Pera Müzesi’nden engellilere ücretsiz sergi turu

Dünya Engelliler Günü kapsamında Pera Eğitim, Pera Engelsiz programları kapsamında işitme ve zihinsel engelli ziyaretçilere ücretsiz sergi turu ve eğitim programları sunuluyor.

Pera Müzesi’nden engellilere ücretsiz sergi turu

Pera Müzesi, engelli ziyaretçilere ücretsiz sergi turu ve eğitim programları sunuyor. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre Pera Müzesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelli ziyaretçilere yönelik programlarını geliştirmeye devam ediyor. Bu doğrultuda Pera Eğitim, Pera Engelsiz programları kapsamında işitme ve zihinsel engelli ziyaretçilere ücretsiz sergi turu ve eğitim programları sunuluyor.

Pera Engelsiz ile zihinsel engellilere yönelik atölyelerin ve kaynaştırma programının yanında Türkiye’de “ilk” kez bir özel müze, işitme engelli ziyaretçileri kapsayan turlara programında düzenli olarak yer veriyor. Pera Eğitim’in, Dem Derneği’nin sosyal girişimi demgoodcoffee iş birliğiyle işitme engelli ziyaretçilere yönelik gerçekleştirdiği “İşaret Diliyle Rehberli Tur”, yıl boyunca her ayın son cuma gününde düzenleniyor. Tur kapsamında işitme engelli ziyaretçiler, Pera Müzesi Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergilerini işitme engelli rehber eşliğinde gezme imkanı buluyor.

Rehber eşliğinde gezme imkanı

Ziyaretçiler, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan derlenen ve 18. ve 19. yüzyılın elçi ve ressamlarına odaklanan “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar”, Kütahya seramikleri üzerinden kahvenin macerasına odaklanan “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramikleri” ile 4 bin yıllık ticaret ve bilim tarihine ışık tutan “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” koleksiyon sergilerini, interaktif çalışma eşliğinde deneyimliyor.

Zihinsel engellilere yönelik program ise ilkokul, ortaokul ve lise yaş gruplarındaki özel eğitim alan katılımcıları kapsıyor. Kaynaştırma programı kapsamında zihinsel engelli öğrenciler diğer öğrencilerle bir araya geliyor. Kaynaştırma programıyla öğrencilerin birbirlerinin yaşamlarına dokunarak farkındalık geliştirmeleri hedefleniyor.

Türk dünyasının 2017 kültür başkenti Türkistan oldu

Kazakistan’ın Türkistan kenti, “2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçildi. Azerbaycan’da Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY 34. Dönem Daimi Konseyi Toplantısı ve 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapanış etkinliği düzenlendi.TÜRKSOY üyesi ülkelerin oybirliğiyle “2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilen Şeki kentinde düzenlenen toplantı ve etkinliğe Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kültür bakanları ve yetkilileri katıldı. Türk Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi, Türk Akademisi, Türk Kültür Mirası Vakfı gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Türkiye’yi Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül temsil etti. Türkiye’deki tarihi eserler 100 binden fazla Toplantıda, Kazakistan’ın Türkistan kentinin 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi kararlaştırıldı. Daimi Konsey 35. Dönem Toplantısı Koordinatörlüğünün Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından üstlenmesini ve toplantının 2017 yılı sonlarında Türkistan’da yapılmasını onayladı. Ayrıca, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifiyle 2017 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde doğumunun 300. yılı münasebetiyle “Molla Panah Vagif Anma Yılı” olarak ilan edilmesi karara bağlandı. Türkistan kentiTarihi kaynaklara göre 4. yüzyılda kurulan, eski adı “Yesi” olan Türkistan, Hoca Ahmed Yesevi’nin doğduğu ve yaşadığı kent olarak biliniyor. Kazakistan’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk tarihi eseri olan ve 14. yüzyılda Emir Timur tarafından inşa ettirilen Yesevi Türbesi, şehrin görkemli yapılarının başında geliyor. 1992 yılında temelleri atılan Ahmet Yesevi Kazak-Türk Üniversitesine de ev sahipliği yapan şehir, tarihsel dokusu, modern kent hayatı ve özgünlüğü ile dikkat çekiyor.Tarihi İpek Yolu güzergahının önemli bir şehri olan Türkistan yıl boyu gerçekleştirilecek etkinliklerle farklı alanlardan sanatçıların, bilim insanlarının buluşma noktası haline gelecek. Tunus’ta “Ahd-i Eman” sergisi

Kilden Kayıklar Atölyesi’nde öğrenciler, sergi turunun ardından, Fransız sanatçı Felix Ziem’in “İstanbul, Boğaz’da Günbatımı” adlı eserden esinlenerek, Haliç’te süzülen yelkenli ya da kayıkları kil ile üç boyutlu şekilde tasarlıyor. Rengarenk İplerin Oyunu Atölyesi’nde katılımcılar, iplerden tuvaller oluşturuyor, ardından sergideki eserlerin küçük boyutlarda kopyalanmış örneklerini yerleştirerek atölyeyi tamamlıyor. Manzaramın İçindeki Ağaç Atölyesi’nde Felix Ziem’in “Toulon, Lafayette Caddesinde Pazar Yeri” adlı eserinden etkilenerek, sulu boyalarla hayallerindeki renkli ağaçları boyuyorlar.

Yıl boyunca salı ve çarşamba günleri 10.30-12.00 ile 12.30-14.00 saatlerinde gerçekleştirilen atölyeler, çeşitli malzemelerle, motor kabiliyetlerini kullanma, sorgulama ve kurgulama konusundaki becerilerini geliştirme imkanı sağlıyor. Sergi turu ve eğitim programları ile ilgili ayrıntılı bilgiye “www.peramuzesi.org.tr” adresinden ulaşılabilir.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ