Pentagon uzay tabanlı lazer silahı test etmek için 304 milyon dolar istedi

Pentagon’un 2020 bütçe önerisine göre, çeşitli uzay tabanlı silah türlerini keşfetmeye yönelik yoğun çabaların bir parçası olarak yörüngede nötr (elektriksel olarak şarj edilmemiş) bir parçacık ışınını test etmek istiyor.

Pentagon uzay tabanlı lazer silahı test etmek için 304 milyon dolar istedi

TM Dijital Haber Merkezi/Gökhan Ertaş

Pentagon, gelecek yıl uzay tabanlı lazerler, nötr parçacık ışınları ve diğer yeni füze savunma biçimleri konusundaki araştırmalarını finanse etmek için 304 milyon dolar istedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri 2020 bütçesinde, yeni nesil füze savunması, parçacık ışınları, daha güçlü lazerler ve diğer yeni teknolojiler geliştirmek için 304 milyon dolar talep etti.

Yetkililer, bu tür silahlarla Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran’dan gelen yeni füze tehditlerine karşı koymayı planladıklarını söylüyor.

TM Dijital Haber Merkezi’nden Gökhan Ertaş’ın haberine göre,Pentagon bu alanda iki çalışma yürüttüğünü açıkladı. Birincisi, lazerlerle donatılmış uyduların fırlatma rampasından çıkan düşman füzelerini etkisiz hale getirip getiremeyeceği konusunda 15 milyon dolarlık bir keşif. (Savunma yetkilileri daha önce bu lazerlerin mega watt sınıfında olması gerektiğini söylemişti) Araştırmacılar bu çalışmayı altı ay içerisinde bitirmeyi planlıyor.

İkincisi, fotonları ışık hızında hareket eden lazerlerin aksine, ışık hızına yakın seyahat eden atom altı parçacıkların akışlarıyla füzeleri parçalayan farklı bir yönlendirilmiş enerji şekli olan uzay bazlı nötr parçacık ışınlarının bir çalışması için bütçe talep ediyorlar.

Aslında bu öneri Pentagon’un ilk düşük enerjili bir hızlandırıcı (nötr parçacık ışını) silahı geliştirme tavsiyesi değil, Savunma Bakanlığı, 1980’lerin ortasında, potansiyel nükleer saldırılara yanıt vermek için Stratejik Savunma Girişimi Örgütünü kurdu. Örgüt, 13 Temmuz 1989’da, Laboratuvar, Roket Gemisinde Işın Deneyi’nin kısaltması olan BEAR adlı bir deney yaptı. Amaç, uzayda düşük enerjili bir hızlandırıcı – nötr parçacık ışını (NPB) hızlandırıcısı çalıştırmaktı. Böyle bir hızlandırıcı tarafından üretilen ışının gelen bir savaş başlığını devre dışı bırakması amaçlandı.

11 DAKİKALIK DENEY BAŞARILIYDI

BEAR deneyi, bir NPB hızlandırıcısının çalışmasını ve nötr ışının uzayda öngörüldüğü şekilde yayılmasını, türünün ilkinde bir NPB alan fiziği verisinin elde edildiğini ve BEAR hızlandırıcısının kurtarma işleminde hayatta kalma ve normal çalışmaya devam etme yeteneğini gösterdi.

Savunma amaçlı, uzay tabanlı silah sistemleri için NPB teknolojisinin daha da gelişmesini önemli ölçüde geciktirecek hiçbir beklenmedik fenomenle karşılaşılmadı.

Laboratuvar Direktörü Sig Hecker elde edilen başarı hakkında şunları söyledi: “Los Alamos, diğer devlet kurumları ve endüstri uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından dört yıllık çalışmanın doruk noktası olan bu yük, birkaç dakika sonra Dünya’nın atmosferinden kaçan ve yüzlerce nötr (elektriksel olarak şarj edilmemiş) parçacık ışınlarını veya NPB’leri ateşleyerek tarih yazdı. Bu deneyin başarısı, uzaya dayalı bir füze savunma sisteminin bir gün ülkeyi nükleer bir saldırıya karşı koruyabileceğine inanan ülke çapındaki araştırmacıların vizyonuna güvence verdi.”

Nötr parçacık silahı halen Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ındaki Bradbury Bilim Müzesi’inde sergileniyor.

Ancak bu başarılı deneme ile uygun bir şekilde konuşlandırılabilir silah arasında büyük bir fark vardı. Daha önceki çabanın bir parçası olarak, birkaç şirket prototip tasarımlar üretti. Çizdikleri silahlar muazzamdı ancak 72 metre uzunluğundaydı.

“GELİNEN TEKNOLOJİ ARTIK BU SİLAHI UZAYA GÖNDERMEMİZE OLANAK SAĞLIYOR”

Savunma yetkilileri, teknolojideki ilerlemelerin, uzay temelli parçacık ışınlarının potansiyel boyutunu ve maliyetini düşürdüğünü söyledi.

Bakanlık sunduğu raporda, “Bugün kullandığımız teknoloji konusunda çok uzun bir yol kat ettik, Şimdi bu silahı yörüngeye yerleştirilecek yükün bir parçası olarak (uzaya fırlatılacak bir uyduya) yerleştirebileceğimiz bir boyuta indirebileceğimize inanıyoruz ”denildi.

Raporun devamında, “Enerji üretimi, ışın oluşumu, oraya ulaşmak için gereken ivmeölçer ve o ışını etkisiz hale getirmek için gerekenler, bu alandaki yeteneklerimiz olgunlaştı ve bugün minyatürleştirmek için kullanabileceğimiz teknolojiler var.” açıklamasında bulunuldu.

Uzaya dayalı silah geliştirmeye yönelik baskı, füze teknolojilerindeki Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi rakip ülkelerdeki gelişmeler hakkında artan endişeyi de yansıtıyor.

Uzaya dayalı silah geliştirmeye yönelik baskı, füze teknolojilerindeki Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi rakip ve sözde “rekabet eden” ülkelerdeki gelişmeler hakkındaki artan endişeyi de yansıtıyor.

Savunma yetkilileri, kıtalararası balistik füzelerin fırlatma rampasından çıktıkları yada ilk yükselme aşamasında oldukları sırada füzeleri vurmak için bu yeni teknolojilerin çok önemli olduğunu vurguluyor.

DIŞ UZAY ANTLAŞMASINI ETKİLEMİYOR

Savunma yetkilileri geliştirilecek olan silah sisteminin Dış Uzay Antlaşması’nı etkilemeyeceğini, anlaşmanın yörüngede lazerlerin veya nötr parçacık ışınlarının yayılmasına engel teşkil etmediğini açıkça belirtti.

Dış Uzay Antlaşması, Dünya yörüngesine, Ay üzerine, gök cisimlerine, uzaya, nükleer silah ve kitle imha silahlarının yerleştirilmesini, Ay ya da herhangi bir gökcisminin, herhangi bir deneme testi de dâhil olmak üzere askeri amaçlarla kullanımını, yasaklar. Antlaşma 27 Ocak 1967’de imzaya açılmış, 10 Ekim 1967’de yürürlüğe girmiştir. 2015 yılının Eylül ayı itibarıyla 104 ülke sözleşmeye taraftır. 24 ülke ise antlaşmayı imzalamış ancak onaylama işlemini tamamlamamıştır. Türkiye anlaşmayı 27 Ocak 1967’de imzalamış,  27 Mart 1968’de de TBMM’de kabul etmiştir.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ