Rusya ile dev ortaklık! Tarih belli oldu

Başbakan Binali Yıldırım ve Rusya Başbakanı Medvedev Rusya’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya ile dev ortaklık! Tarih belli oldu

Başbakan Yıldırım burada yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ilişkileri masaya yatırdıklarını belirterek ilişkilerin bir yıl öncesinden çok daha iyi bir duruma gelmesini istediklerini vurguladı, Başbakan şunları söyledi;

DIŞARIDA HAVA SOĞUK AMA…

” Öncelikle sıcak karşılaşma için teşekkür ediyorum. Dışarıda hava ne kadar soğuksa içerideki görüşmeler o kadar sıcak devem ediyor.Ülkelerimiz zor günleri geride bıraktı, artık geleceğe bakmamız gerekiyor.Bugün Enerjiden ulaşıma kadar bütün alanlarda ilişkilerimizi etraflıca konuştuk.Türkiye Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak irademiz mevcut.

TAM BİR İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ

Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya tam bir iş birliği içerisindedir. Önemli projelerimiz var. Akkuyu projesi bizim için stratejik bir projedir. Hedefimiz projenin hızlandırılarak tamamlanması. 1 yıllık süreçte hedeflerimiz beklentinin altına düştü.Bunun için alınması gereken bir takım kararlar var bunların detaylarını içeride konuştuk. Turizmin eskisine dönmesi bizim hedefimiz.İki ülkenin aşamayacağı hiç bir engel olmadığına inanıyorum. “

MEDVEDEV: EN KISA SÜREDE ONAYLAYACAĞIZ

Rusya Başbakanı Medvedev de Akkuyu projesi için karar süreçlerinin hızla işleyeceğini ve ilk enerji fazının 2023 yılında devreye gireceğini dile getirdi. Medvedev, “Aramızdaki sorunlara rağmen, bugün de çalışmalara devam ediyoruz ve sorunların üzerinden geliyoruz. En önemlisi ticaret mekanizmalarını yeniden başlatmak. Son sene ticaret hacmimiz azaldı ve malum siyasi nedenleri var. Görüşmelerimiz esnasında büyük projeleri ele almış bulunuyoruz. Türk akımı gibi. Önemli bir gelişmeyi söylemek istiyorum. Kısa bir süre önce Türk parlamentosu, iki ülke arasındaki anlaşmayı onayladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da anlaşmayı onayladı. Biz de en kısa zamanda onay vereceğiz. Aynı zamanda Akkuyu Nükleer Santrali, Rus dizaynı üzerine kuruluyor. Projeye en kısa zamanda stratejik yatırım statüsü verilecek. Ortak çabalarımız sayesinde, ilişkilerimizdeki zor dönemi atlatıp bu ilişkiyi yeni bir temelde ilerletebileceğiz.” ifadelerini kullandı.

SORU-CEVAP:

Her iki Başbakan’a da olacak sorum. Türk Akımı’nın Avrupa’ya kadar gitmesi ve Akkuyu ile ilgili bu proje stratejik yatırım statüsü ne zaman verilecek? Ve Rusya bu payını satabilecek mi? Hangi Türk şirketlerle görüşme yapılıyor?

MEDVEDEV: Gerçekten Türk Akımı projesini ele aldık. Ve son derece olumlu gelişmeler mevcut. Yani her iki tarafın da bu projeyi gerçekleştirebilmek için iradesi var. Anlaşma onaylandı ve onayla ilgili karara imza atıldı. Rusya Federasyonu’nda da onay sürecine geçeceğiz. Ayrıca Türk Akımı’nın Avrupa’ya kadar gitmesi konusu da görüşülecek. Her biri 15,75 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatlarını ön görüyoruz. Bir hat Türkiye’nin kendi ihtiyaçları için, ikinci hat Türkiye’nin sınırına kadar gidecek. Ve bu dağıtım terminalinin merkezinin nerede olacağıyla ilgili müzakereler önümüzdeki dönemde yapılacak. Bu kararın Avrupa’nın yararına olacağını düşünüyorum. Ama bu diğer hatlara, diğer doğalgaz projelerine rakip değil. Türk Akımı son derece doğal bir şekilde Avrupa piyasasındaki güzergahlara bir ek oluşturacak. Arada sırada çıkıyor bu tarz riskler. Türk Akımı’nın da giderilmesi açısından önemi büyük. Akkuyu’ya gelince, son durumu ele aldık. Projeye stratejik yatırım statüsü verilmesi kararı alındı. Aynı zamanda dışardan yatırımcıların çekilmesi, teşvik edilmesi de söz konusu. Şu an sermayedeki pay dağılımı aynı olmaya devam ediyor. Çok önemli ve stratejik bir proje olduğunu düşünüyorum. Bir çok açıdan istediğimizden daha yavaş ilerliyor fakat bu etapta hızlandırılabilir hayata geçirilmesi. İlk enerji bloku 2023 senesinde devreye girebilecek. Tabi ki türk partnerlerimizle ilgili kuruluşlar arasında gerekli temasları sağlayacağız.

BİNALİ YILDIRIM: “Sayın Başbakan kapsamlı açıklama yaptı, bunlara aynen katılıyorum. Akkuyu konusunda, biz de stratejik yatırım statüsü kararını verdik. Diğer izinler konusu da, hızlandıracağız. Projenin daha fazla gecikmeye meydan vermeden tamamlanması için ne tedbir gerekiyorsa bunları alacağız. Bu proje bizim için önemli. Enerji çeşitliliği, enerji güvenliği açısından. Türk akımıyla ilgili biraz daha iyi konumdayız. İşler burada hızlı gidiyor. Türk akımı sadece iki ülkeyi değil, Avrupa’nın enerji ihtiyacına da katkı sağlayacak. O yüzden bölgesel bir proje olarak görüyoruz. Tabi bunlar sadece iki proje. Daha bir çok konumuz var. Onları da takip ediyoruz.”

Benim sorum Medvedev’e olacak. Son dönemde ikili ilişkilerin normalleştiği söyleniyor. Rusya’daki Türk vatandaşlarının çalışma izinlerine yönelik yasak ne zaman kalkacak? Ayrıca Türkiye’ye S400 satılması konusu gündeme geldi mi? Bizimle paylaşabileceğiniz yeni bir gelişme var mı? 

MEDVEDEV: Doğru anladıysam soruyu, soru Türk uzmanların Rus pazarındaki çalışmalarıyla istihdam edilmeleriyle ilgiliydi. Bu sadece çalışma istikametlerimizden, çözüme bağlanacak olan konulardan bir tanesi. 100 milyar dolar rakamı geçti, 2010 senesinde ilk defa ortaya atıldı. O zaman ticaret hacmimizin 50 milyar dolara ulaştığı hesabından, 5 sene içerisinde 100 milyar dolara ulaştırma niyetindeydik. Ama bu olmadı. Ekonomik nedenlerden dolayı, makro ekonomik şartlarla ilgiliydi. Aynı zamanda siyasi nedenler de ticaret hacmini olumsuz etkiledi. Ama açılış konuşmamda, bunun üzerine çalışacak olursak, büyük projeleri hayata geçirirsek, diğer alanlarda işbirliğimizi artırırsak bu rakama ulaşabilmemiz mümkün. Şunun altını çizmek istiyorum. Sayın Başbakan ile çeşitli entegrasyon projelerinden de bahsettik. Bence bu projeler de ticari hacmimizin artırılmasına katkı sağlayabilir.

Uzmanların Rus piyasasında istihdam edilmesine gelince. Şimdi bir takım yaptırımların halen uygulandığını biliyorsunuz. Yaptırımların büyük bir bölümü kaldırıldı. Büyük projelerdeyse, mesela Dünya Kupası’na hazırlık tesislerinde, Türk vatandaşlar halen istihdam ediliyor. Ve ülkemize girişlerinde herhangi bir sorun yok. Biz bu istikamette ilerlemeye kararlıyız. Sayın Başbakan ile görüşmelerimiz esnasında, kendisine şunu söyledim. Avrasya Ekonomik toplumundaki ekonomik durumu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor, sadece hükümet seviyesinde değil. Çünkü tam anlamıyla bir birlik kurduk ve Türk meslektaşlarımız diğer partnerlerimizle de çalışabilir bu konuyu.

Sayın Türk Başbakanı’na olacak sorum. Turistik akımın Rusya’dan Türkiye’ye yeniden başlaması konusundaki tahminler iyimser. Fakat terör tehdidinin arttığı bu şartlarda güvenlik konusu güncel. Ve ülkeniz vatandaşlarımızın ülkenizde konforlu tatil yapması için ne gibi önlemler alacaksınız?

BİNALİ YILDIRIM: Turizmde Rusya ile Türkiye arasında, son bir yıl öncesine kadar çok iyi seviyedeydi. Yeniden düzeltebileceğimzii düşünüyorum. Açıkça şunu söylemek isterim. Terör tehdidi her ülke için geçerlidir. Bugün terör tehdidinden emin olan hiçbir ülke yok. Ama bu tedbir almayacağımız anlamına gelmez. Bugün geçmişten daha fazla bu konuda gayretler var. Alınan kararlar var. Bunun herhangi bir üzücü olayla sonuçlanmaması için başta istihbarat paylaşımı olmak üzere ilgili ülkelerle, diğer yandan fiziki tedbirlerle bunu takviye ediyoruz. Doğrusu iki gün üç gün önce sayın Dışişleri Bakanı Lavrov Antalya’daydı. Bu konuları da görüştüler. Bu güvenlik meselesinin amacı dışında kullanılması da doğru değil. 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ