Müzelere internetten ziyaret oranı yüzde 43

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Yılmaz, “Türkiye olarak çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Müzelerimizin dünya planında daha etkileyici ve daha güçlü tanıtımını yapmalıyız” dedi.

Müzelere internetten ziyaret oranı yüzde 43

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, “Müzeler ve Tartışılan Tarih: Müzelerde Konuşulmayanı Dile Getirmek” konulu bir panel düzenlendi.

Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu’nda, “18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz üstlendi.

Türkiye’de en çok ziyaretçiyi Ayasofya’nın ağırladığını aktaran Yılmaz, müzelerin ziyaretçi sayılarında geçen yıl bir düşüş yaşandığını, bu düşüşe ise dünya çapında yaşanan olayların neden olduğunu söyledi.

Yılmaz, müzecilik konusunda çok yol katedilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Katar’da İslam Eserleri Müzesini gezdim. Gerçekten çok yoğun ziyaretçi alan, mimarisi, planlaması, sergilemesi de muhteşem bir müze. Dün de Türk İslam Eserleri Müzemizi gezdim. Katarlıların emeği büyük ama bizim müzemizde sergilenen eserlerin yanında Katar’daki eserler oldukça az. Demek ki bizim Türkiye olarak çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Müzelerimizin dünya planında daha etkileyici ve daha güçlü tanıtımını yapmalıyız. Tanıtım doğrultusunda da sergileme, teşhir, tanzim, karşılama ve uğurlama alanlarımızın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Müzelerin dönüşümü stratejik planlara ihtiyaç duyuyor”

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Müze Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay da “Postmodern Müzeler ve Değişim” başlıklı bir sunum yaptı.

Erbay, müzelerin geçmişle geleceği buluşturan gösterge bilimi alanları olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Müzeler ister istemez toplumsal yapıdaki değişimle birlikte değişmekte. Bu değişimin de doğru planlanması ve kurgulanması gerekiyor. Müzelerin bu dönüşümü, iyi bir yönetim planlaması ve stratejik planlara ihtiyaç duyuyor. Çoğu müze, 2030’lara kadar stratejik planlarını yapmış durumdalar. Bu stratejik planlar, devamlılık gerektiren önemli bir süreç. Bu planlar müzelerin sürdürülebilirliği için gerekli.” diye konuştu.

Müzelerin internet üzerinden ziyaret oranı yüzde 43

Müzelerin devam ettirilebilmesinde en çok tartışılan konunun finansman olduğuna işaret eden Erbay, şöyle devam etti:

“Finansal kaynaklar önemli ama devlet başta olmak üzere, müzelere farklı yerlerden destekler olmalı. Müzelerin sürekliliği sanki para olduğunda devam edecekmiş gibi düşünülüyor. Bazen para oluyor ama yine sürdürülemiyor. Bunun nedeni gelecekteki değişimin iyi kurgulanmaması ve planlanmaması. Gelecek 30 yıl içerisinde biz istesek de istemesek de bugünkü müzelerimiz hızlı bir şekilde değişecek. Geleceğin müzelerinde yöresel otorite kaynakları, iç ve dış paydaşlar dediğimiz, kurumlar arası iletişimler değişecek.”

Fethiye Erbay, müzelerin pazarlanması konusunun da bugüne kadar hep tartışıldığını belirterek, “Bugün, sanal ortamlarda bile müzelerin çok fazla pazarlama alanları yer almakta. Müzeleri internet aracılığıyla uzaktan ziyaret edenlerin oranı yüzde 43 oldu. Bu da geleceğin müzeciliği hakkında bize bilgi veriyor.” dedi.

Programda ayrıca Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ve Dr. Nazan Ölçer de müzeciliğin geleceği hakkında konuşma yaptı.

İstanbul müze şehri olacak

Yeni kültür sanat sezonunu Sultanahmet’teki İSMEK Sanat Sokağı ile açan Kültür A.Ş, İstanbul’un farklı yerlerinde yeni müzeler açmayı planlıyor. Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Kütük, şehrin müze açısından yetersiz olduğunu, yeni projeler için harekete geçtiklerini belirtti. Kütük, ilk etapta restorasyonu biten Çemberlitaş’taki Şerefiye Sarnıcı’nın müze olacağını söyledi. Müze, yılbaşında ziyarete açılacak. Edirnekapı’daki tarihi Tekfur Sarayı ise önümüzdeki yıl Çini Müzesi’ne dönüştürülecek. Bizans döneminin büyük saray komplekslerinden biri olan Anemas Zindanları ise Bizans İşkence Müzesi olacak. Restorasyonu biten proje 2017’de ziyarete açılacak. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Miniatürk’ün yeni versiyonu Miniaworld’te ise dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok tarihi eserin minyatür maketleri yer alacak. FESHANE TASAVVUF MEKANINA DÖNÜŞECEKKütük, yıl boyunca çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan Feshane’nin ‘Tasavvuf Kültürü Müzesi’ olarak yeniden dizayn edileceğini söyledi. Osmanlı Kıyafet Müzesi, Su Medeniyetleri Müzesi, Klasik Osmanlı El Sanatları Müzesi gibi projeler de planlar arasında. 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ UNUTULMADI15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde “Şehitler Müzesi”ni hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirten Kütük, “Kamyonetle Taksim’e çıkan Şerife Boz’un kamyonetini satın aldık. 5 tank tarafından ezilmiş araç aldık. Tankın önünde yatan arkadaşın o gün giydiği kıyafetleri aldık. Merhum Mustafa Cambaz’ın da kıyafetlerini temin edeceğiz” şeklinde konuştu.

36 müze ücretsiz gezilebilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla düzenlenen, “Avrupa Müzeler Gecesi” etkinliği ile Bakanlığa bağlı 36 müzenin kapılarını ziyaretçilere ücretsiz açıyor.36 müze gece yarısına kadar ziyaret edilebilecekAvrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM’un himayelerinde Avrupa’da 13’üncüsü, Türkiye’de ise 12’incisi gerçekleştirilecek olan etkinlik kapsamında bugün Bakanlığa bağlı 36 müze, kapanış saatinden itibaren saat 23.00’a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.Etkinliğin gerçekleştirileceği müzeler ise şunlar:”Amasya Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Antalya Müzesi, Alanya Müzesi, Side Müzesi, Demre Likya Uygarlıkları Müzesi, Aydın Müzesi, Burdur Müzesi, Çorum Müzesi, Edirne Müzesi, Edirne Türk-İslam Eserleri Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Ayasofya Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Atatürk Müzesi, İzmir Efes Müzesi, İzmir Ödemiş Müzesi, Kahramanmaraş Müzesi, Kastamonu Müzesi, Kocaeli Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, Konya Karatay Çini Eserler Müzesi, Muğla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Muğla Fethiye Müzesi, Muğla Marmaris Müzesi, Niğde Müzesi, Sivas Müzesi, Sinop Müzesi, Şanlıurfa Müzesi, Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ