Pişmaniyeye Ramazan ilgisi

Osmanlı döneminde İzmit’te üretilen, hafifliği, doğallığı ve sindirim kolaylığıyla alternatif lezzet sunan “saray tatlısı” pişmaniye, ramazanda ilgi görüyor.

Pişmaniyeye Ramazan ilgisi

Osmanlı döneminde İzmit’te üretilen, hafifliği, doğallığı ve sindirim kolaylığıyla alternatif lezzet sunan “saray tatlısı” pişmaniyenin üreticileri, ramazanda artan talebi karşılamak için yoğun mesai harcıyor.

Kocaeli’de 100’den fazla çeşitte üretilen ve diğer tatlı çeşitleri karşısında alternatif lezzet olarak piyasada rağbet gören pişmaniye, ramazanda sofraları süslemesinin yanı sıra festivallerde hediyelik tatlı olarak da tercih ediliyor.

İzmit Pişmaniyesini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Şahin, her kentin bir sembolü bulunduğunu, “İzmit” denilince de akla pişmaniyenin geldiğini söyledi.

Pişmaniyenin Osmanlı döneminde İzmit’te üretilen “saray tatlısı” olduğunu anımsatan Şahin, “Biz herkese ramazan ayında şunu tavsiye ediyoruz: Asıl kendi örf ve adetimiz, mükemmel bir tatlı olan pişmaniyeyi sofralarınızdan eksik etmeyin, misafirlerinize ikramda da eksik etmeyin. En azından pişmaniye tatmamış olanlara da ramazanın bereketinden faydalanıp pişmaniyeyi tatmalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

“Festivallerde pişmaniye çekimini canlı gösteriyoruz”

“Bir kez tadına bakıldı mı pişmaniyenin bağımlılık yapacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullanan Şahin, ramazanın pişmaniye satışı açısından da bereketli bir ay olduğuna işaret etti.

Şahin, şunları dile getirdi:

“Ramazanda 11 ayın toplam cirosunun yüzde 50’sini bir ayda yapıyoruz. Böyle bereketli bir ay oluyor. Çok yoğun oluyor. Sadece İzmit değil, diğer illerdeki ramazan festivallerine de ekipler gönderiyoruz. Şu an 4-5 ekibimiz, çeşitli illerde pişmaniye tanıtımı yapıyor. Gerçekten çok talep var. Bir ekibimiz Manisa’da, bir ekibimiz Bursa’da, bir ekibimiz Gemlik’te, bir ekibimiz İstanbul’da. Öte yandan, bu ay Rusya’dan da davet aldık ama ramazan yoğunluğu nedeniyle gidemiyoruz. Farklı kentlerde düzenlenen festivallerde pişmaniyenin çekimini canlı gösteriyoruz.”

“İzmitliye pişmaniye yediremiyoruz”

Kocaeli’deki pişmaniye tüketiminden memnun olmadıklarına dikkati çeken Şahin, “Biz İzmitliye pişmaniye yediremiyoruz. En büyük sıkıntımız da bu. Biz İzmitliye pişmaniye yedirebilsek, İzmit’teki tüketiciler ancak İzmit’in ihtiyacını karşılar. Biz İzmitliler olarak il dışına çıkacağımız zaman pişmaniyeyi ziyarete gittiğimiz yakınlarımıza, arkadaşlarımıza götürüyoruz ve orada ‘Şu pişmaniyeyi açsa da biz de tadına baksak.’ diye bekliyoruz. İzmit’te ye bunu, yok, illa gittiğimiz yerde tadacağız. İzmit’te tüketim düşük.” değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, özellikle Bursa ve İzmir ile Karadeniz ve Trakya bölgesinde pişmaniye tüketiminin iyi durumda olduğunu belirtti.

Bulgarların pişmaniyeyi çok sevdiğini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşallah aynı talebi İzmit’ten de görürsek bütün pişmaniyeciler olarak çok memnun olacağız. Sektörde ihracat ağırlıklı olarak Avusturya, Almanya, Avrupa bölgesine, Arap ülkelerine ihracat var. Irak, şekerli üretiminin yüzde 60’ını ithal eden bir ülkeydi ama son yaşanan olaylardan sonra azaldı, yine de talep var. Biz firma olarak Rusya’ya ihracat yapıyoruz. Uçak krizinden dolayı satışlarımız durmuştu ama geçen hafta Rusya’ya pişmaniye göndermeye başladık.

İhracat anlamında hem bölgeye hem sektöre en iyi girdiyi sağlayan ürün.”

Pişmaniye sektörünün, istihdam anlamında da katkı sağlayabilecek yapıda olduğunu bildiren Şahin, “Kocaeli halkından, özellikle İzmit halkından, yerel yöneticilerden pişmaniyeye sahip çıkmalarını, önem vermelerini talep ediyorum. Diğer bölgelerin yapmış olduğu festivallerin daha üstününü bizler yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ