Renk körlerine ‘rehber’ gibi cihaz

Yalova Atatürk Bilim ve Sanat Merkezindeki iki öğrenci, renk körleri için renk tonu bulucu cihaz geliştirdi. Cihazın renk körlüğü yaşayanların renkleri ayırt etmesini kolaylaştırdığı belirtildi. Beyzanur Özker ve Efe Can Kutlu tarafından tasarlanan cihazın, terziler ve ressamlar tarafından da kullanılabileceği açıklandı

Renk körlerine ‘rehber’ gibi cihaz

Yalova’nın Çınarcık ilçesindeki Atatürk Bilim ve Sanat Merkezi fen bilimleri öğrencilerince hazırlanan “Renk körleri için renk tonu bulucu (RETBUL)” projesi, renk körlüğü yaşayan kişilere kolaylık sağlayacak .

Fen Bilimler öğretmeni İnanç Feridun Çancı, öğrencileri Beyzanur Özker ve Efe Can Kutlu tarafından tasarlanan cihazla ton bulma sorununun ortadan kalktığını söyledi. Öğrencileriyle iki senedir elektronik cihaz üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Çancı, şunları söyledi:

“Renk körlerinin hangi aşamalar üzerinde zorlandıklarını fark ettik. Daha sonra öğrencilerimizle renk körlerinin sorunlarını çözebilmek için neler yapabileceğimizi konuştuktan sonra bir cihaz tasarladık. Cihazımızın en önemli özelliği herhangi bir yerde kullanılır olmamasıdır. Tasarımı tamamen bize ait. Öğrencilerimizle beraber ileriki aşamasında patent enstitüsüne bunun için başvurmak istiyoruz.”
Cihaz, renk körlüğü yaşayan kişilere kolaylık sağlayacak .
Yazılıma yazılan renkler görülecek

Bu yazılıma renklerin direnç aralıklarını yazdıklarını anlatan Özker, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu direnç aralıklarını biraz uzak tuttuk. Çünkü ışıklar yüzünden bazen dirençler değişebiliyor. Örneğin kırmızı rengimiz 845-850 arasında direnç gösteriyor. Diğer renklerin de direnç aralığını yazılıma yazdık. Bunun karşılığında hangi renkler olduğunu yazdık. Böylece bilekliğimiz rengi algıladığında ekranda ismini aktarıyor. Bilekliğimizde yer alan yazılımımıza hangi direnç aralığını yazarsak, o renk ve tonları görülecektir. Bu cihazımız sadece renk körleri için değil, başka alanlarda kullanılabilir. Bu cihazımızı ressamlar ve terziler de kullanabilir. Örneğin terziler kumaşlar arasındaki ton ayarını bulmak için bu cihazı kullanabilir. Ressamlar da çizecekleri görselde bu cihazı kullanarak aradaki uyumu sağlayabilirler. Biz bu cihazımızı daha çok geliştirerek gözlük haline de getirmek istiyoruz. Gözlüğe yerleştireceğimiz arduino kartı ile algılayacağı rengi bulabilecek.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ