve diş eti iltihaplanmasında genel anlamda etkili olduğunu destekleyen kanıt gösteremiyor” deniyor.Ağız hijyenine diş duşu AP’nin sorusuyla başladı BBC’nin haberine göre; Amerikan Sağlık Bakanlığı’nın 1979’tan bu yana yaptığı diş ipi kullanma tavsiyesini sessiz sedasız kaldırmasına yol açan sürecinse, Associated Press Haber Ajansı’nın bu tavsiyenin dayandığı bilimsel kanıtları sormasıyla başlatıldığı belirtiliyor. ABD hükümetinin ajansa gönderdiği mektupta diş ipi kullanımının uzun vadeli araştırılmadığını kabul ettiği ve etkili olduğu sonucuna varan araştırmaların, diş eti hastalıkları ve çürükler konusundaki uzun vadeli etkilerine değil, sadece bir iki hafta boyunca ağız hijyenine odaklandığını söylediği bildiriliyor.Ancak uzmanların kanıtların zayıf olduğunu söylemekle birlikte, özellikle sigara içenler ve şeker hastaları gibi risk gruplarına diş ipi kullanımını sürdürmeleri tavsiyesini yaptıkları da vurgulanıyor.Fırçalamak yetmez ip kullanın
Ağız hijyenine diş duşu
Ağız ve diş hijyenini koruyabilmek için son yıllarda tercih edilen yöntemlerden biriside diş duşu. Diş duşu diş fırçasının ve diş ipinin ulaşamadığı noktalara ulaşıp dişlerin arasına sıkışan besin artıkları ve plakları ağız ortamından uzaklaştırıyor. Hızla etki eden mekanizmasıyla dikkat çeken diş duşu, diş ipi ve gargaradan farklı olarak basınç ile dişeti cebinin çok daha derin bölgelerine ulaşıp daha etkin bir temizlik sağlıyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu hava ve su içeren hareketli mekanizması ile diş duşunun diş etlerine masaj yaptığını belirtiyor. Diş araları temizliğinde etkili bir çözümFırçanın ulaşamadığı noktaların temizliğinde kürdanın aksine, diş etlerine zarar vermeden üst düzey hijyene imkan veren ağız duşu, diş araları temizliğine farklı bir boyut kazandırıyor. Diş duşları, su ve hava birleşiminin tazyikli bir şekilde dişlere uygulanmasıyla üstün temizleme etkisini göstermektedir. Diş duşu cihazları, evde veya diş hekimi gözetiminde kullanılabilmektedir. Diş duşlarının çıkarılabilen başlıkları kullanan kişiye özel hijyen sağlamaktadır. Diş duşu, suyun tazyikli etkisi sayesinde diş aralarında kalan yemek artıklarının hızla çıkarılmasına yardımcı olmaktadır. Kürdan gibi diş arası temizliğinde kullanılan aparatların aksine, diş etlerine zarar verme riski taşımayan diş duşu sayesinde ağız ve diş sağlığını eksiksiz bir biçimde korumak mümkün olmaktadır. Diş ve diş etlerine uyguladığı tazyikli su ve hava akışı sayesinde eksiksiz bir ağız temizliğini mümkün kılan bu uygulama, hidromasaj etkisiyle de ağız içinde fark edilir bir rahatlama sağlamaktadır.Ağız içi temizliğinde yan etkisiz bir uygulamaDiş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş duşunun ağız içi temizliğinde avantajlarıyla öne çıkan bir uygulama olduğunu belirtiyor. Diş duşu, bir diğer adıyla ağız duşu; yan etkisiz bir uygulama olması, her yaşta uygulanabilmesi, uygulamanın yaklaşık diş fırçalama süresi kadar kısa zaman alması, implant veya köprü ilişme tedavisi gören kişilerin etkili diş bakımına olan ihtiyaçlarını eksiksiz karşılaması gibi nedenlerle avantajlı bir uygulamadır.
KAYNAK : Yenişafak