S-400 cevabı

15 Temmuz ve referandum sürecinde Türkiye’ye karşı faşist yüzünü gösteren Batı’ya, ikili ilişkilerini geliştiren Ankara ile Moskova hattından ‘S-400’lü yanıt geldi. Kremlin hava savunma sistemi anlaşmasının gerçekleştiğini belirtirken, Savunma Bakanı Fikri Işık, “Görüşmeler ilerledi” dedi.

S-400 cevabı

FETÖ’nün 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından uçak krizi öncesi döneme dönmek için ortak çalışmalar yürüten Ankara ile Moskova, ilişkileri yeni bir boyuta taşımaya çalışıyor. Batı’nın referandum sürecinde Türkiye’ye karşı faşizan tutumlar sergilemeye başladığı bir dönemde, Rusya’dan uzun menzilli S-400 hava savunma sistemleri satın alma konusunda ilerleme kaydedildiği öğrenildi.

IŞIK TEMKİNLİ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Mart’taki Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile anlaşmaya vardığını açıkladı.

Kremlin sözcüsü Peskov’u Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu doğrulasa da, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık temkinli konuştu. Işık, S-400 uzun menzilli hava savunma sistemlerine yönelik görüşmelere ilişkin, “Görüşmelerde bir ilerleme var ancak hani, ‘bugün imza’ noktasında değiliz ama görüşmeler sürüyor” dedi. 

NATO’DA YOK

Rus İzvestiya gazetesi ise konu hakkındaki bir haberinde, tarafların şu anda fiyat ve kredi seçeneklerini değerlendirdiğini öne sürdü. 

Rusya ile S-400 hava savunma sistemi anlaşması sağlayan iki ülke mevcut; Çin ve Hindistan. 2014’te sistemi satın alan Çin’in 2018 yılında ilk füze bataryalarını topraklarına getirmesi planlanıyor. Eğer Türkiye Moskova yönetimiyle anlaşmaya varırsa S-400’lere sahip ilk NATO ülkesi olacak.

NATO ülkesinde olmayan sistem 

– S-400 sistemi ABD’nin ürettiği THAAD’lardan daha gelişkin kabul ediliyor.

– Mevcut ve gelecekteki daha gelişmiş hava saldırılarını imha etmek için tasarlandı.

– Türkiye bu sistemle azami 600 kilometre menzildeki balistik dahil hava saldırılarına karşı korunacak.

– Uzun menzilinin dışında, radarları hayalet uçak olarak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahip.

– Füze sistemi Suriye’deki savaşta da kullanıldığı için Türk jetleri tarafından biliniyor.

– Rus menşeli savunma sistemi kullanan ilk NATO ülkesi Yunanistan. Girit Adası’nda S-300 savunma sistemleri bulunuyor.

Ankara’nın savunmasında kullanılabilecek mi?

Havayı koklayan füzeler olarak bilinen S-400’lerin Türk radar sistemine nasıl entegre edileceği henüz bilinmiyor. Dolayısıyla anlaşma daha çok ‘siyasi’, Batıya mesaj olarak yorumlanıyor. Daha önce Savunma Bakanlığı, Çin ile varılan füze anlaşmasından 500 milyon dolarlık uyum maliyeti nedeniyle vazgeçmişti. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ