Osmanlı’da tasavvuf ve dergah kültürü

‘’İstanbul bilinmeyi hak eden tarihi bir hazinedir’’ diyen Tarihçi Yazar Ahmet Anapalı bu hafta izleyicileri Mehmet Elif Efendi Dergâhına götürdü.

Osmanlı’da tasavvuf ve dergah kültürü

Her Pazar Ülke TV’de yayınlanan ‘Tarihte Yürüyen Adam’da bu hafta Osmanlı’da tasavvuf hayatı ve dergâh kültürü ekrana taşındı.

Haliç Sütlüce yakınlarında bulunan Mehmet Elif Efendi Dergâhını ziyaret eden Anapalı, 1784 yılından bu yana varlığını koruyan dergâhın önemini dile getirdi. Osmanlı’da ilim irfan öğretilen, âlimlerin yetiştirildiği dergâh hayatı izleyicilere aktarıldı.  Aynı zamanda dergâhın içinde yer alan tasarımını birebir Abdülhamit Han’ın yaptığı dergâh kütüphanesi tanıtıldı. Abdülhamit’in profesyonel bir marangoz olduğu bilgisini de paylaşan Anapalı, Osmanlının eğitime verdiği öneme de dikkat çekti.

‘’OSMANLI’DA CEMAAT DEVLETE KÖSTEK DEĞİL, DESTEK OLURDU’’

Ayrıca 15 Temmuz’dan sonra cemaat kavramının zarar gördüğüne değinen Anapalı ‘’Aslında cemaat devletin üzerinde bir baskı unsuru değil, cemaat devlete bürokrat yetiştiren, cemaat devlete şuurlu bir millet yetiştiren kavramdır.’’ dedi.  

Anapalı sözlerini şöyle sürdürdü ‘’Cemaat asla devlet kademesine müdahale etmez. İnsanları bir arada tutan ve birleştiren bir mekanizmadır. 15 Temmuz’dan sonra bu algı değişti. Ne olursa olsun uzun yıllardır var olan dergâh kültürünün özüne zarar gelmemeli. Toplumu birleştiren cemaat kültürüne bir helal gelmesin. İlimsiz, irfansız, kütüphanesiz cemaat olmaz.’’

Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı’nın sunduğu “Tarihte Yürüyen Adam” her pazar 19:00’da Ülke TV’de

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ