Mülteci dramınakayıtsız kalmayalım

Gaziantep’te düzenlenen sulu boya festivaline katılan Kosovalı sanatçı Besnik Xhemaili, meslektaşlarına çağrı yaptı. “Portre portredir, kimse sanatından sınırlandırılmamalı. Ama dünyayı ilgilendiren sorunlara da kayıtsız kalınmamalı. Mülteciler için bir şeyler yapılmalı” diyor.

Mülteci dramınakayıtsız kalmayalım

Gaziantep geçtiğimiz Perşembe günü dünya çapında bir etkinliğe imza attı. Gaziantep Belediyesi, dünyaca ünlü 45 sanatçıyı sulu boya etkinliğinde buluşturdu. Atanur Doğan öncülüğündeki Uluslararası Sulu Boya Derneği’nin temsilcilerini buluşturan etkinlikte Çin, Ukrayna, Kosova, Almanya, Kanada, Azerbaycan, Hindistan ve Macaristan gibi ülkelerin sanatçıları üç gün boyunca şehirde gördükleri tarihi ve doğal güzellikler ile Gaziantep’in yemeklerini resmetti. Etkinlikte yer alan sanatçılardan birisi de Kosovalı Besnik Xhemaili idi. Daha önce birkaç kez İstanbul’a gelen sanatçı Gaziantep’e ilk kez geldiğini ve buradan çok etkilendiğini söylüyor.

TÜRKİYE’NİN DEĞİL DÜNYANIN SORUNU

Eserlerinde daha çok portre ve manzara çalışan Xhemaili üç gün boyunca şehrin doğal güzelliklerini resmetti. Sanatçı Gaziantep’e gelişiyle mültecilerin dramını daha iyi anladığını ve onlar için çok üzgün olduğunu dile getiriyor.Çizimlerinde sıklıkla portre ve manzarayı tercih ettiğini belirten sanatçı, mülteciler hakkında bir çalışma yapmak istediğini ve bundan mutluluk duyacağını belirtiyor. Sanatçıların bu soruna dikkat çekmeleri gerektiğini vurgulayan Xhemaili şunları söylüyor: “Mülteciler için bir şey yapmaktan bir sanatçı olarak çok mutlu olurum. En azından yaşananları çizmek isterim. Suriye’deki durum çok kötü. Savaş hala devam ediyor. Buraya göç eden çok insan oldu. Allah onlara yardım etsin. Bu artık sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunu. Herkesin anlayış göstermesi lazım. İleride bu konu hakkında çalışabilirim. Sanatçı istediğini çizebilmeli, portreyse portre ya da başka bir şey. Kimse sınırlandırılmamalı. Ama böyle global bir sorun varsa da hiçbir sanatçı kayıtsız kalmamak gerek.”

Sanatçı duyarlıdır

“Fotoğrafı çizmekle peyzaj çizmek arasında farklar var. Ben bazen manzara çalışıyorum, eğer resmi daha realist hale getirecekse zihnimden eklemeler yapıyorum” diyen sanatçı, “Portre portredir. Fakat sanatçılar global sorunlara da duyarlı olmalıdır. Suriyeli’lerin Türkiye’ye gelişlerini resmedeceksek eğer bunları medya ve dünya gündemine taşıyacak mesajlar eşliğinde vermeliyiz” şeklinde konuşuyor. Üzerinde Kosova’nın bağımsızlığı için mücadele veren Adem Yaşari’nin portresini taşıyan tişört giyen Xhemaili, “Adem Yaşari bizim için çok önemli. Önümüzdeki aylarda Kosova’da bir festival yapılacak. Sanatçıların da mesajlar vermelerini istiyorum. Üzerimdeki bir kişinin portresi olabilir ama bu aynı zamanda bir mesajdır” diyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ