‘Modern meddahlar’ geliyor aylık getirisi 10 bini buluyor

Anadolu’nun kadim geleneklerinden meddahlık günümüzde yeniden popüler hale geldi. Şirketler, hikaye anlatımı eğitimleriyle çalışanlarının yaratıcılığını artırırken, genç girişimciler mesleğe atılıp ayda 5-10 bin lira kazanıyor.  

‘Modern meddahlar’ geliyor aylık getirisi 10 bini buluyor

Özgül ÖZTÜRK

İnsanların hayal gücünü geliştiren, yaratıcılığı artıran ve inovatif düşünme becerisi kazandıran hikaye anlatımı, etkili bir iletişim becerisi olarak yeniden kullanılmaya başlandı. Hikâye anlatıcılığının büyüsünü keşfeden organizasyonlar satışlarını ve amaçlarını kitlelere hikâyelerle anlatmaya başladı. Kişisel gelişim merkezleri, eğitimlerine ‘masal anlatıcılığı’ başlığını ekledi. Ebeveynler çocuklarına örnek olmak için bu eğitimleri almaya başladı. Hal böyle olunca unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olan hikaye anlatıcılığı günümüzün popüler mesleklerinden biri haline geldi. 

3 ORTAK MERKEZ KURDULAR  

Bu alana yatırım yapan girişimciler de başarıya ulaşıyor. Bunlardan biri Nazlı Çevik Azazi. 2008 yılında Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Tiyatro Pedagojisi Yüksek Lisansı yaparken hikâye anlatma sanatıyla tanışan Azazi, 2013’te Türkiye’ye dönerek bu alanda eğitimler vermeye başladı. 2014 yılında iki ortağıyla birlikte SEİBA isimli uluslararası bir hikaye anlatıcılığı merkezini kurdu. Hikaye anlatıcılarının aylık kazancı 5-10 bin TL’yi buluyor. Kurumlara verilen çoklu hikaye anlatımı hizmetinde bu rakam çok daha yukarı seviyelere çıkıyor.  

İyi bir hikayeci olmak için:

– Hikaye-kitle uyumuna dikkat edin.

– Bir dünya oluşturun.

– Kitlenizi hikayeye dahil edin.

– Kitlenizin duygusal yanına dokunun.

– Büyük düşünün.

– Sohbete dönen bir iletişim kurun.

– Veriyi dikkatli kullanın.

– Asla yalan söylemeyin. 

– Hikayenin devamını getirin.

Milyonlarca kişiye ulaşmak mümkün 

Facebook’taki ve Instagram’daki ‘Hikayeler’ bölümü, insanların yaşadıkları olayları kısa ve etkileyici bir şekilde anlatma isteğinin en önemli göstergesi. Bugün dünyada milyonlarca kişi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları hikayeleriyle hedef kitlelerine ulaşıyor ve etkili bir imaj bırakıyor. Hikayesi olan markalar daha çok satıyor. 

Sertifika programı da var

İstanbul NLP ve Yeditepe Üniversitesi de talep üzerine ‘Masal ve Hikaye Anlatıcılığı Sertifika Programı’nı başlattı. 20 saat süren 2 aylık eğitim programlarıyla profesyonel hikaye anlatıcıları yetiştirdiklerini anlatan Profesyonel Koçluk ve NLP Eğitmeni Berna Türköver, “Hikaye anlatıcılığı Türkiye’de kurumsallaşıyor” dedi.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ