‘Necip Fazıl Kısakürek eserleriyle yaşamaya devam ediyor’

Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliğince düzenlenen “4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı” kapsamında Damla Yayınevi tarafından “Kültür Tarihimizden Hatıralar” adlı panel düzenlendi. Mehmet Nuri Yardım’ın oturum başkanlığını üstlendiği programda konuşan yazar ve senarist Üstün İnanç, geçmişten bugüne kültür ve sanat dünyasında tanıştığı ünlü şair ve yazarlarla olan hatıralarını anlattı.

‘Necip Fazıl Kısakürek eserleriyle yaşamaya devam ediyor’

Albayrak Medya Grubu’nun sponsorluğunu üstlendiği “4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı” kapsamında Damla Yayınevi tarafından “Kültür Tarihimizden Hatıralar” adlı bir panel düzenlendi. Fuardaki panele, yazar ve senarist Üstün İnanç konuk oldu.

Mehmet Nuri Yardım’ın oturum başkanlığını üstlendiği programda konuşan İnanç, geçmişten bugüne kültür ve sanat dünyasında tanıştığı ünlü şair ve yazarlarla olan hatıralarını anlattı.

İnanç, Necip Fazıl Kısakürek’i başlarda gazetelerde çıkan haberlerin etkisi altında kalarak sevmediğini söyledi. Bir arkadaşının vesilesiyle Kısakürek’in konferansına katıldığını belirten 88 yaşındaki İnanç, “Konferansı dinledikten sonra çarpıldım. Necip Fazıl Kısakürek hakkındaki bütün olumsuz düşüncelerimi geri aldım ve onun azat kabul etmez kölesi oldum. Hala da öyleyim. Şimdi onu öldürmeye çalışıyorlar fakat o ölmüyor, ölmeyecek de. Eserleriyle yaşamaya devam ediyor” dedi.

“Kemal Tahir’e Sezai Karakoç’u önerdim”

İnanç, Tarık Buğra, Ahmet Kabaklı, Kemal Tahir gibi Türk edebiyatının ünlü isimleriyle de tanıştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Tahir Bey’le dünya görüşlerimiz farklıydı. Ben Necip Fazıl’ın izinden gidiyordum. Ben daha sonra Yeşilçam’a damladım. Orada bir arkadaş edindim. O da benim dünya görüşümle uyuşmuyordu. Senaryo öğrenirken Kemal Tahir Bey’e o sırada rastladım. Bir gün Tahir Bey bana ‘Var mı bizim faşistlerden okuyabileceğimiz bir şey?’ dedi. Tahir beye göre bizler faşisttik. Ben de ‘Var tabii’ dedim ve ona Sezai Karakoç’u önerdim.”

Mehmet Nuri Yardım da İnanç’ın kaleme aldığı “Makedonya Gamzesi” adlı romanın hatıralarla yeniden yayına hazırlandığını dile getirerek, “Yazarlar, şairler, sanatçılar hepsi bir kitapta toplanacak. Ayrıca İnanç’ın tiyatro eserleri ve en son kaleme aldığı ‘Gök Sultan’ adlı Sultan Abdülhamid Han’ı anlatan eser, muhteşem bir oyun. İstanbul’un birçok bölgesinde de oynandı ve gösterimleri de devam ediyor” diye konuştu.

Hocaların hocası Nihat Keklik hayatını kaybetti

Ömrünü Türk ve İslam düşüncesi araştırmasına vakf etmiş olan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi, Türk – İslam Düşüncesi Kürsüsü Kurucu Başkanı ve hocaların hocası Prof. Dr. Nihat Keklik vefat etti.Merhumun cenazesi bugün (2 Mart Perşembe günü) Erenköy, Bağdat Caddesi Galippaşa Camiinde kılınacak ikindi namazından sonra Karacaahmet Mezarlığında toprağa verilecek.Prof. Dr. Nihat Keklik kimdir?Ayvalık’ta 1926 yılında dünyaya geldi. Pederi ve validesi aslen Balkanlardaki Üsküp / Kalkandelen ilçesine mensuptur.Ayvalık Cumhuriyet ilkokulunu bitirdikten sonra İstanbul’a gönderilip 1939-1948 yılları arasında Galatasaray Lisesi’nde okudu.. 1949-1953 arasında İst. Üniv. Edebiyat Fakültesinde lisans tahsilini tamamlayıp, Felsefe Bölümü’ne (1953’de) asistan tayin edildi ve aynı yıl (- o zamanki ismiyle-) ‘Devlet lisan imtihanı’nı verdi. Mukayeseli olarak Farabi ve Aristo mantığında ‘kategoriler’ konusundaki ‘doktora’ tezini (1955’de) tamamladı. Sonra Avrupa’ya gönderildi ve 1959 yılında ‘askerlik’ görevini ikmal etmek üzere Türkiye’ye döndü. 1960/ Mayıs ayında Üniversiteye dönüşünde bazı müşkilata uğradıktan sonra, göreve yeniden tayin edildi. Ve 1961 yılında ‘evlendi’. Ertesi yıl, (1962’de) Sadreddin Konevi’nin Felsefesi adlı ‘doçentlik’ tezini tamamladı.’Türk-İslam Felsefesi’ adlı bir ‘kürsü’ ihdas edilmesi için, ilk resmi müracaatını 1965 senesinde yaptı.Türk-İslam felsefesinde büyük etkileri olan ‘Muhyiddin İbnül-Arabi’ (öl.1240) konusunda birkaç eser yayınladıktan sonra 1969’da ‘profesör’ unvanını iktisab etti. Nihayet 1970’de ‘Türk-İslam Felsefesi Tarihi’ adlı kürsü kuruldu ve bu kürsünün baskanlığına tayin edildi. ‘Sertifika’ için devam eden uzun formalitelerden sonradır ki, ancak 1974 yılında derslere başlanabildi. Böylece 1991 yılının Şubat ayına kadar geçen 38 yıllık meslek hayatını, normal süresinden birkaç yıl önce (-ve kendi isteğiyle-) noktalayıp, ’emekli’ oldu. Kongrelerde verdiği ‘tebliğ’lerin yanısıra, ilmi mecmualarda (msl. Felsefe Arkivi’nde) yayınlanmış ‘makaleler’den ayrı olarak matbu 12 tane kitabı var.Daima hocam: Prof. Dr. Nihat Keklik

III. Milli Kültür Şûrası toplanıyor

III. Milli Kültür Şûrası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 03-05 Mart 2017 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek. Şûrada milli ve manevi değerler üzerine İlber Ortaylı, İbrahim Kalın, Mehmet Genç ve Nabi Avcı gibi önemli isimlerin oluşturduğu komisyonlar toplanacak ve kültürümüzün geçmişi, mevcut durumu ile geleceği masaya yatırılıp raporlar oluşturulacak. Şûranın amacı ve kapsamıŞûranın amacı, Millî, manevî, kültürel değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, yaymak, tanıtmak ve bu suretle millî bütünlüğün güçlenmesine katkıda bulunmaktır.Şûra kapsamında, 17 ana başlık altında toplanacak komisyonlarda yazar, sanatçı, kültür insanı ve akademisyenler tarafından sunumlar yapılarak müzakere edilecek ve Yeni Kültür Politikalarına esas teşkil etmek üzere bir nihaî rapor hazırlanacaktır. Komisyonlar* Kültür Politikaları Komisyonu* Kültür Diplomasisi Komisyonu* Kültür Ekonomisi Komisyonu* Kültür Varlıkları, Müzeler ve Arkeoloji Komisyonu* Sahne Sanatları Komisyonu* Sinema, Radyo ve Televizyon Komisyonu* Müzik Komisyonu* Görsel Sanatlar Komisyonu* Dil ve Edebiyat Komisyonu* Yayıncılık ve Kütüphanecilik Komisyonu* Medya ve Kültür Komisyonu* Çocuk ve Kültür Komisyonu* Mimari ve Kültür Komisyonu* Şehir ve Kültür Komisyonu* Yerel Yönetimler ve Kültür Komisyonu* Yurtdışı Türkler ve Kültür Komisyonu* Aile ve Kültür KomisyonuŞûra ProgramıŞûranın ilk gününde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı açılış programı olacaktır. Açılış ve protokol konuşmalarından sonra yöneticiliğini Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yapacağı, Alev Alatlı, Hasan Celal Güzel, İbrahim Kalın, Mehmet Genç, Ahmet Güner Sayar, Atilla Koç, Doğan Hızlan ve İlber Ortaylı’nın katılımıyla iki oturum düzenlenecektir. Küçük bir konserinde verileceği şûrada, 2. ve 3. günler de oturumlar devam edecek ve son gün raporlar sunulacaktır.Birinci Gün İkinci Gün Üçüncü Gün ‘Bilgemiz Aliya İzzetbegoviç’ belgeselinin galası yapıldı ‘Bilge Mimar’ın hayali gerçek oluyor Sürgünden kalan son Osmanoğlu’nun belgeseli çekildi

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ