‘Mossad’la verilen karar gayrimeşrudur’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhaniyle Kuzey Irak, Suriye ekonomik ilişkilerini görüştü. Barzani yönetiminin gayrimeşru referandumunu İsrailden başka kimsenin tanımadığını belirten Erdoğan, İran ve Irakla birlikte uygulanan yaptırımların daha da ağırlaştırılacağını söyledi.

‘Mossad’la verilen karar gayrimeşrudur’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle Kuzey Irak, Suriye ekonomik ilişkilerini görüştü. Barzani yönetiminin gayrimeşru referandumunu İsrail’den başka kimsenin tanımadığını belirten Erdoğan, İran ve Irak’la birlikte uygulanan yaptırımların daha da ağırlaştırılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, Kuzey Irak'taki gayrimeşru referandum ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. İki cumhurbaşkanı anlaşmaların imzalanmasının aradından ortak basın toplantısı düzenledi. 
 
NEYİN REFERANDUMUNU YAPIYOR? 
 
Erdoğan “Bölgesel sorunlar gündemimizde. Özellikle şu anda güçlü mekanizmalarla üzerinde çalıştığımız Irak sorunu ilk madde. IKBY'nin gayrimeşru referandumunu tanımadığımızı ifade ettik” dedi. Cumhurbaşkanı “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Kendisini İsrail'den başka tanıyan yok. Ve Mossad ile masaya oturularak verilen karar meşru olamaz. Bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Bu referandumu kesinlikle gayrimeşru olarak ifade ediyoruz. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran gerek Irak gerek Türkiye yönetiminin… Ama bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var” ifadelerini kullandı. 
 
YALNIZLIĞA MAHKUM OLACAK 
 
Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bir tarafına malum bir zatı alıp, bir diğer tarafına bir başka malum bir zatı alıp bu şekilde böyle bir adımı atmak inanıyorum ki Kuzey Irak yerel yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz.”  
 
SURİYE'DE ÜÇLÜ MEKANİZMA 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'deki çatışmazlık bölgesi oluşturma çabalarına ilişkin, “Suriye'de bir üçlü mekanizma var. Orada da İran, Rusya, Türkiye olarak Astana süreciyle çerçevelenen bir süreci işletiyoruz. Burada da çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz” diye konuştu. 
 
BARZANİ YANLIŞINI TELAFİ ETMELİ 
 
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan ruhani ortak basın toplantısında “Suriye ve Kuzey Irak ile ilgili görüştük. En temel amacımız bölgedeki güvenliği hakim kılmaktır. Amaç barış, istikrar ve güvenliği hakim kılmak” dedi. 
 
ETNİK AYRIMCILIK 
 
“Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak yabancıların buradaki planlarıdır” diyen Ruhani, “Bu şekilde bölgeyi ayırmaya çalışıyorlar. İki ülke de ayrımcılığı kabul etmiyor. Bütün bir Irak ve bütün bir Suriye iki ülkenin temel amacıdır” ifadelerini kullandı. Ruhani sözlerini şöyle tamamladı: 
 
CİDDİ GİRİŞİMLER 
 
“Kuzey Irak yanlışını telafi etmeli. Türkiye Irak ve İran çok ciddi girişimlerde bulunmalıyız. Terörizmle mücadele etmek iki ülkenin en temel amacıdır. İsterse bunun adı DEAŞ veya El Nusra veya PKK olsun. Bilinmelidir ki, bölge güçleri onların bölgedeki gaddarca davranışlarına izin vermeyecektir.” 
 
30 milyar dolarlık ticaret anlaşması
 
Tahran zirvesinde enerji, turizm, ve savunma sanayii konularında önemli anlaşmalar sağlandı. 
 
Ortak basın toplantısında üzerinde anlaşma sağlanan ekonomik konulara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün dar kapsamlı ve yüksek düzeyli, dördüncü stratejik konsey toplantımızı bereketli bir şekilde gerçekleştirdik” dedi. Erdoğan, “Aramızdaki siyasi, ticari, askeri, ekonomik, kültürel konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler” ifadelerini kullandı. 
 
YERLİ PARAYLA ALIŞVERİŞ 
 
Erdoğan şöyle devam etti: “Dördüncü yüksek düzeyli strateji konseyi de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu. Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına, savunma sanayiine varana kadar her türlü konuda arkadaşlarımızı teşvik ettik. Merkez bankalarımızın riyasetinde, finans sektörlerine bir hareketlilik getirme kararı aldık. Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklar.” 
 
Türk bankaları İran'da şube açacak
 
Türk bankalarının İran'da şube açmaları, İran bankalarının Türkiye'de şube açmaları konusunda hareketlilik yaşanacağını kaydeden Erdoğan, “Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Onun için enerji bakanlarımızın bu noktadaki işbirliği önem arz ediyor” dedi. Erdoğan anlaşma sağlanan diğer konuları şöyle sıraladı:  
 
İRAN'DA TURİZM YATIRIMLARI 
 
“Kültür-turizm bakanlarımızın aralarındaki işbirliği büyük önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübemizi İran'la özellikle paylaşmak istiyoruz. Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a inanıyorum ki ülkemizden binlerce on binlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den İran'a olan THY seferleri zaten bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, edeceğiz.” 
 
 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ