Recep ayı namazı! Yapılacak ibadetler edilecek tüm dualar

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayında ibadetine yön vermek isteyen milyonlarca Müslüman Recep ayında hangi ibadetlerin yapılacağını merak ediyor. İşte Recep ayında edilecek dualar kılınacak namazlar ve edilecek tüm dualar

Recep ayı namazı! Yapılacak ibadetler edilecek tüm dualar

2017 Recep ayı 29 Mart Çarşamba günü itibariyle başladı. Üç ayların müjdecisi ve başlangıcı olan Recep Ayı ibadetleri ise büyük merak konusu oldu. Müslümanlar için önemli bir ibadet ayı olan Recep ayında hangi dualar edilir ve hangi namazlar kılınır? Recep ayı kameri aylardan olan hicri ayının yedincisidir. Ramazan ayına hazırlık ayı olarak bilinen ve çeşitli ibadetlerle geçirilen Recep Ayın’da kılınacak namazlar ve edilecek tüm dualar haberimizin detayında.

RECEB AYININ İLK CUMASI 

Recebin ilk cuması öğle ile ikindi arası 4 rekat namaz vardır. Her rekatta 1 fatiha, 7 ayetel kürsi, 5 felak, 5 nas, 5 ihlas okunur. Selam verince “La havle vela guvvete illa billahil aliyyil azimil kebiril müteali.” Zikri okunur. Sonunda “estağfirullahe ve etübü ileyhi” diye 10 kere tevbe edilir.

RECEP AYINDA KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Bu ayda farz ibadetlerin yanı sıra oruç,namaz,zikir gibi bir çok faziletli ibadet vardır.Özellikle bu ayın ilk gününü oruçla karşılamk çok faziletli ibadetlerdendir.

Recep ayının 1’inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2’nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3’ncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevâbı verillir. Bu, hadîs-i şerîf ile sâbittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevâbı verilir.

RECEP AYI İBADETİ

“Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) Efendimize isnat edilen bir hadîste:

– Kim ki Recebin ilk perşembe günü oruç tutar, sonra akşam ile yatsı veya yatsı ile gecenin üçte biri arasında ve her rek’âtta bir Fatiha, üç Kadir sûresini ve on iki İhlâs okumak ve iki rek’âtta bir selâm vermek üzere on iki rek’ât namaz kılar, selâmdan sonra yetmiş kere:

“Allahümme salli alâ Muhammedini’n-Nebiyyi’l-Ümmiyyi ve alâ âlihi (ve sahbihi ecmain).” der, sonra secdeye kapanır ve secdesinde yetmiş kere:

“Sübbûhün, Kuddûsün (Rabbuna ve ) Rabbü’l-Melâiketi ve’r-Ruhi” der, sonra başını kaldırır yetmiş kere:

“Rabbi’ğfir verham ve tecâvez ammâ ta’lemü (inneke ente e azzül ekrem)” der, sonra tekrar secdeye kapanır ve birinci secdede okuduklarını aynı şekilde tekrar eder. Sonra secdede iken dilediğini isterse bütün istekleri yerine gelir. Zira Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) Efendimiz devamla buyuruyor ki:

– Bu namazı kılan kimsenin, deniz köpükleri, kumlar sayısı, dağlar ağırlığı kadar, ağaçlar yaprakları sayısınca günahı olsa da Allahu Teâlâ bütün günahlarını mağfiret eder ve akrabasından cehennemi hak etmiş yedi yüz kişiye şefaat eder.” [Gunyetü’t-Tâlibin, s.551-552; Megasid’üt-Tâlibin, s.385-386; Rezîn kitabında bunu irad etti].

(Râmûz-ul Ehâdîs (30. Bölüm), Hadîs No: 206)

“[Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem)] Recep ayı girdiği zaman şöyle derdi:

– Allahümme barik lenâ fî Receb’e ve Şa’bana ve belliğnâ Ramazan.

Cum’a gecesi olduğu zaman şöyle derdi:

– Bu aydın bir gecedir, parlak bir gündür.”

(Râmûz-ul Ehâdîs, Hadîs No: 3615)

“Recep Eşhur-i Hurumdandır (dört mübarek aydan birisidir.): Günleri altıncı göğün kapısında yazılıdır. Kişi ondan bir gün oruç tutup, Allah’tan korkarak orucunu yenilerse, kapı ve gün dile gelip şöyle derler:

– Allah’ım! Onu bağışla! Eğer orucunu Allah korkusu ile tamamlamazsa onun için mağfiret dilemezler. “Nefsin seni aldattı.” denilir kendisine.”

(Gunyetü’t-Tâlibîn, s.553)

“Ebû Hüreyre (Radiyallahu anhu)’den; Rasûlullah (Sallallahu aleyhi vesellem):

– Bir kimse Recep ayının 27. günü oruç tutar ise kendisine altmış aylık oruç sevabı yazılır.”

Diğer bir rivâyette Ebû Hüreyre ve Selman-ı Farisi (Radiyallahu anhu) [Rasûlullah (Sallallahu aleyhi vesellem)’ın]:

– Recep ayında birgün ve bir gece vardır ki: Her kim o günü oruçlu, geceyi dahi namazla geçirir ise kendisine yüz sene geceleri namaz kılanın ve gündüzleri dahi oruç tutanın sevabı verilir.”

 O gün, Recep ayının bitiminin üç gün evvelki gün ve gecesidir. Rasûlullah (Sallallahu aleyhi vesellem) Efendimize o gün peygamberlik verilmiştir.

(Râmûz-ul Ehâdîs, Hadîs No: 3616)

“Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” [Envâr-ül Aşıkîn, s.401; Gunyetü’t-Tâlibin, s.550.]

(Râmûz-ul Ehâdîs, Hadîs No: 3614)

“Recep mübarek bir aydır. Allah o ayda sevabları kat kat yapar. Kim Recep ayında bir gün oruç tutarsa bir sene oruç tutmuş gibi (ecre nail) olur. Kim ondan yedi gün oruç  tutarsa cehennem kapıları ona kapanır. Kim sekiz gün tutarsa ona sekiz cennet kapısı açılır. Kim ondan on gün tutarsa Allah’tan ne isterse onu verir. Kim ondan on beş gün oruç tutarsa gökten bir münâdi şöyle seslenir:

– Bütün geçmiş günahların bağışlandı. Haydi amele yeniden başla. Kim daha fazla oruç tutarsa Allah ona göre ecrini çoğaltır. Allah Nuh’u gemiye Recep ayında bindirdi. O Receb ayını oruçla geçirdi, beraberindekilere de oruç tutmalarını emretti. Gemi tam altı ay onları içinde taşıyarak seyretti. Son gün Aşuredir. O gün Cudi dağına indirildiler.

Nuh ve beraberindekiler ve bütün vahşi hayvanlar o gün Allah’a şükretmek için oruç tuttular. Allah Ben-i İsrâil’e denizi Aşûre günü ikiye böldü. Aşûre günü Allah Adem’in tevbesini kabul etti. Yunus’un şehrindeki kavmini de o gün affetti. İbrahim de o gün doğdu.”

(Gunyetü’t-Tâlibîn, s.536)

 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ