Paris savcılığı ‘Fiat’ hakkında adli soruşturma başlattı

Paris savcılığı, İtalyan otomobil üreticisi Fiat Chrysler hakkında, ürettiği dizel araçların hava kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle adli soruşturma başlattı.

Paris savcılığı ‘Fiat’ hakkında adli soruşturma başlattı

Fransa’da BFM televizyon kanalı, adli kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, Haksız Rekabetle Mücadele ve Tüketiciyi Koruma Kurumunun (DGCCRF) hazırladığı rapor doğrultusunda Fiat hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Fransız televizyon kanalı, üç sorgu hakiminin konu ile ilgili idari soruşturmayı yürüteceğini bildirdi.

Fiat Chrysler hakkında yine aynı suçlamayla ABD’de de soruşturma açılmıştı.

Paris savcılığı daha önce de DGCCRF raporu doğrultusunda, dizel motorların emisyon testlerinde hile yaptığı şüphesiyle Renault ve Volkswagen aleyhine adli soruşturma başlatmıştı.

Peugeot ile ilgili raporunu ise şubat ayında savcılığa gönderen DGCCRF, dün Opel’i aklayarak, bu şirket ile ilgili soruşturmayı kapattığını açıklamıştı.

Alman Volkswagen imajını kaybediyor

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen 2015’te yaşanan ABD’deki emisyon skandalının ardından kan kaybetmeye devam ediyor. Emisyon skandalıyla birlikte 11 milyon aracını çağırıp tamire soyunan Volkswagen Grubu aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ve Rusya’nın da bulunduğu 3 büyük pazarda sadece 2017 yılı içinde 700 bine yakın aracını tamir için geri çağırdı.RUSYA’DA SKODA PATLAK VERDİEmisyon skandalının ardından belini doğrultamayan Volkswagen son olarak önceki gün Rusya’da sattığı Skoda markalı araçlardan 43 bin 151 tanesini daha geri çağırma kararı aldı. Rus Standartları Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Volkswagen’in Rusya operasyonlarını yürüten şirketin muhtemel bir teknik problem sebebiyle geri çağırma kararı aldığı belirtildi. Geri çağırma kararı, Rusya’da 2012-2016 yılları arasında satılan Skoda Octavia, Superb, Fabia, Yeti and Rapid modellerini kapsıyor.Bu yılın ilk ayında VW ve Audi, koltuk arkalığındaki bir arızalı bağlantı nedeniyle, Tiguan ve A4’ün güncel modellerini atölyelere çağırdı. Arızanın 2016 yılında üretilen VW Tiguan ve Audi A4 model araçları kapsadığı belirtilen haberde, etkilenecek araç sayısının ise henüz bilinmediği ve bu sayının yönetilebilir olduğu vurgulandı.ABD’DE 600 BİN SORUNLU ARAÇOcak ayı sonunda Volkswagen, önemli markalarından biri olan Audi’deki birkaç teknik hatadan dolayı 600 bin aracı geri çağırdığını kamuoyuna duyurdu. ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi, Volswagen firması tarafından ABD’de satılan Audi marka araçlarda paslanma, kaza anında hava yastıklarının açılmaması, su pompalarının aşırı ısınması ve emniyet kemerlerindeki orantısız germe hatalarının tespit edildiğini açıkladı. Tespit edilen hataların Volkswagen bayileri tarafından ücretsiz olarak giderileceği bildirildi.Finansal zorluk da yaşıyorVolkswagen’in en büyük otomobil markasının faaliyet kârında yaşanan düşüş, dünyanın en büyük otomobil üreticisinin üzerinden 18 ay geçen emisyon skandalının ardından toparlanmakta yaşadığı zorlukları gösteriyor. Şirketin VW markasının faaliyet kârının yüzde 10 düşerek 1,9 milyar avroya gerilediği görüldü. VW’nin kar marjı da yüzde 2’den yüzde 1,8’e indi. VW markası 2016 yılında Volkswagen grubunun gelirinin neredeyse yarısını oluştururken, temel faaliyet kârının yaklaşık yalnızca yüzde 10’unu oluşturdu.

VW emisyon davasında tüm suçlamaları kabul etti

Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), ABD’deki emisyon manipülasyonu davasında tüm suçlamaları kabul etti. VW’nin avukatı Manfred Doess, Detroit şehrindeki Federal Bölge Mahkemesinde görülen davada, şirketin emisyon testlerinde sahtekarlık yaptığı, adaleti engellediği ve yalan beyanla ürün ithal ettiğine yönelik üç farklı suçlamayı kabullendi. Mahkemede VW Yönetim Kurulunu temsil eden Doess, suç teşkil eden faaliyetlerin ABD ve Almanya sınırları içinde gerçekleştiğini belirterek, “Sayın Hakim, VW üç suçlamanın hepsini kabul ediyor çünkü üçünde de suçlu.” ifadesini kullandı. Şirketin suçlamaları kabul etmesi, ABD makamlarıyla ocak ayında imzalanan 4,3 milyar dolarlık anlaşmanın şartlarından biriydi.VW, anlaşma çerçevesinde ayrıca emisyon skandalından etkilenen araç sahiplerine, çevreyi koruma kurumlarına ve yetkili satış bayilerine zararları için 25 milyar dolarlık finansman ayırmaya razı olmuştu. Şirketin 3 yıl boyunca bağımsız bir kurum tarafından gözetilmesi, yeni incelemelere tabi tutulması ve kapsamlı bir reform programını hayata geçirmesi anlaşmanın diğer şartları arasında yer almıştı. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), Eylül 2015’te VW’nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı (CEO) Martin Winterkorn istifa ederken şirketin 10 üst düzey yöneticisinin de işine son verilmişti.Şirket, ABD’deki otoritelere 4,3 milyar dolar ceza ödemeyi öngören anlaşmayı 10 Ocak’ta imzalamıştı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ